Muharrem Ayı ile İlgili Bilgiler

11.08.2021 - 17:46 | Son Güncellenme: 11.08.2021 - 17:58

Her yıl Ramazan ayından 3 ay sonra gelen Muharrem ayı, bu yıl 9 Ağustos'a denk geldi. İşte, Muharrem ayıyla ilgili temel bilgiler...

Muharrem Ayı ile İlgili Bilgiler

Muharrem ayı, İslam aleminde Ramazan - Şevval ve Şaban aylarıyla beraber en faziletli ayların başında gelmektedir. Arapça kökenli bir kavram olan Muharrem, ilk başta Cahiliye döneminde fark edilmiştir. Bu ayda yapılan davranışların güzel huylu davranışlar olması nedeniyle İslam aleminde de belirli farklılıklarla devam ettirilmiştir. İşte, Muharrem ayına dair bilmeniz gereken temel bilgiler...

1- Muharrem'in Anlamı Nedir?

Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayı. Muharrem Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla "haram"dan türemiştir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır. Araplar, İslamiyet öncesi dönemde (Cahiliye döneminde) dahi, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi ilk ay olan "muharrem" ayında birbirlerine savaş açmak gibi "yasaklanan" fiillerden kaçınır ve uzaklaşırlarmış.

2-Muharrem Ayında Oruç Tutulur mu?

Muharrem ayında oruç tutulur fakat farz değildir. Aksine sünnettir. Hazreti Muhammed (s.a.s.) Mekke'den Medine'ye göç ettiğinde Yahudi kabilelerinin Muharrem ayının 10. gününde oruç tuttuğuna şahit olmuştur. Yahudilerin Muharrem ayında oruç tutmasına şaşıran Hazreti Muhammed, onlara neden tuttuklarını sormuştur. Onlar da: "Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etmiştir. Ancak, Yahudilerin tuttuğu oruçla örtüşmemesi için 9. ve 11. günlerde de oruç tutmuştur. 

3-Muharrem Ayında Gece Namazı

“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.


Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

4-Aşure Günü Kaçıncı Gündür?

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir.

5-Muharrem Ayında Hangi İbadetler Yapılır?

Mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir nafile namazın olduğuna dair herhangi bir rivayet mevcut değildir.


Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Ayrıca Kur’an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır.

Senin için hazırladığımız haberler