Spor Yaparken Nasıl Beslenmeli?

04.10.2023 - 18:16 | Son Güncellenme: 04.10.2023 - 18:19

Günlük hayatta yaptığınız egzersizleri sürdürülebilir bir yaşam tarzı haline getirmeli ve böyle de devam ettirmelisiniz. Sporcular nasıl beslenir ve yapması gerekenler nelerdir?

Spor Yaparken Nasıl Beslenmeli?

Mazlum ŞAHİN- AJANSSPOR

Günlük hayatta yaptığınız egzersizleri sürdürülebilir bir yaşam tarzı haline getirmeli ve böyle de devam ettirmelisiniz. Motivasyonumuzu yüksek tutmalı ve egzersiz alışkanlıklarımızı korumalıyız. Tabii ki bunu yaparken egzersiz türüne ve şiddetine göre doğru beslenmekte oldukça önem taşımaktadır.

Bir sporcunun beslenme programı nasıl olmalı? 

Hangi besin gruplarını içermeli? 

Gelin bunlara biraz değinelim. 

Düzenli egzersiz yapan sporcunun beslenme programı yağlar, karbonhidratlar, proteinler, su mineralleri ve vitaminler gibi önemli besin gruplarını içermelidir. 

Peki bu besin grupları ne işe mi yarıyor?

-Yağlar: Tüketim miktarına dikkat edildiği sürece enerji sağlamak ve vücut fonksiyonları için gerekli. Tabi bunların sağlıklı yağlar olması da önemli. 

 

-Karbonhidratlar: Uzun süreli egzersiz yapılacağı zaman glikojen depolarını doldurmak ve enerjiyi sürdürmek için yeterli karbonhidrat almamız gerekiyor. Kısacası sporcuların ana enerji kaynağı diyebilirim. 

 

-Proteinler: Sporcularda önemli yere sahip olan protein, vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gerekiyor. Kasların onarımı ve gelişimi için yeterli miktarda alınması gerekiyor. Özellikle ağırlık antrenmanı yapan sporcular için önem taşımaktadır.

-Mineraller ve Vitaminler: Bireyin vücudunun sağlıklı kalması için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Vitamin ve mineraller hücrelerin büyümesi ve onarımı, metabolizma ve kas fonksiyonları dahil vücudun temel fonksiyonlarına katkı sağlarlar. 

 

-Su: Egzersiz sırasında ve sonrasında vücutta su kaybı oluşur. Bunu telafi etmek için yeterli miktarda su tüketilmeli. Kasların dengesi ve eklemlerin kayganlığı su ile sağlanmaktadır. Vücutta oluşan ödemlerin atılmasında su önemli bir rol oynamaktadır.

 

Buradan anlamalıyız ki doğru ve sağlıklı bir beslenme, yaralanma, sakatlanma riskini azaltabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve kas gelişimimize katkı sağlayabilir. Her sporcu ilgilendiği veya yaptığı egzersiz, spor türüne, hedeflerine ve bireysel ihtiyaçlarına uygun bir beslenme planı oluşturmalıdır. Sen de yanlış veya eksik beslendiğini düşünüyorsan hemen bir beslenme danışmanına başvur ve gelişimini gör.

Senin için hazırladığımız haberler