Spora nasıl başlanmalı?

07.09.2023 - 09:57 | Son Güncellenme: 09.09.2023 - 15:24

Spora başlamak için öncelikle fiziksel ve psikolojik olarak hazır olunmalı. Ajansspor yazarı Mazlum Şahin "Spora nasıl başlanmalı?" sorusuna cevap getirdi.

Spora nasıl başlanmalı?

Mazlum ŞAHİN

Öncelikle fiziksel ve psikolojik olarak kendinizi egzersiz yapmaya ikna etmiş ve egzersiz yapmaya hazır hale getirmiş olmalısınız ki ne istediğinizi bilmiş olun. Öncelikle bir ilgi alakanız varsa veya sizi daha çok motive edecek bir spor dalı ya da hobiniz var ise onlardan yola çıkarak kenidinize uygun egzersizi bulabilirsiniz.

Kendi başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız veya ne yapacağınızı bilmiyorsanız, kendinize en yakın gördüğünüz bir uzman, konu hakkında bilgili veya tecrübeli birinden yardım alabilirsiniz.

Genelde çevrenizde birçok kişinin yapmakta olduğu en yaygın egzersiz yürüyüştür. Günlük hayatta spor yapmanın en kolay yolu olan yürüyüş hem keyifli hem de etkili sonuç alınabilecek bir egzersizdir. Aslında düzenli yürüyüş yapmak bile sizi spor yapmaya teşvik eder. Fakat hangi egzersizleri seçerseniz seçin öncelikle başlangıç seviyesinde, kendi vücüt tipinize uygun olandan başlamalısınız . Çünkü egzersizlerin bedenin ihtiyaçlarının bilinerek planlanması büyük önem taşıyor.

İlgini Çekebilir
Sen bir sedanter misin?
Habere Git

Egzersiz yaparken nelere dikkat edilmeli?

Her insan her egzersizi yapamaz. Bireylerin yaşı, boyu, kilosu, vücut tipi, önceki rahatsızlıkları, şu anki rahatsızlıkları yapılacak olan egzersiz ve spor türünün seçilmesinde oldukça önemlidir.

Nasıl ki insanlar rahatsız olduklarında doktor tarafından verilen ilaçları kullanıyorsa, spor ve egzersiz de aslında birey için ilaçtır ve tabii ki her ilaç gibi ne zaman, nasıl, nerede ve hangi türü ne sıklıkta kullanılmalı, fazla aşırıya kaçarsa ve yanlış kullanılırsa ne gibi yan etkileri olabileceğinin bilmesi gerekir. Bunları bilerek yapılan egzersiz de birey için bilinçli egzersiz olacaktır.

Spor da zarar verebiliyor

Bilinçsizce yapılan egzersizler de fayda yerine zarar verici olabiliyor. Uzmanlar ve spor profesyonelleri bilinçsizce yapılan egzersiz ve sporların kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına ve kardiyolojik problemlere yol açabileceğini söylüyorlar. İnsan vücudunda kalıcı hasarlar bırakabilir.

Fazla çalışmalara, travmalara ve aşırı yüklenmelere bağlı kırık çıkıklar, kas yırtılmaları, burkulmalar, tendon kopmaları, bel ve boyunda oluşabilecek fıtıkların da sıkça karşılaşılan problemlerden olduğu belirtiliyor. Bu yüzden bilinçli spor yapmanın, gerekiyorsa da bir uzmandan destek almanın önemini tekrar burada vurgulamak isterim.

Kasları iyi dinlendirmek gerekiyor

Eğer her gün yoğun şiddette antrenman yapıyorsanız gelişiminiz yavaşlayabilir veya sakatlanabilirsiniz. Örneğin tüm vücut antrenmanı yapacaksanız bu şiddetli antrenman planlamasını çok iyi ayarlamanız gerekiyor. Her gün aynı kasa yük bindirmemek için vücudu dinlendirmek iyi olacaktır. Çünkü kaslar dinlenerek ve yeterli besin alarak büyür ve gelişir.

Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır. Antrenmanı bölerek çalışırsanız, örneğin bir gün göğüs ve kol, ertesi gün farklı bir kas grubu çalışabilirsiniz. Böylelikle her gün farklı kas grubu çalışmış olursunuz. Diğer kas gruplarınız da yeterince dinlenmiş olur. Bu yüzden kendimize öncelikle doğru egzersizleri buluyoruz. Bunun için nasıl ve ne sıklıkta bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenmek için önce uzmanlara başvuruyorsunuz ve daha sonra da harekete geçmek için yola koyulmalısınız.

Senin için hazırladığımız haberler