UEFA ile ECA anlaştı! Kulüplere gelir artışı müjdesi

07.09.2023 - 12:44 | Son Güncellenme: 07.09.2023 - 12:57

Avrupa Kulüpler Birliği’nin Yıllık Olağan Genel Kurulu'ndan Avrupa’daki tüm kulüplere 2024-2027 arasındaki 3 yıllık dönem için gelir artışı müjdesi çıktı.

UEFA ile ECA anlaştı! Kulüplere gelir artışı müjdesi

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Avrupa Kulüpler Birliği’nin (ECA) 30’uncu Yıllık Olağan Genel Kurulu tarihindeki en geniş katılımla Salı günü Berlin’de başladı. 3 gün sürecen ve bugün yapılacak basın açıklaması ile sona erecek toplantıdan Avrupa’daki tüm kulüplere 2024-2027 arasındaki 3 yıllık dönem için gelir artışı müjdesi çıktı.

Dayanışma payı yüzde4’den 7’ye çıkarıldı

Berlin’deki toplantıda özellikle Avrupa kupalarına katılamayan takımlara ödenen dayanışma payının oranı yüzde 4’den yüzde 7’ye çıkarılması kararı alındı. Bununla birlikte yaklaşık 5 milyar Euro’ya çıkması beklenen gelirlerin %7’lik bölümü dayanışma payı çıktıktan sonra üç kupaya katılan kulüplere dağıtılacak.

UEFA'nın gelirleri 3,5 milyardan 5 milyar Euro'ya çıkacak

2024’de yepyeni bir Avrupa kupaları düzenine geçecek ve üç kupada takım sayılarını 32’den 36’ya yükseltecek UEFA, bununla birlikte artacak maç sayılarıyla gelirlerini de önemli ölçüde arttıracak. Şu ana kadar yıllık 3,5 milyar Euro olan gelirlerin tahminen 5 milyar Euro’ya kadar çıkması bekleniyor. Bu paranın dayanışma fonuna aktarılacak %7’sinin ayrılması sonrasında geri kalan kısmı kupalara katılan kulüplere dağıtılacak.

İlgini Çekebilir
Cimbom'a bir yıldız daha! Fener ve Beşiktaş'ın gözdesi gündemde...
Habere Git

Performans geliri artacak katsayı ve yayın geliri payı azalacak

UEFA ve ECA’nın vardığı anlaşmaya göre daha önce dayanışma fonuna ayrılan para çıktıktan sonra kalan gelirin %30’nun ödendiği performans gelirleri %37,5’e çıkarıldı. Katılım payının %25 olan oranı ise %27,5’e yükseltildi. Buna karşın daha çok büyük kulüplerin işine yarayan 10 yıllık kulüp performansına göre %45 oranında ödenen katsayı parası ile yayın ve pazarlama gelirleri oranı %35’e düşürüldü.

Maç sayısı artıyor

UEFA’nın yeni Avrupa kupaları düzeninde grup maçları kaldırılırken İsviçre Sistemi olarak adlandırılan tek bir puan tablosuna takımların aldıkları sonuçların işleneceği bir sistem hayata geçirilecek. Buna göre takımlar Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde 8’er, Konferans Ligi’nde ise 6’şar maç yapacaklar.

Kupa 1 ve 2’de kulüpler 8 ayrı takımla 4 içeride 4 dışarıda olmak üzere rövanşı olmayan maçlar oynarken, Kupa 3’de bu 3 içeride 3 dışarıda olmak üzere 6 takıma karşı yapılacak. 

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'de gündem Fransız savunmacı
Habere Git

Maçlar tamamlandıktan sonra oluşacak puan tablosundaki ilk 8 takım doğrudan son 16 turuna kalırken 9-24 arasındaki 16 takım bir play off turuyla son 16’ya kalacak diğer sekiz takımı belirleyecekler. Puan tablosunda 25 ile 36 arasındaki 12 takımsa Avrupa’ya veda edecek.

Final maçları tamamlandığında daha önce 125 olan toplam maç sayısı 189’a ulaşacak. Yeni sistemde sadece turnuva öncesindeki katılımı belirleyecek eleme turlarında bir alt turnuvaya geçiş olacak. 

Avrupa Ligler Birliği’nden açıklama

Uzun süredir Avrupa kupalarına katılamayan takımların dayanışma payının arttırılması için mücadele eden Avrupa Ligler Birliği’den yapılan açıklamada yüzde 4 olan payın yüzde 7’ye çıkartılmasının memnuniyetle karşılandığı bildirildi.

İlgini Çekebilir
Karaborsacılıktan Beşiktaş'a uzanan hayat!
Habere Git

Seçim de yapılacak

ECA’nın Berlin’deki toplantısında ayrıca boş durumdaki yönetim kurulu üyelikleri için de seçimler yapılacak. Bunun yanında Oscar’lı film yıldızı kadın futbol takımı sahibi Natalie Portman, Amarikalı pazarlama dehası Timothy Leiweke ve dünyanın en önemli rugby antrenörü Sir Steve Hansen de toplantıya konuşmacı olarak katılıyorlar. Bunun yanında UEFA Başkanı Aleksander Ceferin de toplantının katılımcıları arasında. FIFA Başkanı Gianni Infantino ise bir video mesajı ile katılımcılara hitap edecek.

Senin için hazırladığımız haberler