MHK, Hakemlerin Pozisyon Değerlendirmesini Güncelledi! El...

08.08.2023 - 18:53 | Son Güncellenme: 08.08.2023 - 19:11

TFF hakem eğitmeni İskoç Hugh Dallas ve MHK yardımcı hakem eğitmeni Tarık Ongun’un verdiği bilgilerle kararlar hakkında yeni güncelleme yaptı. Detalyar...

MHK, Hakemlerin Pozisyon Değerlendirmesini Güncelledi! El...

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) medya mensupları için düzenlediği bilgilendirme toplantısı doğal olarak medyada haberleştirildi. Ancak toplantının haberleştirilmesinde kullanılan dile bakıldığında bu sezon birçok kuralın değiştirildiğini ve yeni kurallar eklendiğini sanıyorsunuz. Oysa futbol oyun kurallarını değiştirme veya yeni kurallar uygulama yetkisine sahip tek kurum olan IFAB, bu sezon futbol oyun kurallarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Yapılan bazı kuralları güncelleyip bazılarına yeni yorumlar getirmekten başka bir şey değildi. Bunun yanında özellikle hakemlerin daha önce uygulamaları gereken ancak yetersiz kaldıkları disiplin konularında kesinlikle taviz verilmemesi talimatının verildiği de medya mensuplarına iletildi.

TFF hakem eğitmeni İskoç Hugh Dallas ve MHK yardımcı hakem eğitmeni Tarık Ongun’un verdiği bilgiler doğrultusunda yapılan bazı değişiklikler şunlar;

Disiplinden taviz yok

Başta ülkemizde olmak üzere Avrupa futbolunda da hakemler disiplin konusunda sıklıkla yetersiz kalıyorlar. Özellikle saha kenarında teknik direktörler, teknik ekip ve yedek oyuncular oyuna pervasızca müdahale ediyorlar. Hakemler ise bu tip tacizlerde uygulamaları gereken disiplin kurallarını yeterince uygulamıyorlar. Bunun en bariz örneğinin Avrupa Ligi Finali gibi çok üst düzey bir maçta yaşanması sonrası UEFA 55 üye ülke hakem kurullarına kötü örnekleri gösteren eğitim videoları göndererek bundan sonra bu tip davranışların kesinlikle kırmızı kartla cezalandırılması gerektiğini bildirdi. Yine saha içinde hakemlerin üzerine topluca yürüyen oyuncuların en az birine kart gösterme uygulamasının mutlaka yapılması gerektiği ifade edildi.

İlgini Çekebilir
Almanya'da kulüp sahibi olmak tarihe karıştı
Habere Git

Kaleye atılan şutlarda el olduğunda sarı kart yok

Değişen uygulamalardan biri de en çok sorun çıkartan topun ele teması konusunda yapıldı. Ancak bu değişiklik sadece uygulama değişikliği ve kolay anlaşılır net bir konu. Daha önce kaleye doğru atılan şutlarda top elle kesildiğinde oyuncuya sarı kart çıkıyor bu durum ceza sahası içinde gerçekleşiyorsa bir de penaltı ile cezalandırılıyordu. UEFA’nın ünlü teknik direktör ve futbolcuların bir araya gelmesiyle oluşturduğu UEFA Futbol Kurulu (isimler aşağıda) özellikle el konusunda kendi deneyimlerini ve görüşlerini aktararak kaleye atılan şutlarda verilen kart cezasının gereksiz olduğunu çünkü sportmenlik dışı elle oynamaya da sarı kart verildiğini belirterek bu kart uygulamasının kalkmasını tavsiye etti. Bunun üzerine durumu değerlendiren UEFA Hakem Kurulu üye ülkelere bu pozisyonlarda artık kart kullanılmamasını istedi. Sportmenlik dışı kasıtlı elle oynamalara ise sarı kart verilemeye devam edilecek.

Kendi arkadaşından gelen top el değil

Bu kural da aslında uzun yıllardan beri yapılan uygulamanın medya bilgilendirme toplantısında bir kez daha altının çizilmesiydi. Çünkü bu konuda hala futbol seyircisinde bir bilgisizlik hakim. Bir futbolcu topu kendi kalesinden uzaklaştırmak amacıyla topa vurduğunda top kendi takım arkadaşının eline çarparsa bu bir ihlal olarak değerlendirilmiyor. Çünkü rakipten gelen bir top bir avantaja engel olduğu için ihlal olarak cezalandırılır. Bir oyuncu kendi takımının avantajına isteyerek engel olamayacağına için futbol mantığı çerçevesinde bu tip durumlar ihlal sayılmıyor.

Penaltıda yetki VAR’da

Yapılan uygulama değişikliklerinden biri de penaltı vuruşlarında erken giren oyuncuların dönen toplara müdahalesini içeriyor. Daha önce penaltı vuruşunda kalesine penaltı atılan takımın oyuncusu erken girip topu uzaklaştırmışsa VAR, hakemi monitöre çağırıp yorum yapmasını öneriyordu. Şimdi ise oyuncunun topa dokunmasıyla birlikte ihlal gerçekleştiği için VAR erken giriş tespitini yaptığı anda hakeme durumu bildirip penaltıyı tekrar ettirecek. Eğer penaltıyı atan takımın erken giren oyuncusu bu ihlali yapmışsa VAR tespitini hakeme bildirecek ve oyun penaltıyı atan takımın aleyhine endirekt serbest vuruş ile hemen başlayacak.

İlgini Çekebilir
Terim ve Güneş'i geçti! Kuntz’un suçu ne?
Habere Git

Oyun süresine kayıp zaman ekleme

FIFA 2022 Dünya Kupası ile birlikte maçlarda tüm kayıp zamanların hakemler tarafından tutulması ve maçın sonuna eklenmesi talimatını vermiş ve maçlarda çok uzun süren uzatmalar görmüştük. Ancak Dünya Kupası sonrası UEFA bu karara uymamış ve kendi organizasyonlarında uygulamanın eskisi gibi yapılması kararı almıştı. Bu sezon ise UEFA özellikle başa baş giden karşılaşmalardaki gol sevinçlerinde golün atıldığı andan golü yiyen takımın santra yaptığı ana kadar geçen sürenin tamamı maçın sonuna eklenmesi tavsiyesinde bulundu ve bunun ince ayarının da skora göre hakemler tarafından yapılacağını bildirdi.  

Ofsaytta bilerek oynama, sekme

Aslında bu uygulama geçen sezondan itibaren IFAB tarafından uygulamaya koyulmuş ancak futbol seyircileri tarafından çok fazla anlaşılamamıştı. MHK Yardımcı Hakem Eğitmeni Tarık Ongun, bilerek oynamanın (deliberate play) kesinlikle kontrollü olarak yapılması gerektiğini bilerek ama kontrolsüz yapılan oynamaların sonrasında topla buluşan oyuncunun ofsayt olarak değerlendirileceğinin altını çizdi.

UEFA Futbol Kurulu

Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Zinedine Zidane, Paolo Maldini, Fabio Capello, Javier Zanetti, Luis Figo, Philipp Lahm, Ronald Koeman, Gareth Southgate, Rio Ferdinand, Michael Laudrup, Rafael Benitez, Roberto Martinez, Predrag Mijatovic, Jürgen Klinsmann, Rudi Völler, Petr Cech, Juan Mata, Robbie Keane, Patrick Vieira, Henrik Larsson, Eric Abidal, Gareth Bale.

Senin için hazırladığımız haberler