Uzmanlar sporcuları uyardı: 'Daha da kötüleşebilir'

29.04.2020 - 10:06 | Son Güncellenme: 29.04.2020 - 10:12

Uzmanlar sporcuları uyardı: 'Daha da kötüleşebilir'

Almanya ve İtalya’da yapılan araştırmalara göre futbolcular ve diğer sporcuların koronavirüs nedeniyle akciğerlerinin zarar görme ihtimali çok fazla. Bu durum maçların tekrar başlaması için yapılanlar hakkında soru işaretleri oluşturuyor.

Berlin, Roma ve Verona’daki enstitülerde İtalyan bağışıklık ve akciğer uzmanlarının yaptığı araştırmada ağır egzersizlerin elit sporcuların virüsü nefesiyle içeri çekme ve akciğerin alt bölümlerine taşıma konusunda büyük bir risk taşıdığı kaydedildi.

Covid-19, akciğerlerde hasara ve zatürre gibi komplikasyonlarla birlikte akut solunum yetmezliği sendromuna neden olabiliyor.

Araştırmada semptom göstermeyen sporcuların ağır egzersiz esnasında akciğerlerini daha kötü hale getirebileceği bildirildi.

Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro ve Roberto Nisini’nin “Covid-19’un Birinci, Kapsamlı İmmünolojik Modeli” adlı araştırmadan öne çıkan kısımlar şöyle:

İşte asıl tehlike!

“Ağır egzersizler esnasında nefes alıp verme hacmi inanılmaz bir şekilde artıyor. Bu nedenle virüs kolay bir şekilde akciğerin daha derinlerine inebilir. İşte virüs tam da orada agresif bir şekilde vücuda saldırıyor. Profesyonel futbolcuların büyük bir çoğunluğunun maçtan hemen sonra veya birkaç saat içerisinde ateş, kuru öksürük ve kırgınlık semptomlarını göstermesi şansa değil.”

Semptom göstermeyenlerdeki risk!

Bu tehlikelerin haricinde virüsü taşıyan ancak semptom göstermeyen sporcuların virüsü akciğerlerinin daha derin bölgelerine taşıyabileceği ve haliyle durumlarını daha da kötüleştirebileceği aktarıldı.

“Semptom göstermeyen sporcular virüs ihtiva eden aerosol partikülleri nefesleriyle dışarı attıktan sonra onları tekrar nefesle vücuda alabilir. Bu da virüsün akciğerlerin üst bölgesinden alt bölgesine geçişi kolaylaştırabilir.”

Maçlarda tehlike var mı?

Araştırmacılar virüsün maç esnasında yayılması riskiyle de ilgili görüş bildirmiş.

“Takım sporları ve maraton gibi sporcuların yakın temas içerisinde bulunduğu sporlarda virüslü partiküllerin başka sporcular tarafından teneffüs edilmesi yüksek ihtimal. Ayrıca yüksek eforlu egzersizlerde sporcuların salgılarını tükürme frekansının arttığı hesaba katılırsa virüsün yayılma hızı artabilir.”

Danimarka'daki araştırma umut vermişti!

Senin için hazırladığımız haberler