Yeni MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu Soru İşaretleriyle Geliyor

17.07.2023 - 11:43 | Son Güncellenme: 17.07.2023 - 11:51

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi sürpriz şekilde MHK Başkanlığı'na Ahmet İbanoğlu'nu getirdi. Düşük profilli yeni başkan yüksek başarı elde edecek mi, merak konusu.

Yeni MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu Soru İşaretleriyle Geliyor

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Nihat Özdemir’in TFF Başkanlığı’ndan istifası sonrası 2022 yılı Haziran ayında geçici olarak 1 yıllığına başkanlığa gelen Mehmet Büyükekşi, kısa görev süresini iki Merkez Hakem Kurulu (MHK) başkanıyla tamamlayabildi. Geçen yılki seçim sonrasında “kalibresi” çok yüksek bir MHK oluşturmak isteyen Büyükekşi, uzun süre yüksek profilli bir başkan aradı. Ancak kimseyi ikna edemeyince, kendinden önceki dönemin son MHK Başkanı Sabri Çelik’e dönmek zorunda kaldı. 

Sabri Çelik'in MHK'sı güçsüz kaldı

Bir önceki kurulu gerçekten iyi isimlerden oluşturan Sabri Çelik, bu defa yeni kurulunu oluşturmakta çok zorlandı. Gittiği önemli isimlerden “Hayır” cevabı alınca sonunda içinde 5 eski yardımcı hakemin de yer aldığı düşük profilli bir MHK oluşturdu. Profilin düşük kalması, TFF Başkanı Büyükekşi’nin adeta bir MHK Başkanı gibi davranmasına yol açtı. Çünkü hakem konularında konuşan neredeyse hep Büyükekşi oldu. Nitekim Çelik başkanlığındaki kurulunun ömrü çok uzun olmadı ve 2023’ün ilk ayında istifa etmek zorunda kaldı. 

Lale Orta ile tartışmalar daha da arttı

İstifa sonrası Mehmet Büyükekşi Sabri Çelik’in yerine tartışmalı bir şekilde Lale Orta’yı getirdi. Lale Orta’nın kurulunda yer alan isimler de ağır yükü kaldıracak çapta değildi. Sezon, Lale Orta etrafında dönen büyük tartışmaların ardından bitti ve görev süresi dolan Mehmet Büyükekşi ile birlikte Lale Orta da görevden ayrıldı. 

İlgini Çekebilir
Dursun Özbek'ten TFF'ye 1959 sitemi
Habere Git

Büyükekşi yeni MHK'yı yapmakta zorlandı

Haziran ayında yapılan TFF Seçimli Olağan Genel Kurulu sonrasında Mehmet Büyükekşi bu defa 4 yıl için göreve geldi. 22 Haziran günü seçilen TFF, MHK’yi ancak 15 Temmuz akşamı açıklayabildi. Bunda da yine MHK’de yer alabilecek önemli isimlerin görev almaya kesinlikle sıcak bakmamaları ve Büyükekşi’nin başkan ve kurul üyesi bulmakta zorlanmasının rolü olduğunu düşünüyorum. 

İbanoğlu MHK'sın profili de düşük

Nitekim TFF Başkanı MEHMET Büyükekşi, Lale Orta riskini tekrar göze alamayarak onun kurulunda yer alan Ahmet İbanoğlu’nu MHK Başkanı olarak atadı. İbanoğlu ile birlikte oluşturdukları kurul ise yine bu ağır sorumluluğu kaldıramayacak kadar seviyesi düşük bir kurul bana göre. 

MHK'nın tek kadın üyesi Demirel

Yeni MHK’de Ünsal Çimen ve Tolga Özkalfa gibi, eski FIFA kokartlı iki deneyimli hakem görev alıyor. Ancak başkan İbanoğlu ve diğer kurul üyeleri az sayıda maç yönetmiş düşük kariyerli eski hakemler. Kurulun tek kadın üyesi Seçim Demirel ise hem daha önce kendi YouTube kanalında hem de beIN Sports’taki Trio programında hakemlik dünyasına ve değişen kurallara hakim olduğunu gösterdi.

İlgini Çekebilir
TFF komisyon kurdu Galatasaray sert tepki verdi
Habere Git

Ahmet İbanoğlu'nun da işi zor

Kadın MHK Başkanı Lale Orta, kısa süreli görev döneminde hemcinslerine çok fazla sahip çıkamadı. Seçim Demirel'in bu anlamda Orta'ya göre daha olumlu adımlar atacağına inanınıyorum. Ahmet İbanoğlu MHK’si baskının her geçen sezon daha da yükseldiği bir düzende ne kadar görevde kalabilir, bunu tahmin etmek gerçekten imkânsız. Ligdeki ilk hatalardan itibaren kariyerini sorgulayarak onu yıpratmaya başlayacakları aşikâr. Genel olarak bu futbol ikliminde hiçbir MHK Başkanı'nın başarılı olması zor. Hatta ona yönelik eleştirilerde soyadından yola çıkarak "IBAN" esprisi bile yapılacağını şimdiden söylemek kahinlik olmaz, ne yazık ki!

Yeni MHK Üyeleri

Ahmet İbanoğlu eski Süper Lig hakemi 17 lig 9 kupa maçı
Ünsal Çimen eski FIFA hakemi 152 maç
Tolga Özkalfa eski FIFA hakemi 244 maç
Erhan Sönmez eski yardımcı hakem 2 ve 3. Lig 38 maç
Sefer Altuntaş eski Süper Lig hakemi 16 Süper Lig 3 kupa 19 maç
Ziya Çetin eski 1. Lig Hakemi 8 lig maçı
Ahmet Erdoğan eski yardımcı hakem 2 lig 1 kupa maçı
İbrahim Çınar eski Süper Lig hakemi 5 lig 5 kupa maçı
Seçim Demirel eski C klasman hakemi, Süper Lig ve FIFA yardımcı hakem

Senin için hazırladığımız haberler