Stefan Kuntz Fatih Terim ve Şenol Güneş'i Geçti Ama Yaramamadı

20.06.2023 - 22:32 | Son Güncellenme: 20.06.2023 - 22:45

Türk Milli Takımı Euro 2024 yolunda lider ama herkes Stefan Kuntz'u göndermek için yarışıyor. Puan ortalamasında Fatih Terim ve Şenol Güneş'i önünde. Neden sabredilmiyor.

Stefan Kuntz Fatih Terim ve Şenol Güneş'i Geçti Ama Yaramamadı

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Türk Milli Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası elemelerinde dört karşılaşmayı geride bırakırken takımın başarısından çok teknik direktör Stefan Kuntz’un geleceği tartışılıyor. Son olarak oynanan Letonya ve Galler maçları öncesinde ve sonrasında maçlar yerine daha çok konuşulan konu takım değil, Stefan Kuntz oldu. En önemli argüman ise oynanan futbolun tatmin edici olmadığı ve Almanya’ya gitsek bile orada başarısız olunacağı varsayımı.

Kuntz, Mancini'den çok eleştirildi

Şenol Güneş’in ardından 19 Eylül 2021’de 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemelerinin bitimine dört maç kala göreve getirilen Alman Teknik Direktör, ilk maçında Norveç’le 1-1 berabere kaldı. Milli Takım daha sonra Letonya’yı deplasmanda tarihte ilk kez devirip sırasıyla 6-0’lık Cebelitarık ve 2-1’lik Karadağ (D) galibiyetleri alarak grubu Hollanda’nın ardından ikinci sırada tamamladı ve şansız bir kura çekip Play-Off turu C yolunda yer alan İtalya ve Portekiz ile aynı yola düşerek Portekiz ile eşleşti.

Ronaldo ve arkadaşları karşısında 3-1 kaybeden A Milliler, Katar bileti alamadı. Bu maçın hemen akabinde C Yolunda çok sürpriz şekilde Kuzey Makedonya’ya yenilerek Dünya Kupası trenini kaçıran İtalya ile Konya’da oynanan dostluk karşılaşmasında ise 3-2’lik bir yenilgi ortaya çıktı. Daha işin başında Portekiz’e elenen Kuntz, Kuzey Makedonya’ya kendi sahasında yenilerek elenen dünya devi İtalya Teknik Direktörü Mancini’den daha fazla eleştirildi. 

Uluslar Ligi'nde B'ye çıkardı ama

2020 yılında Şenol Güneş döneminde Uluslar B Ligi’nden C Ligi’ne düşen A Milli Takım, Kuntz’la birlikte Lüksemburg, Faroe Adaları ve Litvanya’nın yer aldığı C1 Grubu’nda liderliği alarak 2 yıl aradan sonra yeniden B Ligi’ne yükseldi. Türkiye grup birincisi olması nedeniyle Avrupa Şampiyonası elemelerinde gruplarda ilk ikiye girememesi durumunda turnuvaya gidecek son üç takımın belirleneceği Play-Off turunu da garantilemiş oldu. Ancak son maçta gruptan çıkması garanti olan Türk Milli Takımı’ın Faroe Adaları’na mağlup olmasıyla Kuntz küme düşen Şenol Güneş’ten neredeyse daha çok eleştirildi. Maça bir türlü konsantre olamayan ve sahada adeta yürüyen oyuncular ise görmezden gelindi. 

İlgini Çekebilir
Mehmet Büyükekşi'den Stefan Kuntz açıklaması!
Habere Git

TFF Başkanı da desteğini açıklamadı

Bu yılın Mart ayında ise sıra 2024 Avrupa Şampiyonası elemelerine geldi. Karşılaşmalar daha başlamadan Stefan Kuntz yine eleştirilerin hedefi oldu ve kendisiyle bir yere varılamayacağı söylenmeye başlandı. Hırvatistan, Ermenistan, Galler ve Letonya’nın yer aldı beşli grupta takımımız dışarıdaki Ermenistan galibiyetiyle maçlara başladı. Ardından grubun en güçlü takımı Hırvatistan önünde iç saha yenilgisi geldi.

Haziran ayı milli maç penceresinde ise Kuntz ve öğrencileri Letonya deplasmanı ve Samsun’daki Galler müsabakalarından 6 puan çıkartarak 9 puana ulaştı. Ancak son oynanan her iki maçın öncesinde ve sonrasında Milli Takım’dan çok konuşulan konu Stefan Kuntz’du. Kuntz’a “kafayı takanlar” Alman Hoca’nın Türki Milli Takımı için çok yetersiz olduğunu ve kendisiyle bir yere varılamayacağını Almanya bileti alınsa bile orada hiçbir varlık gösteremeyeceğimizi iddia edip durdular. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi de kendisine bu konuda yöneltilen sorulara net bir cevap vermeyip geçiştirdi ve desteğini açıklamadı. 

Puan ortalamasında Terim ve Güneş'i geçti

Oysa Stefan Kunzt, son galibiyetin ardından A Milli Takım teknik direktörleri içinde en yüksek puan ortalaması yakalayan hoca konumuna geldi. Toplam resmi ve özel 18 karşılaşmada takımın başında yer alan Alman Hoca, 2,11 puan ortalamasına ulaşırken son döneminde 43 maçta 2,05 puan alan Fatih Terim’in önünde yer aldı. Üçüncü sıradaki Şenol Güneş ise ikinci dönemindeki 32 karşılamada 1,72 puana ulaştı. 

Diğer yandan Kuntz’u Milli Takım hocalığına layık görmeyenler şunu bilmeli ki, hoca Joachim Löw sonrası Almanya Milli Takımı teknik direktörlüğü için Hansi Flick ile birlikte iki adaydan biriydi. Temmuz 2021’de görevden ayrılacağı belli olan Joachim Löw’ün yerine Almanya Futbol Federasyonu iki aday belirlemişti. Almanya U21 Teknik Direktörü Stefan Kuntz ve Bayern Münih Teknik Direktörü Hansi Flick. 

Kuntz'un Löw'ün yerine geçmesi bekleniyordu

Kuntz, Almanya U21 takımı ile iki kez Avrupa Şampiyonu olurken Flick de Bayern ile 2 yıl içinde başta Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupa ve FIFA Dünya Kulüpler Kupası olmak üzere tam 7 kupa birden almıştı. Ayrıca Joachim Löw’ün yardımcısı olarak 6 yıl Alman Milli Takımı tecrübesi ve 2014 Dünya şampiyonluğu ile 3 yıl federasyonda sportif direktörlük yapmış olması onu ön plana çıkartıyordu. Ancak Bayern Münih sözleşmesi süren Flick’i bırakmak istemiyordu. Bu da ibreyi Stefan Kuntz’a döndürüyordu. 

O dönemde Almanya Futbol Federasyonu Milli Takımlar ve Akademi Direktörü Oliver Bierhoff, “Onu pozitif değerlendiriyoruz. Sözleşmesini uzatmamız da zaten bunu gösteriyor. Onu çok uzun süreden beri tanıyorum. Federasyonda ona verdiğimiz değer çok büyük” demişti. Yani Löw bıraktığında Kuntz’un yerini almasına kesin gözle bakılıyordu.

İlgini Çekebilir
Stefan Kuntz'dan ayrılık sorusuna net cevap!
Habere Git

Kuntz'un hayalini Hansi Flick suya düşürdü

Ama bütün bunların ardından çok sürpriz bir gelişme oldu. Hansi Flick, takımının Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde PSG’ye elenmesinin ardından Bayern Münih yönetimine sözleşmesinin sona ermesine henüz 2 yıl (2023) varken kulüpten ayrılmak istediğini bildirdi. Bununla birlikte hem milli takım tecrübesi hem de Bayern Münih başarılarıyla DFB’nin ilk tercihi olan Hansi Flick, bir anda yeniden Almanya Milli Takımı teknik direktörlüğü için ilk aday konumuna geri dönüyordu. Ve kısa bir süre sonra 1 Ağustos 2021’de de göreve başladı. Oysa Stefan Kuntz da 2021 Haziranında U21 takımı ile ikinci Avrupa şampiyonluğunu elde etmişti. 

Alman Federasyonu'ndan Türkiye'ye kolaylık

Federasyonun aldığı bu karar Alman futboluna büyük hizmetle vermiş Stefan Kuntz’un moralini ciddi anlamda bozdu ve onda çok büyük bir burukluk yarattı. İşte bu durumu iyi bilen ve Şenol Güneş’in yerine bir teknik direktör arayan TFF Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, yakından tanıdığı Alman hocaya teklif götürdü. Kuntz da bu teklifi Almanya Futbol Federasyonu’na iletti. Çünkü sözleşmesini henüz uzatmıştı. Ancak ona karşı mahcup durumda olan federasyon yetkilileri Kuntz’a gereken kolaylığı göstererek Türk Milli Takımı yolunu açtılar. Alman teknik Direktör 19 Eylül 2021’de Türkiye’de göreve başladı. 

Bierhoff'tan Kuntz'a övgü dolu sözler

DFB’den ayrılmasının ardından konuşan Alman Milli Takımlar ve Akademi Direktörü Oliver Bierhoff (2022 Dünya Kupası sonrası görevi bıraktı) Kuntz’la ilgili şu sözleri söylemişti:

“Stefan’ın bir A Milli Takım çalıştırma yeterliliği konusunda en ufak bir şüphem yok. Şimdi bunu Türkiye’de büyük bir sahnede ispat edecektir. Çok eskiden beri tanışıyoruz. 1996 Avrupa Şampiyonası’nda birlikte büyük bir başarıya ulaştık. O zaman hem takım arkadaşı hem de takım içinde aynı pozisyonda rakiptik. Onun için o günkü düşüncelerim bugün de aynen geçerli.

Stefan tam bir mücadele insanı, takım oyuncusu, ve her şeyi büyük bir tutku ile yapıyor. Oyuncularına ve takımlarına ilham kaynağı olur. Onunla çalışan tüm oyuncular takımda yarattığı ortam ve atmosfere hayran oluyor. Türkiye Futbol Federasyonu bu kararı için sadece tebrik edilir. Çok üst düzey bir teknik direktöre sahip oldular. Stefan’a bu yolunda eşlik ettiğimiz ve ona destek verdiğimiz için gurur duyuyoruz. İyilikler seninle olsun başarılar Stefan.”

İki U21 Avrupa şampiyonluğuna burun kıvrılıyor

Bütün bunların ışığında dünyanın en önemli futbol ülkelerinin başında gelen Almanya’nın futbol federasyonunda önemli görevlerde bulunmuş ve iki kez U21 Avrupa şampiyonu olmuş Kuntz’un futbol bilgisinden kimsenin şüphe duyamayacağı bir gerçek. Abdullah Avcı, yıllarca bazı görevlere önerilirken U17 Türk Milli Takımı'nı şampiyon yapması hep öne çıkartıldı. Amu Kuntz'un iki U21 Avrupa şampiyonluğu nedense değersiz bulunuyor! Diğer yandan Kuntz geldiğinden beri belki henüz üst düzey futbol oynamasa da kesinlikle yukarıya doğru giden bir başarı trendi var. 
Peki Stefan Kuntz’un kovulmak için suçu ne?

Senin için hazırladığımız haberler