Formula 1 2023 Katar Grand Prix'si ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

30.09.2023 - 16:51 | Son Güncellenme: 30.09.2023 - 20:10

Ajansspor yazarı Orhan Gülek, Verstappen'in şampiyonluğunun belli olacağı Formula 1 Katar Grand Prix'si öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Formula 1 2023 Katar Grand Prix'si ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Orhan GÜLEK

Bu hafta sonu Losail Uluslararası Yarış Pisti'nde tarihteki ikinci Katar Grand Prix'si gerçekleştirilecek. Red Bull pilotu Max Verstappen'in şampiyonluğu ilan etmesini beklediğimiz yarış öncesi tüm detayları bu yazımda sizlerle paylaşacağım.

Verstappen, matematiksel olarak şampiyon olabilir

Formula 1'de şampiyona lideri Verstappen, şu anda takım arkadaşı Sergio Perez'in 177 puan önünde yer alıyor ve matematiksel olarak Verstappen, Katar'daki Sprint yarışında şampiyonluğu kazanabilir. Bunun için Perez'in yarışı en fazla üçüncü bitirmesi gerekiyor.

Formula 1'de yine dejavu mu yaşanacak?

Verstappen'in önceki iki şampiyonluk zaferi tartışmalı bir şekilde gerçekleşti. 2021'de Abu Dabi'deki final yarışında kendisi ile Lewis Hamilton arasındaki şampiyonluk mücadelesinin sonucunu geç gelen bir güvenlik aracı ve kuralların yanlış uygulanması belirlemişti.

2022'de Japonya Grand Prix'sinin kötü hava koşulları nedeniyle kırmızı bayrakla geçilmesinin ardından verilen puan miktarı konusunda bir karışıklık yaşandı. Yalnızca 28 yarış turu tamamlanmış olmasına rağmen, Verstappen'in şampiyonluğu elde etmesini sağlayan tam puanlar verildi.

Sprint yarışlarının takvimde kalıp kalmaması konusunda bazı taraftarların sergilediği olumsuz tutum göz önüne alındığında, sprint yarışı ile Dünya Şampiyonluğunu elde etmek yine bir tartışma konusu olabilir.

İlgini Çekebilir
Suzuka, cesaret ister
Habere Git

Losail Uluslararası Yarış Pisti, İstanbul Park'a benzer

Şimdi ise şampiyonluk tartışmalarını bir köşe bırakıp, sizlere Katar GP'nin yapılacağı pist hakkında bazı önemli bilgileri vermek istiyorum.

5.308 metre uzunluğundaki Losail Uluslararası Yarış Pisti, İstanbul Park ile benzer uzunlukta ve karakteristikte. Pist çok uzun olmadığı için tur bindirmelerin zaman zaman sorun olmasını bekleyebiliriz.

Katar GP öncesi kum rüzgarına dikkat!

Pist çölün ortasında olduğu için üzeri ince bir kum tabakasıyla kaplı. Bu nedenle seanslardan hemen önce bir motosikletin arkasına bağlanan kompresörlerle hava üflenerek ideal çizgi temizleniyor. Ama yine de rüzgâr, çöl kumlarını piste taşıyarak özellikle ideal çizgi dışında yol tutuş sorunlarına neden olacaktır.

Lastik kullanımı kilit anahtar olacak

Pistin, Türkiye benzeri bir yere basma kuvveti paketi isteyeceğini düşünüyorum. Fakat yine de çok emin olmamak lazım. Çünkü asfaltın aşırı abrasif aşınma karakterine sahip olduğu söyleniyor. Bu tip durumlarda yüksek yere basma kuvveti lastiklerin ömrünü çok olumsuz etkiler.

Hava sıcaklığı yüksek olduğu için de yere basma kuvveti üretmek benzer rakımdaki pistlere göre biraz zor olabilir. Isınan hava yükseldiği için arabalar yere basma kuvveti üretmekte zorlanabilir. Yere basma kuvvetini verimli üreten arabalar avantajlı olacaktır.

Favori Verstappen ancak Sainz güçlü geliyor

Katar'da favori olarak tabiki şampiyonluk için Verstappen diyeceğim. Ancak arkada Ferrari şahlanıp geldiğini de unutmamak gerekiyor. 

Çünkü yaz arasının ardından vites yükselten Ferrari, ilk olarak Aston Martin'i geçerek takımlar şampiyonasında üçüncülüğe yükseldi, Mercedes ile farkı da 56 puandan 20 puana indirdi.

Ferrari için iyi haber, kötü giden sezonu Carlos Sainz'ın Singapur'daki galibiyetiyle hiç olmazsa moral bularak sürdürmeleri.

Diğer takımlar gibi Ferrari de artık 2024 sezonuna odaklanmış durumda, yine de gelişim yarışından kopmaksızın Mercedes ile mücadele devam edecek.

Hava sıcaklığı performansı gizleyecek

Tüm bu parametreleri göz önünde bulundurduğumuzda tahmin yapmanın zorluğu ortaya çıkıyor. İlk ve üçüncü antrenman çöl güneşinin altında yapılacağı için sonuçlar aldatıcı olacaktır. Arabaların ne durumda olduğunu anlamak için ikinci antrenmanları ve sıralamaları izlememiz gerekecek.

2023 F1 Katar Grand Prix'si ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

2023 Formula 1 sezonunun 18. yarışı olan Katar Grand Prix'si bu hafta sonu (06-08 Ekim) gerçekleştirilecek. Yarış tutkunları Formula 1 Katar GP’sini S Sport ve S Sport Plus ekranlarından canlı olarak takip edebilirler.

Senin için hazırladığımız haberler