Antrenman programımızı ne sıklıkla değiştirmeliyiz?

17.11.2023 - 14:58 | Son Güncellenme: 17.11.2023 - 15:09

Ajansspor köşe yazarı Mazlum Şahin, spor severlerin sıkça sorduğu "Antrenman programımızı ne sıklıkla değiştirmeliyiz?" sorusunu cevapladı. Detaylar...

Antrenman programımızı ne sıklıkla değiştirmeliyiz?

Mazlum ŞAHİN

Egzersiz programınızı düzenli bir şekilde yapıyorsanız eğer, değiştirmenin ideal sıklığı aslında kişisel hedeflerinize, antrenman deneyiminize, vücudunuzun gelişimine bağlı olarak aldığınız tepkilere göredir. Genel olarak söylenen ve önerilen sıklık, her 4 ila 8 haftada bir uyguladığınız programı güncellemek. Bu süre, vücudunuzun alışkanlık geliştirmesini önler ve böylelikle sürekli ilerleme sağlarsınız.

Eğer uyguladığınız programı, belirtilen sürenin üstünde yapıyorsanız ve hala iyi sonuçlar alıyorsanız, kendinizi motive hissediyorsanız, gelişim katediyorsanız programınızda değişikliğe ihtiyaç olmayabilir veya daha uzun süre kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, monotonluğa düşmemek ve programınızdan sıkılmamak. Çünkü bu motivasyonunuzu ve devamlılığınızı kötü yönde etkileyebilir.

Bu yolda size en doğrusunu gösterecek şey vücudunuzdur. Onu dinleyin, esnek olun ve uygulayabilir olun. Programınızı zamanla uyarlayın. Tabii bu süreçte zorlanabilirsiniz. Bunun için profesyonel bir antrenör veya bilirkişiyle ilerlemek de değişiklikler konusunda size yardımcı olabilir.

İlgini Çekebilir
Spor ömrü uzatır mı?
Habere Git

Uyguladığınız ve yapmakta olduğunuz programda düzenli olarak belli aralıklarla değişiklikler yapmanız vücudunuzun adaptasyona karşı direncini arttırır. Programınızı yüksek şiddetli antrenman dönemleri ve düşük şiddetli antrenman dönemleri diye ayırırken bile değişiklik size iyi gelecektir. Yeni aktiviteler eklemek veya egzersiz sıralarını değiştirmek, farklı kas gruplarını hedefleyerek de kendinizi daha ileri seviyeye getirebilir, gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

Uzun vadeli fitness hedeflerine ulaşmada, doğru program değişikliği oldukça önem taşımaktadır…

Tüm vücut hareketleri mi? Bölgesel mi?

Spora yeni başladıysanız eğer belli bir süre tüm vücut egzersizleri ile programınıza devam etmeniz daha iyi bir tercih olacaktır. Fakat daha yoğun bir kas kütlesi istiyorsanız bölgesel çalışmanızda fayda var. Bölgesel çalışırken spor salonuna daha sık gitmeniz gerekecektir. Fakat tüm vücut çalışıyorsanız belirli günlerde gitmeniz yeterli olacaktır.

İlgini Çekebilir
Spor Yaparken Nasıl Beslenmeli?
Habere Git

Örneğin bölgesel çalışan bir birey haftanın 5 günü gidiyorsa, tüm vücut çalışan bireyin 3 gün gitmesi yeterli olacaktır. Bölgesel antrenmanda her bölge için ayrı bir zaman dilimi belirlemek gerekir. Tüm vücut antrenmanı ile haftada sadece iki veya üç kez çalışabilirsiniz. Gelecek yazımda bunun hakkında daha fazla bilgi vereceğim, takipte kalın…

Senin için hazırladığımız haberler