Orta Doğu sermayesi Dubai Basket projesi ile Euroleague'e girmek istiyor

10.12.2022 - 16:51 | Son Güncellenme: 11.12.2022 - 13:46

Orta Doğu sermayesi, futboldan sonra basketbola el attı. 60 milyon Euro'luk sponsorluk karşılığı dev bütçeli Dubai Basket'in turnuvaya katılımı masada. Dubai Basket'in transfer listesi ise futboldaki PSG'yi andırıyor.

Orta Doğu sermayesi Dubai Basket projesi ile Euroleague'e girmek istiyor

Burak ALACA - AJANSSPOR

Türk Hava Yolları Euroleague'de 14 Eylül'de yapılan seçim sonucu organizasyonun başına efsane basketbolcu Dejan Bodiroga geçti. O günden bu yana kulüplerin finansal sorunlarını azaltmak için kolları sıvayan yeni başkan Bodiroga ve CEO Marshall Glickman'ın kapısını Orta Doğu sermayesi çaldı.

Dev sponsorluk teklifi

Türk Hava Yolları ile yıllardır isim sponsorluğu anlaşması bulunan Euroleague için geçtiğimiz aylarda Yunan basınından ortalığı karıştıracak bir iddia geldi. Gazetta'nın yaptığı habere göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeili hava yolu şirketi Emirates, ligin isim hakkı için kesenin ağzını açtı. Ama Katarlı temsilcilerin birkaç önemli şartı da vardı.

Dubai istekleri sıraladı

Anlaşma için hava yolu şirketi ortaya birkaç koşul koydu. Bunlardan ilki 2023 itibariyle 3 sezon boyunca Dubai'deki Coca Cola Center'ın Final 4'a ev sahipliği yapması, diğeri ise Dubai Basket'in Euroleague' katılımıydı. 2023 Final 4 Litvanya'daki Zalgirio Arena'ya verilmiş olsa da tarafların hala görüştüğü biliniyor.

İlgini Çekebilir
Euroleague'de Final Four, Dubai’ye gidebilir!
Habere Git

Astronomik teklif

Euroleague, Türk Hava Yolları ile olan mevcut anlaşmasından yıllık 10 milyon Euro civarı bir gelir elde ediyor. Çıkan haberlere göre ise Emirates'in yıllık teklifinin 60 milyon Euro! Euroleague yönetimi, kulüp temsilcileri ve Dubaili ekip 11 Ekim'de bir toplantı gerçekleştirdi fakat bir sonuca varılıp varılmadığı açıklanmadı.

Takımlar kazançtan memnun değil

Euroleague'in sağladığı gelir düzeyi kulüpleri tatmin etmiyor. Ligdeki ekiplerin neredeyse yarısı basketbola 15 milyon Euro'nun üzerinde bütçe ayırırken, bunun kulüplere dönüşü en iyi ihtimalde bile oldukça düşük oluyor. Öyle ki sezonu Euroleague şampiyonu olarak tamamlayan takımın kasasına bile yalnızca 1,759,398 Euro giriyor. Bu meblağ Final 4 içinde 762,406 Euro'ya kadar düşüyor.

Ünlü menajer itiraf etti

Geçtiğimiz kasım ayının sonunda Eurohoops yaptığı haberde, Avrupa basketbolunun ünlü menajerlerinden Misko Raznatovic'in konuya ilişkin açıklamalarına yer verildi. Dubai'ye seyahat eden Raznatovic "Şu anda Dubai’deki her şey futbol tutkusuyla ilgili değil. Yeni kulüpleri Dubai Basket’i ve gelecek sezon EuroLeague’e katılma girişimleri hakkında konuşmak için buradayım." ifadeleri kullandı.

İlgini Çekebilir
Marshall Glickman: "EuroLeague'in Dubai'deki potansiyeli için heyecanlıyız"
Habere Git

Basketbola dev bütçe

Birleşik Arap Emirlikleri takımı Dubai Basket'in lige girmesi durumunda ayıracağı bütçe hakkında İspanyol basınından bir iddia geldi. Mundo Deportivo'nun haberine göre BAE temsilcisinin basketbola ayıracağı para tam 40 milyon Euro! Euroleague'de 40 milyon bandında harcama yapabilen yalnızca iki takım var. Onlar da İspanyol devleri Real Madrid ve Barcelona.

Transfer listesi galaksi gibi

Orta Doğu ekibinin bu büyük bütçesiyle birçok yıldızın peşine düşeceği de söyleniyor. Şimdiye kadar iddia edilen isimler ise; Shane Larkin, Vasilije Micic, Walter Tavaters, Kostas Sloukas, Mike James ve Euroleague'in en çok kazanan oyuncusu olan Nikola Mirotic...

Futbol emsal teşkil ediyor

Orta Doğu sermayesinin Avrupa'ya girişine daha önce futbol ile birlikte tanık olduk. Katarlı iş adamı Nasser Al-Khelaifi önderliğindeki Katar Spor Yatırımları adlı şirket, 2011'de Fransa Ligue 1 takımı Paris Saint Germain'i satın aldı. 2011-2012 sezonu bütçesi 150 milyon Euro olan Paris ekibinin bundan 10 yıl sonra 2021-2022 bütçesi ise 620 milyon Euro'ya tırmandı. PSG bu 10 yılda 8 Ligue 1 şampiyonluğu kazanırken, 2020'de Şampiyonlar Ligi'nde finale kadar tırmandı.

İlgini Çekebilir
Euroleague ekipleri Campazzo için yarışacak!
Habere Git

Son 10 yıla Türkler damga vurdu

Euroleague son 10 yılda gerek kaldıkları Final 4'lar ile, gerekse şampiyonlukları ile Türk temsilcileri damga vurdu. Ülkemize 2016-2017 sezonunda ilk Euroleague kupasını getiren Fenerbahçe 5 sezon üst üste Final 4'da boy gösterdi. Sonrasında sahneyi Anadolu Efes aldı ve Avrupa basketbolundaki Türk dominasyonunu sürdürdü. Son iki sezonu şampiyon olarak tamamlayan Ergin Ataman yönetimindeki Anadolu Efes, son 3 Final 4'da da yer aldı.

Senin için hazırladığımız haberler