Türkiye, Euro 2024’e nasıl katılır? Avrupa Şampiyonası

09.10.2022 - 16:15 | Son Güncellenme: 09.10.2022 - 19:40

Türkiye, Euro 2024’e katılmak için Hırvatistan, Galler, Ermenistan ve Letonya’dan üçünü geçmek zorunda. Ama ilk ikiye giremezsek bile Uluslar Ligi play-off bileti şansı var.

Türkiye, Euro 2024’e nasıl katılır? Avrupa Şampiyonası

Hüseyin ÖZKÖK -AJANSSPOR

14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında Almanya’da düzenlenecek Euro 2024’e katılacak 24 takımın 20’sini belirleyecek elemelerin kura çekimi yapıldı.

İlgini Çekebilir
Türkiye’nin EURO 2024'teki rakipleri belli oldu
Habere Git

Kura şansı

Türkiye A Milli Takımı, D Grubu’nda Hırvatistan, Galler, Ermenistan ve Letonya ile eşleşti. Özellikle Dünya Kupası Play-Off turunda Portekiz ve İtalya ile aynı yola düşmemizdeki kura şanssızlığının ardından EURO 2024 elemelerinde A-B-C gibi çok güçlü takımların bulunduğu gruplara düşmemek bir kura şansı olarak görülebilir.

En güçlü rakip Hırvatistan

Gruptaki en güçlü rakibimiz Hırvatistan. Uluslar A Ligi’nde Danimarka, Fransa ve Avusturya’nın olduğu zorlu gruba küme düşen Avusturya karşısında alınan 3-0’lık iç saha yenilgisiyle başlayan ancak grubu yine de ilk sırada tamamlayan Modric ve arkadaşları, haziran ayındaki 4’lü finale de adlarını yazdırdı. 

Galler düşüşe

Galler’e her ne kadar Euro 2020’de oynanan grup maçında kaybetsek de Britanya takımı Uluslar A Ligi’nde Hollanda, Belçika ve Polonya’nın yer aldığı grubunda sadece 1 puan alarak B Ligi’ne düştü. Yani rakibimizde ciddi anlamda bir düşüş söz konusu. 

İlgini Çekebilir
Türkiye Euro 2024 play-off'u için bir bileti cebine koydu
Habere Git

Ermenistan 17 gol yedi

Dünya Kupası öncesindeki Uluslar C Ligi’nde grubunu ilk sırada tamamlayarak B Ligi’ne çıkar Ermenistan, bu kez İskoçya, Ukrayna ve İrlanda Cumhuriyeti’nin bulunduğu grupta zayıf kaldı. Yalnızca İrlanda Cumhuriyeti karşısında alınan 1-0’lık galibiyetle grubu 3 puanla tamamlayan Ermenistan,  yeniden C Ligi’ne düştü. Rakibimiz, 6 maçta 17 gol yedi.

Letonya, Türkiye’ye çelme taktı

Gruptaki son rakibimiz Letonya, bundan önce Dünya Kupası eleme grubunda da rakibimizdi ve bize İstanbul’daki maçta taktıkları çelme grup birinciliğini kaçırmamızdaki etkenlerden biriydi. Letonya, bu sezon Moldova, Andorra ve Liechtenstein’ın önünde Uluslar D Ligi 1. Grubu lider bitirerek C Ligi’ne yükseldi. 

İlk ikiye giremezsek bile şans sürüyor

Tüm bu bilgiler ışığında baktığımızda Türk Milli Takımı’nın normal şartlar altında Hırvatistan ile birlikte Almanya bileti alması grup maçlarının normal sonucu olur. Ama bir kaza söz konusu olduğunda Türkiye’nin şansı bitmiyor.

İlgini Çekebilir
UEFA açıkladı! Rusya EURO 2024'ten men edildi...
Habere Git

Play-off ile Almanya yolu

A Milli takım, Uluslar Ligi’nde grup birincisi olarak  play-off turunda yer almayı garantiledi. Euro 2024’e gruplarında ilk iki sırayı alan 20 takım ve ev sahibi Almanya direkt olarak katılacak. Diğer 3 takım ise play-off maçlarından gelen takımlar olacak. 

Play-off’taki rakipler

Türkiye’nin play-off’ta olası rakipleri Yunanistan, Kazakistan ve Gürcistan. Bu dört ülke, eğer gruplarında ilk iki sırayı alamazsa Euro 2024’e katılmak için birbiriyle mücadele etmek zorunda kalacak.

Senin için hazırladığımız haberler