Formula 1 Haberleri | 2023 Japonya GP Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?

19.09.2023 - 23:12 | Son Güncellenme: 20.09.2023 - 00:41

2023 Formula 1 sezonunun 17. yarışı olan Japonya Grand Prix'si bu hafta sonu (22-24 Eylül) gerçekleştirilecek. Ajansspor yazarı Orhan Gülek, F1 Suzuka GP öncesi değerlendirmede bulundu.

Formula 1 Haberleri | 2023 Japonya GP Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?

Orhan GÜLEK

Formula 1'in Asya turu, Singapur Grand Prix'sinin ardından bu hafta sonu gerçekleştirilecek Japonya GP ile devam ediyor. Akıcı ilk sektörü, tutkulu taraftarları ve cesaret gerektiren hızlı virajlarıyla ünlenen Suzuka Pisti'nde heyecan şimdiden doruğa çıkmış durumda.

Suzuka Pisti son derece teknik

Yarış öncesi sizlere Japonya'nın ünlü Suzuka Pisti hakkında bilgi vermek istiyorum. 

Japonya'nın Mie ilindeki 5 bin 807 metrelik Uluslararası Suzuka Pisti son derece teknik. Yavaş, orta hızlı ve hızlı viraj tiplerinin tamamını barındırıyor. Ayrıca ani yön değişimleri gerektiren, arabanın dengesinin en üst seviyede olmasını gerektiren bir pist. Sadece ilk sektörde toplam 6 tane yön değişimi var. Düzlük-viraj oranı son derece dengeli.

Stroll ile Russell'ın hatalarından ders alınmalı

Bu saydıklarımız mekanik yol tutuş ister, yani süspansiyon geometriniz iyi olmalı. Aerodinamik yere basma ister, yani kanat konfigürasyonu doğru olacak. Ani yön değişimlerinde dengenin mükemmel olması lazım, yani arabanın ağırlık dağılımı iyi olmalı. Burası ciddi sınav. Onun için geçen hafta Singapur GP'deki Lance Stroll ve George Russell kazalarının olmaması için sürücülerin oldukça dikkatli olması gerek.

İlgini Çekebilir
Yağmurda Formula 1 bir başkadır!
Habere Git

Red Bull, denge sorunlarıyla boğuşuyor

Gelelim şampiyona lideri Max Verstappen'e... 

Singapur GP, Red Bull için tam bir kabusdu. Öyle ki; Red Bull'un uzun galibiyet serisi Singapur'da son bulurken, Max Verstappen damalı bayrağı beşinci sırada gördü.

Red Bull pilotları hafta sonu boyunca denge sorunlarıyla boğuştu ve özellikle tek turda çok geride kaladılar. Sorunların Japonya'da çözülüp çözülemeyeceği ise büyük soru işareti.

Ferrari sezon sonunda şahlandı

İtalyan ekip Ferrari'de ise MAALESEF sezon sonuna yaklaşırken işler yoluna girmiş durumda. 

Carlos Sainz, 2022 Avusturya Grand Prix'sinden bu yana galibiyet hasretinde olan Ferrari'ye yaklaşık 1.5 sene sonra ilk zaferini Singapur'da getirdi.

İspanyol pilot, hafta sonu boyunca kusursuz bir iş yaptı ve pazar günü de yine çok güçlü görünüyordu.

Sonuç olarak damalı bayrağı ilk sırada gören Sainz, Ferrari'ye 243. Grand Prix zaferini getirmiş oldu. Bakalım Ferrari, Suzuka'da da bu performansı sergileyecek mi? Benim fikrim, Ferrari'de bazı şeyler artık oturmaya başladı. Sainz'ın başarılı performansı da Leclerc'in tahtını oldukça  sarsmış durumda.

Mercedes, talihsizliğini kırma peşinde

Mercedes de aynı Ferrari gibi işleri yoluna koymak için büyük çaba harcıyor. Her ne kadar Singapur'da yine son tur dejavusu yaşamış olsada. 

Hatırlatma gerekirse;  Singapur GP'de taze orta hamurlarla Russell, yarışın son aşamalarında Carlos Sainz ve Lando Norris'i geçerek yarışı kazanmayı hedefliyordu.

Ancak bunu başaramadı ve son turda 10. virajda bariyerlere çarparak podyum pozisyonunu da kaybetti. Russell'ın hatası Hamilton'a Britanya GP'sinden bu yana ilk podyumunu kazandırırken, yedi kez Dünya Şampiyonu bu yıl beşinci kez ilk üç derecesini elde etti.

Mercedes'in, Singapur'da olduğu gibi Japonya'da da iyi işler yapacağını düşünüyorum.

McLaren'da değişiklikler göreceğiz

Son olarak McLaren'e gelmek istiyorum. Marina Bay'a birtakım güncellemelerle gelen McLaren, kısıtlı zaman nedeniyle şimdilik sadece tek araca yetecek kadar yeni parça üretebildi.
 
Dolayısıyla güncellemeleri ilk olarak şampiyonada önde bulunan Norris, sonraki hafta Japonya'da ise Oscar Piastri kullanacak.
 
Takımın Hollanda GP'sinde denediği yüksek yere basma gücü getiren arka kanat araçta yer alacak, diğer değişiklikleri ise ilk antrenman seansında göreceğiz. 

Japonya GP'de yağmur, kazananı belli eder

Sonuç olarak, Japonya GP'de şampiyona lideri Red Bull, stratejisini sıralamalarda önde kalarak yarışta tempoyu ve taktiği dikte etmek üzerine kuracak. Düzlük hızı sayesinde de rakiplerini arkada tutmaya çalışacak. O durumda taktik mücadeleler, undercut, overcut gibi denemeler göreceğiz.

Tabi Pazar günü yağış olursa iş değişir. Önden başlayan takım yarışı koparır. İlk 15–20 turda yarış biter.

Formula 1 Japonya Suzuka GP ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Japonya da 23 Eylül Cumartesi günü saat 09:00'da sıralama turları gerçekleşecek. Pazar günü ise yarış 08:00'da başlayacak. Tüm yarışlar S Sport kanallarından canlı olarak yayınlanacak.

Senin için hazırladığımız haberler