Hastayken spor yapılır mı?

14.09.2023 - 15:48 | Son Güncellenme: 15.09.2023 - 12:58

Düzenli spor yapmak vucudu zinde ve sağlıklı tutar. Peki hastayken egzersiz yapmak doğru mu? Ajansspor yazarı Mazlum Şahin, bu soruyu cevapladı. Detaylar...

Hastayken spor yapılır mı?

Mazlum ŞAHİN

Düzenli spor yapmak vucudu zinde ve sağlıklı tutmanın en doğru yollarından biri olduğunu biliyoruz. Bunu düzenli yapmanın yararlarını daha önceki yazılarımda detaylı bir şekilde anlatmıştım. Fakat birçok insanın merak ettiği bir diğer konu ise hastayken egzersiz yapanın ne kadar doğru olup olmadığı.

Düzenli spor yapmak, hareket etmek oldukça sağlıklı bir alışkanlık ve hastayken de spor yapma isteğimiz gayet normal. Çünkü öncesinde düzenli olarak yaptığımız bir şey var ve büyük bir hastalık olmadığı sürece kendimizi rahatsız hissettiğimizde de bunu devam ettirmek istiyoruz.

Bu istediğimiz bazı durumlarda tamamen sorun yokmuş gibi görünse de bazı semptomlar söz konusu olduğunda tabii ki de olumsuz sonuçlara neden olabilmekte.

İlgini Çekebilir
Spora nasıl başlanmalı?
Habere Git

Uzmanlar "boynun üstü" kuralına işaret ediyor

Aslında birçok uzman, insanlara hastayken normal düzenindeki egzersizleri yapmaya devam edip etmemeleri konusunda tavsiyelerde bulunurken "boynun üstü" kuralını kullanıyorlar. Bu kurallara göre burun tıkanıklığı, hapşırma veya kulak ağrısı gibi sadece boynunuzun yukarısını kapsayan belirtiler yaşıyorsanız, kısa süreliğine de olsa yaptığınız sporun şiddetini biraz düşürerek devam etmeniz büyük ihtimalle sorun olmayacak ama diğer yandan mide bulantısı, vücudun belli yerlerindeki ağrılar, ateş, ishal, ciddi öksürük veya göğüs bölgesinde hissedilen tıkanıklık gibi boynunuzun altını kapsayan rahatsızlıklar yaşıyorsanız eğer kendinizi daha iyi hissedene kadar antrenmanlara ara vermek sizler için daha iyi olacaktır.

Eski sisteme dönmeden iyileşmeyi beklemek gerekir

Tabii ki de düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir ve hasta olma riskini azaltır. Fakat eski düzeninize dönmeden önce semptomların tamamen iyileşmesini beklemek zorundasınız. Hastalığınız hafiflediğinde ve spor salonuna veya spor yaptığınız ortama tekrar dönmeye başladığınızda çok aşırıya kaçmamaya ve daha düşük şiddette, daha kısa sürecek egzersizlerle başlamaya ve bunun yanında bol bol su tüketmeye lütfen özen gösterin. Ve her ne kadar kendinizi daha iyi hissediyor olsanız bile hastalığınızı başkalarına bulaştırabileceğinizi de unutmayın.

Pandeminin üstümüzdeki etkileri hala devam ediyor

Her ne kadar Covid 19 dönemi bitti, virüs yok artık desek de aslında insanların üzerinde bıraktığı etki halen devam etmektedir. Salgın dönemindeyken spor merkezlerinin kapalı olması yüzünden birçok insan hareketsizliğe maruz kaldı. Birçok insanın spor yaptığı tek yer spor salonlarıydı ve bu salonların kapalı olması yüzünden birçok insan farklı arayışlara geçti. Birçoğu spor yapmayı bıraktı birçoğu ise çevrimiçi, uzaktan çalışma sistemine geçti. Uzaktan eğitim spor hizmetlerinde de yaygınlaşmaya başladı. Pandemi öncesinde de uzaktan eğitim vardı fakat pandemi döneminde oldukça yoğun bir istek ve katılımla beraber uzaktan eğitim şimdi bile çok popülerlik kazandı. Birçok insan spor salonlarına gidemiyor bu nedenle başka seçenek arayışında olanlar uzaktan eğitime yöneliyor. Evinde ve açık alanda spor yapan insan sayısı yüksek. Uzaktan eğitimin de yüz yüze eğitim kadar etkili olduğunu bildirmek isterim.

İlgini Çekebilir
Sen bir sedanter misin?
Habere Git

Pandemi bizde ne bıraktı?

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi biz de ülke olarak zor bir sürece girmiştik. Kimileri hala o psikolojiyi, o duygusallığı atlatamadı. Kimileri o dönemde aldığı kiloları hala veremedi. Pandemi süreci bitti fakat bizlerde bıraktığı etki hala devam etmekte. Bir an önce bu durumdan kurtulmalı ve eski sosyal, sportif ve hareketli hayatımıza dönemliyiz diye düşünüyorum.

Senin için hazırladığımız haberler