Futbolculara Tecavüzü Örtbas Eden Gabon Federasyonu Başkanı Mounguengui Katar'da

24.11.2022 - 14:40 | Son Güncellenme: 24.11.2022 - 14:47

Gabon'da yüzlerce genç futbolcuya tecavüz ve tacizi bildirmediği için hapse atılan federasyon başkanı Pierre-Alain Mounguengui Dünya Kupası açılışa katılması tepki çekti.

Futbolculara Tecavüzü Örtbas Eden Gabon Federasyonu Başkanı Mounguengui Katar'da

AJANSSPOR-DERLEME

Yakın zamanda Netflix'te yayınlanan FIFA belgeselinde uluslararası futbolun yönetim merkezinde dönen karanlık işler ortaya döküldü. Dünya Kupası'nın reşvetle verildiği iddialarından eski FIFA ve bölgesel konfederasyon başkanlarının nasıl zenginleştiğine dair çok çarpıcı bilgiler anlatılıyor belgeselde. 

Infantino da aynı tas aynı hamam!

Bu belgeselde halihazırdaki FIFA Başkanı Gianni Infantino da 'dürüst ve şeffaf'lık sözüyle eski sayfaları kapatmak üzere göreve geldiğini ilan ediyor. Ancak Katar'daki 2022 Dünya Kupası açılışı bu vaatlerin bir masal olduğu duygusunu güçlendiriyor. Bunun nedeni, 30 yıl boyunca genç takımlarda yaşanan cinsel taciz suçlarını örtmekle itham edilen Gabon Federasoyonu Başkanı Pierre-Alain Mounguengui açılışa davet edilmesi oldu.

Antrenör Eyi, tecavüz ve tacizi kabul etti

İngiliz gazetesi The Guardian'ın geçen yıl patlattığı skandaldan sonra harekete geçildi. Gabon U-17 Milli Takım Teknik Direktörü Patrick Asumu Eyi, genç oyunculara tecavüz ve taciz suçlamasıyla tutuklandı. Ki Eyi suçlamaları itiraf ederek kabul etti. Gabon Futbol Federasyonu Başkanı Pierre-Alan Mugengi de yaşananları örtbas edip bildirmediği gerekçesiyle tutuklandı. Ancak Mugengi, 6 ayın sonunda geçen ay tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. 

Hapisten çıktı Katar'daki açılışa koştu

Ve Mounguengui, serbest kalır kalmaz da Dünya Kupası açılışında boy gösterdi. Mounguengui, Al Bayt Stadyumu'ndaki açılış töreninde, Afrika Futbol Konfederasyonu-CAF Başkanı Patrice Motsepe ile sarmaş dolaş poz verdi. Güney Afrikalı milyarder mandeci Motsepe, geçen Ağustos ayında Mounguengui'yi hapiste ziyaret de etmişti. Uluslararası Futbolcular Birliği-FifPRO, bu duruma tepki gösterdi. Birlik, Mounguengui'yi açılışa katılması için serbest bırakıldığını öne sürdü. Mounguengui'nin CAF baskısıyla serbest bırakıldığı savunuluyor.

Kurbanlar bu pozu görünce ne düşünür?

FifPRO'dan yapılan açıklamada, "Pierre-Alain Mounguengui, yetkili makamlara rapor vermeyerek, sistematik tacizi örtbas ettiği iddiasıyla soruşturma altında bulunuyor. Munguengui'yi ziyaret eden ve FIFA Dünya Kupası'nda onu kucaklayan CAF Başkanı'nın fotoğrafları, kurbanlar, tanıklar ve ailelerin bu davada hayatlarını riske atmaya ikna etme konusunda sorun yaratabilir. Kurbanların bu görüntüyü nasıl algılayacağı önemli. Bu fotoğraf FIFA'nın soruşturmasının bütünlüğünü ve etkisini de ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir" denildi. 

4 antrenöre geçici men cezası

FIFA soruşturması çerçevesinde dava açılan Eyi ile birlikte 3 antrenör, geçen Ağustos'ta geçici olarak futboldan men edildi. Ama FIFA, Mounguengui'ye karşı bir işlem başlatmış değil. Açılıştaki bu pozların bir işlem yapılmayacağı iddialarını da güçlendirdi. FifPRO, yüzlerce genç futbolcunun maruz kaldığı cinsel taciz ve tecavüz hakkıyla soruşturulması çağrı yaparak, FIFA'nın bağımsız tutuma gölge düşürmemesi gerektiğini vurguladı. Öte yandan CAF Sözcüsü, Mounguengui'nin açılışa davet edilmesine dair soruyu "Bu FIFA'nın meselesi" diyerek savuşturdu.

Senin için hazırladığımız haberler