Spor ömrü uzatır mı? İşte cevabı

28.10.2023 - 20:15 | Son Güncellenme: 28.10.2023 - 20:21

Ajansspor köşe yazarlarından Mazlum Şahin, spor yapmanın hastalıkları önlemede ve insan ömrünü uzatmada etkili olup olmadığıyla ilgili bir yazı kaleme aldı.

Spor ömrü uzatır mı? İşte cevabı

Mazlum ŞAHİN

Düzenli spor yapmak, egzersizleri düzenli alışkanlık haline getirmek genel sağlığınızı iyileştirebilir, yaşam sürenizi ve kalitesini uzatabilir. Spor yapmayan bireye göre yaşamınıza katkı sağlayabilirsiniz. Özellikle yaşlılık döneminde kas kaybını azaltmak, kemik sağlığını desteklemek gibi faydalarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Egzersiz yapanlar daha uzun yaşıyor

Araştırmacılar, egzersiz için tavsiye edilen haftalık 150 dakikalık orta yoğunlukta egzersizler veya 75 dakika yüksek şiddetli egzersizi yapanların, hiç egzersiz yapmayanlara göre daha uzun yaşadığını belirlemişler. Bunun yanında en az bir ya da iki kere kas güçlendiren, geliştiren aktivitelerde eklendiğinde daha da uzun ve sağlıklı yaşadığı tespit edilmiş.

Anahtar kelime; süreklilik

Elbette bu tavsiye edilen zaman dilimleri, kişiden kişiye genel sağlık ve kondisyon seviyesine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bireyler daha fazla egzersiz yapmayı tercih edebiliyorken, bazıları için bu önerilen miktar yeterli olabiliyor. Önemli olan düzenli olarak yapmaktır. Ve tabii ki egzersiz programınızı kişisel hedeflerinize ve zamanınıza uygun olarak ayarlamak sizin için her zaman en iyisi olacaktır.

Faydaları saymakla bitmez

Biliyorsunuz ki hangi yaşta olursak olalım düzenli egzersiz ve düzenli beslenmenin insan üzerindeki etkileri saymakla bitmez. Kalp sağlığı, kronik hastalıklar, diyabet kontrolü, bağışıklık sistemi, kemik sağlığı, ruh sağlığı, metabolizma ve yağ kontrolü gibi daha birçok faydaları bulunmaktadır.

Sporun yaşı var mı?

Ayrıca sporun yaşı yoktur. Etrafımda çok duyuyorum, yok benden geçti artık, yok bu yaşta spora mı başlayacağım, yaşlandım ben, benim yaşımdaki biri için artık çok geç gibi birçok bahane duyuyorum. Sporu herhangi bir yaşta yapabilirsiniz, bu yüzden yaşamınızın her döneminde fayda sağlayabilir. Başlamadan önce herhangi bir rahatsızlığınızın olmadığına önem gösterin. Özellikle daha önce sağlık sorunlarınız var ise önce doktorunuzla konuşmanız tavsiye ederim.

"Gençler boşa yaşamasınlar"

Burada “14 yaşından beri vücut geliştirme sporuyla uğraşan 3 Dünya 3 Avrupa Şampiyonluğu olan Tevfik Ulusoğlu hocamızdan örnek vermek istedim.  Türk bayrağını uluslararası şampiyonlarda defalarca dalgalandırdı. Türkiye'de vücut geliştirme sporunun atası olarak tanınan Ulusoğlu, bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirdi. 73 yaşında vefat eden Tevfik Ulusoğlu son verdiği röportajımda şu sözleri dikkat çekti:

"Bu sporu ölene kadar yapmayı düşünüyorum, gençler boşa yaşamasınlar. Hem kendi sağlıkları, hem görünümleri için bu spora devam etsinler" diye tamamladı. Buradan da ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. 

Bahanelerini bir kenara bırak, ÇALIŞ!

Genel olarak baktığımızda hepimiz sürekli bir değişim içindeyiz: Sürekli değişiyoruz aslında. Hangi birimiz 10-15 yıl önceki gibiyim diyebiliyor?  O kadar hızlı değişiyoruz ki hatta bir yıl önceki kişi bile değiliz. Bu değişimler ömrümüzün geri kalanını o kadar etkiliyor ki ilerde kalıcı hale gelebiliyorlar. Bu değişimlerin olumlu olmasını istiyorsak önce bedenimizden başlamalıyız. İyi yönde değişimler oluyorsa bu değişim aynı zamanda gelişim olmuş oluyor. Sürekli bir gelişim halinde olmalıyız...

Fakat yaşlanma sürecini birçok insan farklı yaşar. Kimi olduğundan daha genç, kimi ise daha yaşlı hisseder kendisi. Sende olduğundan daha genç ve daha dinç hissetmek ve görünmek istiyorsan bahanelerini bir kenara bırakıp kendine ve bedenine zaman ayırmaya çalış…

Senin için hazırladığımız haberler