Sen bir sedanter misin?

27.08.2023 - 15:14 | Son Güncellenme: 27.08.2023 - 15:31

Ajansspor yazarı Mazlum Şahin, sedanter birey nedir ve kimlere denir sorusunu cevaplarken, sporun insan vücudu üzerindeki etkisini açıkladı. Detaylar.

Sen bir sedanter misin?

Mazlum ŞAHİN

Spor türü ve branşı hiç fark etmeden neden spor yapmalıyız ve neden spor yapmama isteğimizi yenmeliyiz diye kendinize hiç sordunuz mu? Bununla ilgili birçok insan günlük hayatta  oldukça zorluk çekiyor.

Oysa ki spor yapmanın "sedanter bireyler"den tutun "sedanter olmayan bireyler"e kadar, etkileri olduğunu biliyor muydunuz?

Spor yapmama isteğini yenelim

Bunlardan en önemlisi insanın kendini fiziksel ve psikolojik açıdan iyi hissetmesi. Spor vücuttaki kas deformasyonları ve kas gücü kayıplarını önlemek, eklem ve hareket açıklığını artırmak için oldukça etkilidir. Ayrıca düzenli fiziksel egzersiz; kalp krizi, kalp damar rahatsızlıkları, tip 2 diyabet ve bazı kanser türleri ile şişmanlığın önlenmesinde önemli bir etkendir. Bu sebeple bile spor yapmama isteğimizi yenmeliyiz diye düşünüyorum.

Sporun hayatımızdaki öneminin farkına varmalı ve bir an önce kendimize uygun spor branşını seçmemiz gerekir.

İlgini Çekebilir
Ataman hedef gösterdi, Erdem Can sahip çıktı!
Habere Git

Peki sedanter birey nedir ve kime denir?

Önerilen düzeyde hayatında fiziksel aktivite yapmayan veya fiziksel aktivitenin hiç olmadığı ya da düzensiz olduğu bir birey "sedanter" olarak tanımlanmaktadır. Sedanter, aynı zamanda bir yaşam tarzı olarak da bilinmektedir. 

Tembel insanlar birer "sedander"dir

Sedanter kelimesi, dilimizde "tembellik" ile eşleştirilebilir. İnsanların hareketsiz olması, düzenli ve spor içerikli yaşam biçimine sahip olmaması durumu, sedanter kelimesi ile açıklanabilir.

Bu yaşam tarzı genellikle aşırı rahat ve umursamazlık seviyesi yüksek olan ve aktivite yapmaya üşenen, hareketi sevmeyen insanların yaşam tarzıdır. Ve bu insanlara sedanter birey denir. Sedanterlikten çıkmak için hareket etmeye hemen başlamalı ve bunun için düzenli egzersiz programlarına iştirak etmeliyiz. 

İlgini Çekebilir
Galatasaray'a müjde: Dünya yıldızıyla anlaşma sağlandı
Habere Git

Eğer şimdi siz de sedanter bir birey olduğunuzu düşünüyorsanız hemen kendinize uygun bir aktiviteyi seçin ve harekete geçin.

Senin için hazırladığımız haberler