Beşiktaşlı Eric Bailly: Karaborsada telefon ve sigara sattı, futbol yıldızı oldu

07.09.2023 - 02:15 | Son Güncellenme: 07.09.2023 - 13:06

Beşiktaş’ın Manchester United'dan transferi Eric Bailly, Fildişi Sahili'nden Avrupa'ya uzanan hayat hikâyesi ile dikkat çekiyor.

Beşiktaşlı Eric Bailly: Karaborsada telefon ve sigara sattı, futbol yıldızı oldu

Beşiktaş’ın yeni savunma oyuncusu Eric Bailly hayat hikâyesi ile dikkat çekiyor. Tecrübeli futbolcu 2019’da The Players’ Tribune için kaleme aldığı yazısında karaborsacılıktan Avrupa'ya uzanan hikâyesini anlattı. İşte Fildişi Sahilleri’nde öğretmen bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen ve başarılarıyla Avrupa’da adını duyuran Eric Bailly’nin hayat hikayesini Rezzan Yetiş Yönetici derledi. 

“Babam ilk başta karşı çıktı”

29 yaşındaki Bailly, futbolcu olabilmek için okulu bırakma kararı aldığını şu sözlerle anlattı, “13 yaşımdayken futbolcu olmak için okulu bıraktım. Fildişi Sahili’nde okulu bırakmak büyük bir şeydir. Eğer benim ailem gibi Abidjan’daki küçük ahşap bir evde yaşıyorsanız eğitime büyük önem verirsiniz. Çünkü iyi bir yaşam için, yani sıcak bir yatak ve yemek için tek seçeneğiniz eğitimdir. Bu yüzden okulu bırakma kararı aldığımda babam ilk başta karşı çıktı.”

“Okul masrafları babamın fikrini değiştirdi”

“Hepiniz benim ‘sahte’ hayatımı biliyorsunuz şimdi ise gerçek olanı anlatayım” diyen Bailly,  ilk başta futbolcu olma hayallerine sıcak bakmayan babasının zamanla fikrinin değiştiğini söyledi. Yeni doğan erkek kardeşi Arthur ile evdeki masrafların arttığına dikkat çeken tecrübeli futbolcu, Fildişi Sahilleri’ndeki okul masrafları yüzünden babasının zamanla kendisinin okulu bırakma fikrine karşı çıkmayı bıraktığını ve futbolcu olma hayallerine izin verdiğini aktardı.

“Karaborsada sigara ve ikinci el telefon satıyordum”

Babasının izninin ardından bir antrenman merkezine gitmeye başlayan Eric Bailly, sabah dokuzda idman yapıp sonrasında yemek yediği ve otobüsle eve gittiği bir rutin oluşturdu. Eve geldikten sonra para kazanmak için sokaktaki arkadaşlarına katılan Bailly o zamanları “Evde her zaman yiyeceğimiz olurdu ve bu yüzden şanslıydık. Ama ben tamamen aileme bel bağlamak istemiyordum. Bu yüzden karaborsada sigara ve ikinci el telefon satıyordum” ifadeleriyle anlattı. 

Babası maçını izledi, ne kadar iyi olduğunu gördü

14 yaşındayken takımımın finale çıktığı bir turnuvadaki final maçının ardından babasının karşılaşmayı izlemeye geldiğini öğrenen Eric Bailly maçtaki performansını ve babasının tepkisini anlatırken şu ifadeleri kullandı, “Cidden iyi oynadım ve maçtan sonra insanlar beni tebrik etmek için yanıma geldi. O zaman babamın da maça geldiğini ve maç bitince gittiğini öğrendim. O akşam eve gidince babam bana ‘Bugün seni futbol oynarken gördüm. Senin iyi oynadığını söylüyor… Eh, diğer oyuncular da baya kötüydü.’ diyerek benimle şakalaştı. O günden sonra ise benim futbol tutkuma daha çok dikkat eder oldu.”

İç savaş İspanya hayallerini suya düşürdü

Espanyol’dan gelen ilk teklifi de babasından öğrenen Eric Bailly o günün hayatındaki en mutlu gün olduğunu ve sonrasındaki hayal kırıklığını şu sözlerle anlattı, “Hayatımın en mutlu günüydü. Profesyonel futbola doğru gidiyordum. Hem de İspanya’ya! O gece uyuyamadım. Kendime sürekli aynı şeyi söylüyordum: ‘Olamaz, olamaz, olamaz…’ Ve gerçekten de olamadı. Çok kısa bir süre sonra Fildişi Sahili’nde savaş başladı. Kısaca anlatmak gerekirse o yıl, 10 yıllık bir aradan sonra seçimler olmuştu. İki politikacı ise kimin kazandığı konusunda anlaşamadı ve bu da ülkeyi karıştırdı. Yaşanan olaylardan biri de Abidjan’daki havaalanının kapatılmasıydı ki bu da Espanyol için İspanya’ya uçamayacağım anlamına geliyordu.”

“Eve kafamdaki bir kovayla içme suyu taşıdım”

Ülkedeki iç savaş yüzünden yaşadığı zorluklardan bahseden Bailly, futboldan daha büyük sorunlar yaşadığını vurguladı ve "Yaşananlar beni gerçekten de mahvetti. Hayallerim yıkıldı. Ne yapmam gerektiğini düşündüm. Espanyol’da bir şans daha bulabilir miydim emin değildim. Ama bundan önce endişelenmem gereken başka şeyler vardı. Kriz gibi. Ülkedeki kriz yiyecek bir şeyler almayı zorlaştırıyordu. Dışarı çıkıp kafamda taşıdığım bir kovayla eve içme suyu taşımak zorunda kaldım" diye konuştu. 

“Barselona, Abidjan’dan çok farklıydı”

Aylarca süren savaşın ardından Espanyol’un hâlâ kendisi ile ilgilendiğini öğrenen Bailly ilk olarak Paris’e oradan ise Barselona’ya geçti. Aktarmalı uçuşu sırasında yaşadığı stres yüzünden yanına sadece bir sırt çantası aldığını anlatan Beşiktaşlı futbolcu yolculuğundan “Paris’e indiğimde, Barselona’ya giden bir sonraki uçağımı bulmam gerekiyordu. Sadece bir sırt çantası getirmiştim, çünkü bagaj alanına gitmek zorunda kalıp daha fazla karışıklık çıkarma riskini almak istemedim. Barselona, Abidjan’dan çok farklıydı. Döndüğüm her yerde ışıklar, arabalar ve gürültü vardı. Sokaklarda kimse birbiriyle selamlaşmıyordu ve çok soğuktu” sözleriyle bahsetti. 

İlk maaşını aldı, ailesini unutmadı

Barselona’ya gitmesinden yalnızca 2 ay sonra Espanyol ile sözleşme imzalayan Eric Bailly, İspanyol ekibinden ilk maaşını alınca ailesini de unutmadı ve onlara para gönderdi. 

Sokaklarda sigara satmaktan dünyanın en büyük kulübüne

Espanyol’a transferinin ardından her şeyin çok hızlı geliştiğini kaydeden tecrübeli savunma oyuncusu, “2011’de Espanyol’a katıldım ve üç yıl sonra ilk kez A takıma yükseldim. Ardından Villarreal’de 18 ay geçirdim ve birden Manchester United’da forma giymeye başladım. Neredeyse 5 yıl önce Abidjan sokaklarında sigara satarken birden dünyanın en büyük kulübünde oynamaya başlamıştım” sözleriyle yaşananları anlattı. 

“Her şey sahte, bu sahte bir hayat”

Eric Bailly, 2019’daki yazısının devamında ünlü bir futbolcunun hayatının aslında bir yalandan ibaret olduğunu açıklarken “Birdenbire gerçekliğim tersine döndü. Artık insanlar beni bir yıldız, bir ünlü olarak görüyordu. Instagram’da iki milyona yakın takipçim vardı. Kendi ülkemde de ünlüydüm. Ama bunların hiçbiri gerçek değil. Hepsi sahte. Bu sahte bir hayat. Bu seviyede bir futbolcuysanız böyle bir hayattan kaçmak neredeyse imkânsız. Manchester United’dan değil, etrafındaki diğer her şeyden bahsediyorum. Oynadığınız futbolu beğendiğini söyleyen ama hemen sonrasında sizi arkanızdan eleştiren insanlardan bahsediyorum” yaşadığı ikileme vurgu yaptı. 

“Ben hâlâ Eric’im, lütfen bana Eric gibi davranın”

Dünyanın önde gelen kulüplerinden birinde forma giydiği dönemde çevresindeki insanların kendisine olduğundan daha farklı bir gözle baktığından da bahseden Bailly bu konuda ise “Sırf United’da oynadığınız için kendilerini alçaltan, sizi gerçek bir insandan ziyade sadece bir futbolcu olarak gören insanlar... Bundan gerçekten hoşlanmıyorum. Elbette United için oynuyorum. Ama ben hâlâ Eric’im. O yüzden, lütfen bana Eric gibi davranın” dedi. 

"Sakatlık bana nereden geldiğimi hatırlattı”

Hayat hikayesini kaleme aldığı dönemde sakatlık yaşayan olan Eric Bailly futboldan uzak kaldığı dönemin kendisine nereden geldiğini hatırlattığını şu sözlerle anlattı, “Nisan ayında dizimden sakatlandığımdan bu yana futbol oynamadım. Benim için çok zor oldu. Acı içindeydim, koltuk değnekleriyle dolaşmak zorunda kaldım. Fakat ben bu duruma her zaman hazırlıklıydım. Çünkü bu sakatlık, gerçek olmayan bir hayatın parçası.

Demek istediğim şey profesyonel bir futbolcu olarak hayatın bir balon olduğu. Bunun normal insanların hayatlarıyla çok az ortak noktası var. Tabii ki de sakatlanmak bir oyuncu olarak benim için zor oldu ama Afrika’da çocukken başıma gelen her şey daha zordu. Bu yüzden şu günlerde geriye dönüp bakmam ve buraya nasıl geldiğimi hatırlamam bana yardımcı oldu.”

“Mütevazı kalmak benim için çok önemli”

Eric Bailly ünlü bir futbolcu olmasına rağmen bir gün eski ve normal hayatına döneceğini ve bu yüzden mütevazı kalmanın kendisi için önemli olduğunu yazdı. Fildişili oyuncu, “Tabii ki bu hayata sahip olduğum için minnettarım. Burada olmak için çok fedakârlık yaptım. Ama normal kalmak, mütevazı olmak benim için çok önemli. Annem bana hep bunu öğretti. Bir gün yaşlanırsınız, vücudunuz sizi yarı yolda bırakır ve sonra da emekli olmak zorunda kalırsınız. O zaman ne olacak? İşte o zaman gerçek hayatınıza geri döneceksiniz” yorumunda bulundu. 

Eric Bailly kimdir?

Eric Bailly, 12 Nisan 1994'te Fildişi Sahili'nde dünyaya geldi. Futbol kariyeri boyunca Espanyol, Manchester United ve Marseille gibi ekiplerde forma giyen 29 yaşındaki futbolcu son olarak Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş'a transfer oldu. Bailly futbol kariyeri boyunca 211 maçta 15,506 dakika boyunca forma terletti. Sahada olduğu dakikalarda 2 gol kaydeden Fildişi Sahilli oyuncu 2 golün de asistini yaptı. 

Senin için hazırladığımız haberler