Almanya'da Kulüp Sahibi Olmak Tarihe Karıştı

13.07.2023 - 18:25 | Son Güncellenme: 13.07.2023 - 18:37

Avrupa'nın en prestijli liglerinden biri olarak görülen Bundesliga'da açıklanan yeni kararlar sonrası, kulüplerin en fazla yüzde 49 oranında hissesi el değiştirebilecek. İşte tüm detaylar

Almanya'da Kulüp Sahibi Olmak Tarihe Karıştı

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Almanya Rekabet Kurumu Bundesliga'nın yönetim şirketi DFL'nin aldığı 50+1 kuralının kalıcı olması kararını onayladı ve bu kararı rekabete uygun buldu. Kulüp sahipliğinin bütün dünyada tartışıldığı bir dönemde, kulüp sahipliğinin belirli koşullarla kabul edildiği Almanya’da artık hiçbir kişi ya da kurum bir kulübün sahibi olamayacak.

Kulüp sahipliği tarihe karıştı

Daha önce bir kulübü 20 yıl süreyle desteklemek koşuluyla kulüp sahipliğine izin verilen Almanya futbol sisteminde, bundan böyle kulüplerin en fazla %49 oranında hissesi el değiştirebilecek. 50+1 kuralı olarak anılan bu kural için ülkede uzun yıllardan beri süregelen tartışma, Rekabet Kurumu’nun bu kararıyla son buldu ve kulüp sahipliği tarihe karıştı. 

Almanya'da taraftar baskısı sonuş verdi

Bundesliga yönetimi 36 kulübün oybirliği ile Mart ayında şartlı kulüp sahipliğinin de kaldırılması yönünde karar almış, sahipli üç kulüp Hoffenheim, Leverkusen ve Wolfsburg’un ise belli şartlar dahilinde sahipli statüsünü sürdürebileceğini duyurmuştu. Ancak bu üç kulüp bundan böyle kulüp üyelerinin alınan kararlarda etkili olmasını ve finansal olarak diğer kulüplerle aynı koşulları sağlamak zorunda kalacaklar. Özellikle Almanya’daki taraftar birliklerinin yoğun baskısı alınan bu kararda önemli bir rol oynadı.

İlgini Çekebilir
Bayern Münih satış listesine koydu, Beşiktaş devreye girdi!
Habere Git

Dünyada 256 kulüp sahiplik ağı içerisinde

Başta İngiltere olmak üzere dünyada çok sayıda kulübün sahipli olması ve özellikle aynı sahipli kulüp sayısının artması beraberinde ciddi tartışmaları getiriyor. Şu anda dünyada tam 256 kulübün bir sahiplik ağı içinde olduğu İngiliz basınında yer alırken son Avrupa şampiyonu Manchester City’nin bağlı olduğu City Football Group, dünyada tam 13 kulübün sahibi.

Red Bull’a kötü haber

Dünyada Salzburg’la birlikte 4 futbol kulübüne sahip olan ve Leipzig’in sahipliğine 9 yılı kalan Red Bull’un artık Leipzig’in sahibi olma olanağı Almanya’da alınan son kararla kalmadı. Dev firma Leipzig’i şu andaki statüde %49 hisse bazında desteklemeye devam edecek.

Senin için hazırladığımız haberler