Rusya men edilirse Türkiye Şampiyonlar Ligi'ne direkt takım gönderebilir mi?

26.02.2022 - 22:14 | Son Güncellenme: 27.02.2022 - 21:57

UEFA'nın Ruslara yasak getirmesi halinde Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılım hakkı kazanmıyor ama bir üst turdan başlama avantajı oluyor.

Rusya men edilirse Türkiye Şampiyonlar Ligi'ne direkt takım gönderebilir mi?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından ortaya çıkan büyük kriz futbolu da çok ciddi şekilde etkiliyor. UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’ni St. Petersburg’dan alıp Paris’e vermesi ve Rus takımlarına iç saha maçlarını yasaklaması, futbol dünyasını tatmin etmedi.

Rusya ve Rus takımları ihraç edildi

Avrupa’nın her yerinden Rusya Milli Takımı ve Rus kulüplerinin futbol organizasyonlarından ihracı talep edilirken, UEFA Rus devletine ait doğal gaz devi Gazprom ile olan sponsorluk anlaşmalarını da iptal etmek üzere. UEFA yaptığı açıklama sonrası UEFA, Rus kulüpleri ve Rusya milli futbol takımını müsabakalardan çıkaracağını duyurdu.
 

İhraç olursa Türk takımları nasıl etkilenecek?

Peki Rus takımlarının futboldan ihraç edilmesi durumunda Avrupa kupalarını yakından ilgilendiren UEFA ülkeler sıralaması ve buna bağlı olarak takımların kupalara katılımı nasıl etkilenecek? Bu sezonu şampiyon olarak bitirmesi neredeyse şimdiden kesinleşen Trabzonspor, böyle bir durumda Şampiyonlar Ligi’ne hangi turdan itibaren dahil olacak?

İşte cevaplar...

Rusya 8, Türkiye 13. sırada tamamladı

UEFA ülkeler sıralamasında Türkiye 2022/23 sezonundaki katılımları belirleyecek 2020/21 sezonunu 13. sırada tamamlamıştı. Rusya ise geçen sezonu 8. sırada bitirdi. Bununla birlikte Türkiye Devler Ligi’ne 2 takımla başlarken şampiyon 3. eleme turu lig ikincisi ise 2. eleme turundan itibaren sahne alacak. Rusya gruplara lig şampiyonunu direkt sokarken lig ikincisi de 3. eleme turundan itibaren turnuvaya başlayacak.

Şampiyonlar Ligi şampiyonu önemli

Şampiyonlar Ligi şampiyonu eğer kendi liginden de gruplara katılma hakkı elde ederse o zaman ülkeler sıralamasında 11. basamakta olan ülkenin takımı direkt olarak Devler Ligi'ne katılım hakkı kazanıyor.  Nitekim Beşiktaş bu sezon direkt olarak Şampiyonlar ligi'ne gitti.

12. ülkenin takımı direkt olarak gidecek

Eğer bu durum bu sezonda gerçekleşir ve Rus takımları da ihraç edilirse Rus şampiyonu yerine 12. sıradaki ülkenin şampiyonu gruplara doğrudan katılabilecek. Ama Şampiyonlar Ligi şampiyonu kendi liginden vize alamazsa bu durumda Rus takımının yerine 11. sıradaki ülkenin takımı katılım hakkı kazanacak.

Türkiye şampiyonu direkt katılamıyor

Türkiye şampiyonu için Devler Ligi gruplarına doğrudan katılım mümkün değil. Her iki olasılıktan biri bile gerçekleşse Türkiye şampiyonu 3. eleme turu yerine play-off turundan dahil olacak. Lig ikincimiz ise 2. eleme turu yerine 3. eleme turundan başlama şansını yakalayacak.

Türkiye Kupası şampiyonu ne olacak?

Rus takımlarının ihraç edilmesi durumunda Avrupa Ligi'ne 3. eleme turundan başlayacak Ziraat Türkiye Kupası galibi Play-Off turundan start alırken Konferans Ligi'ne 2. eleme turu ile başlayacak olan Süper Lig üçüncüsü 3. eleme turunda turnuvaya dahil olacak.

 

Senin için hazırladığımız haberler