OLED, LED ve QLED Televizyonlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

25.06.2022 - 17:18 | Son Güncellenme: 25.06.2022 - 17:44

Yeni televizyon alacak olanlar OLED, LED ve QLED tvlerin ne anlama geldiğini merak etmeye başladılar. Arada ne fark var, hangisi alınır ve yorumları neler? İşte detaylar...

OLED, LED ve QLED Televizyonlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

AJANSSPOR HABER

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni televizyonda da gözle görülür farklılıklar oluşmaya başladı. İçerikler ve özellikler olarak daha çok gelişme sağlayan yeni televizyonlar arasında OLED, LED ve QLED gibi değişimler oluştu. TV almak isteyenler ise önlerine gelen OLED, LED ve QLED gibi yeni seçenekler arasında ne fark olduğunu ve hangisinin daha iyi olduğunu merak etmeye başladılar. İşte OLED, LED ve QLED hakkında tüm detaylar...

OLED mi daha iyi QLED mi?

QLED, OLED'den daha fazla parlaklığa izin veren nano kristal teknolojisinin bir evrimidir. Yeni QLED TV'ler, OLED paneller tarafından sunulan ortalama 1.000 nitin üzerinde bir parlaklık seviyesine ulaşırlar ve 4.000 nit'e kadar rakamlar vaat ederler.

QLED TV özelliği nedir?

QLED, saf monokromatik kırmızı, yeşil ve mavi ışık üretebilen kuantum noktaları, yarı iletken nanokristalleri kullanan bir görüntü cihazıdır.

Foto-salimli kuantum nokta parçacıkları, arka ışığı saf temel renkler yayacak şekilde dönüştüren bir QD tabakasında kullanılır; Bu, RGB renk filtrelerindeki ışık kayıplarını ve renk karışmalarını azaltarak ekran parlaklığını ve renk gamını iyileştirir. Bu teknoloji, LED TV arkadan aydınlatmalı LCD'lerde kullanılır, ancak bu, wOLED gibi renk filtrelerini kullanan diğer görüntüleme teknolojilerine uygulanabilir.

Elektro-yayıcı veya elektrolüminesan kuantum nokta göstergeleri, kuantum-nokta ışık yayan diyotlara (QLED, QD-LED; ayrıca EL-QLED, ELQD, QDEL) dayanan deneysel yeni bir görüntüleme türüdür. Bu görüntüler, aktif matrisli organik ışık yayan diyot (AMOLED) ve MicroLED ekranlara benzer, bu ışık, inorganik nano partiküllere elektrik akımı uygulayarak her bir pikselde doğrudan üretilir. QD-LED ekranlar, geniş, esnek ekranları destekleyebilir ve OLED'ler kadar kolay bozulmaz, düz panel ekran, TV ekranları, dijital fotoğraf makinesi, cep telefonları ve taşınabilir oyun konsolu için iyi bir aday olur.

2017'den itibaren, kuantum noktaları kullanan ve QLED olarak markalanmış LCD TV'ler gibi tüm ticari ürünler, foto-yayıcı parçacıklar kullanmaktadır. Elektro-emissive QD-LED TV'ler sadece laboratuvarlarda mevcuttur.

Kuantum noktaları bir ışık kaynağı olarak kullanma fikri 1990'larda ortaya çıkmıştır. Erken uygulamalarda QD kızılötesi fotodetektörler, ışık yayan diyotlar ve tek renkli ışık yayan cihazlar kullanılarak görüntüleme yapıldı. 2000'li yılların başından itibaren, bilim adamları ışık kaynakları ve gösteriler için kuantum nokta geliştirme potansiyelini fark etmeye başladılar.

QD'ler, yeni emissive ekran mimarilerine kolayca dahil edilmelerine izin veren hem foto emisyonlu (fotolüminesan) hem de elektro-emisiv (elektrominesans) özelliktedir. Kuantum noktalar doğal olarak tek renkli ışık üretirler, bu yüzden renk filtrelendiğinde beyaz ışık kaynaklarından daha verimli olurlar ve Rec 2020 renk gam'ın neredeyse% 100'üne ulaşan daha doygun renklere izin verirler.

Bu türden ilk üretici nakliye TV'leri Sony'nin 2013 yılında bu teknolojiye yönelik ticari markası Triluminos'tur. 2015 Consumer Electronics Show'da, Samsung Electronics, LG Electronics, TCL Corporation ve Sony, LCD TV'lerin QD geliştirilmiş LED arka aydınlatmasını gösterdi.

OLED TV nedir?

Kodak şirketi tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir. OLED'ler çoğunlukla düz ekran için kullanılmaktadır. LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadır. Normal operasyonda düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşmıştır. Zamanla parlaklıklarını yitirdikleri şeklinde eleştiriler almaktadır. Gelişmekte olan ve gelecek vadeden bir teknolojidir. Işık yayan diyot(LED) familyasının son türü "Organic Light Emitting Device" ya da "Organic Light Emitting Diode" açılımına sahip bir akronimdir. "Organic Electroluminescent Device" (OEL) olarak da anılır.

Tipik olarak iki elektriksel kontak(elektrot) arasında kalan ve ışık yayan bir dizi ince film organik katmandan oluşur. OLED'ler molekül ağırlığı düşük organik malzemeler (SM-OLED)veya polimer bazlı materyalden (PLED , LEP) oluşur. Farklı katmanlara sahip LCD'ler ve FED‘ lerden farklı olarak OLED'ler monolitik (tek katmanlı)dırlar. Çünkü yapılışı sırasında her katman diğeri üzerine kaplanarak yekpare olacak şekilde üretilir.

Başlangıçta gösterge uygulamaları için geliştirilen OLED'ler parlak renkli görüntüleri ile düşük güçte geniş görüş açısı sağlayan ekranların yapılabilmesini sağladılar. LCD ekranlarda olduğu gibi bunlar için arkadan aydınlatma gerekmez. OLED'ler genelde cam üzerinde üretilirler ancak plastik ve kıvrılabilir malzeme üzerinde olabiliyorlar. Örneğin Universal Display'in yaptığı kıvrılabilir OLED modeli "FOLED" böyledir. Bu türden ekranların üretilmesinin ileride taşınabilir cihazlarda devrim yaratacağı konuşuluyor. Örneğin cebinizden bir kalem çıkarıyorsunuz. Çekince açılıyor, üzerine rulo şeklinde sarılmış ekran ortaya çıkıyor.

Senin için hazırladığımız haberler