Vincenzo Montella kimdir, kaç yaşında, hangi takımları çalıştırdı?

21.09.2023 - 23:23 | Son Güncellenme: 21.09.2023 - 23:39

A Milli Futbol Takımı'nda Stefan Kuntz'la sözleşmesinin feshedilmesinin ardından Vincenzo Montella dönemi başladı. TFF'nin 3 yıllık sözleşme imzaladığı Montella kimdir? Kariyeri nasıl şekillendi ve başarıları neler?

Vincenzo Montella kimdir, kaç yaşında, hangi takımları çalıştırdı?

AJANSSPOR-HABER

18 Haziran 1974'te Pomigliano d'Arco'da doğan Vincenzo Montella, kulüp kariyerine 1990'da o dönem İtalya Üçüncü Ligi'nde mücadele eden Empoli ile başladı. Beş yıl sonra ikinci lig ekibi Genoa'ya transfer oldu ve 8 İtalyan, 8 de İngiliz ekibinin katıldığı Anglo-İtalya Kupası'nı kazanan kadroda yer aldı. Ertesi sezon şehrin ezeli rakibi ve Seri A'da mücadele eden Sampdoria'ya transfer oldu. Burada 3 yıl geçiren Montella, 1999 sonunda Sampdoria'nın küme düşmesinin ardından 25 milyon Euro'ya Roma'ya katıldı. Montella, Serie A'daki ilk maçına 8 Eylül 1996'da Perugia karşısında çıktı.

Vincenzo Montella'nın oyunculuk kariyeri

Roma günleri

Bir dönem Fenerbahçe'yi de çalıştıran Zdenek Zeman'ın istediği için transfer edilen Montella'nın şansı Fabio Capello'nun gelişiyle döndü. Kısa forvet istemeyen Capello, Montella ilk kezonunda 18 gol atıp takımının en skorer ismi olmasına atmasına karşın; Fiorentina'dan Gabriel Batistuta'yı transfer etti. İki isim de 9 numarayı tercih etmesine karşın; Batistuta daha sonra 18 numaralı formada karar kılacaktı. O sezon Batistuta'yı Capello ilk tercih olarak kullandı. Montella yedekten oyuna girmesine karşın kritik gollere de imza attı. 

Ancak sonraki yıllarda da Capello ile Montella arasındaki çekişme devam etti. Montella, ilk 11'de tercih edilmemesinin ardından Capello'yu eleştirdi ve "Başka bir teknik direktörle daha iyi beklentilere girebilirdim" dedi. 

İlgini Çekebilir
Fener seriye bağladı gidiyor!
Habere Git

Roma taraftarlarının gözdesi oldu

Roma 11'inde şans bulamamasına karşın Lazio derbilerindeki performansının ardından taraftarların idollerinden biri oldu. 1999'da Lazio maçında iki gol birden atmayı başaran Montella, 10 Mart 2002'de 5-1 kazanılan derbide 4 gol birden kaydetti ve Roma derbisinde bir maçta dört gol atan tek futbolcu oldu. Montella bu unvanını sürdürüyor. 

2003'te eski eşi Rita ile boşanan Montella, zor günler geçirdi. Daha sonra sakatlıklarla boğuşan Montella, 2003-04 sezonunda sadece 12 maçta forma giyebildi. 

Capello gitti Montella coştu

2004-05 sezonunda Fabio Capello, Juventus yolunu tuttu. Sarı-Kırmızılılar, kötü bir sezon geçirirken; Montella, 23 golle sezonu tamamladı ve 30 Haziran 2010'a kadar sürecek yeni bir kontrat aldı. O sezon Roma, İtalya Kupası'nnda finale çıktı ve Montella'nın golleri bunda etkili oldu. 2005-06 sezonunda sakatlıklardan kurtulamayan Montella, Ocak 2007'de ise İngiltere Premier Ligi ekiplerinden Fulham'a kiralandı. Bunun nedeni de yeni teknik direktör Luciano Spalletti'nin 4-2-3-1 formatında tek forvet tercihiydi ve bunu Francesco Totti'den yana kullanmasıydı. Fulham'a gitmeden önce Roma'da geçirdiği 8 sezonda Montella, 215 maça çıktı ve 94 gol attı. Bu istatistiğiyle de Roma tarihinin en çok gol atan beşinci oyuncusu unvanını elde etti.

Fulham'a kiralık gitti

4 Ocak 2007'de Fulham'a 6 aylığına kiralanan Montella, o sezon Blakburn Rovers'la 1-1 berabere kaldıkları ve kümede kaldıkları maçtaki golü attı ve Fulham taraftarlarının sevgisini kazandı. Ancak teknik direktör Chris Coleman'la da yıldızı barışmayan İtalyan forvet, Coleman'ın kovulmasının ardından da fazla forma şansı bulamadı ve sezon sonunda Roma'ya döndü. 

2007-08 sezonunda bu kez Sampdoria'ya kiralanan Montella, ertesi sezon tekrar Roma forması giydi.  

2008-09 sezonunda Roma'da fazla şans bulamayan ve daha çok yedekten oyuna giren Montella, 2 Temmuz 2009'da profresyonel futbol kariyerini sonlandırdı. 

İlgini Çekebilir
İşte ülke puanında son durum...
Habere Git

Milli Takım kariyeri

Montella, Milli Takım'la ilk maçına Euro 2000 Elemeleri'nde Galler'i 4-0 yendikleri karşılaşmada çıktı. İtalyan efsanesi teknik direktör Dino Zoff'un kadroya çağırdığı Montella, ikinci yarıda Christian Vieri'nin yerine oyuna girdi. Montella, Euro 2000'de finale çıkan İtalya Milli Takımı'nın 22 kişilik kadrosunda da yer aldı. Ancak turnuvada gol atamadı. Tek tesellisi İsveç ile oynanan maçta Alessandro Del Piero'ya yaptığı asistti. Fransa'ya 2-1 yenildikleri final maçında da ikinci yarıda Roma'daki takım arkadaşı Marco Delvecchio'nun yerine oyuna girdi. İtalya Milli Takımı'yla ilk golünü ise 25 Nisan 20001'deki hazırlık maçında Güney Afrika'ya attı. 

Montella'lı İtalya eve Türkiye Dünya üçüncülüğüne

Montella, 2002 Dünya Kupası elemelerinde de Giovanni Trapattoni'nin tercihleri arasında yer aldı. Ancak İtalya, ev sahibi ülkelerden Güney Kore'ye uzatmalarda yediği golle 2-1 yenildi ve turnuvaya son 16'da veda etti. 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ise tarihinin en büyük başarısını göstererek Şenol Güneş yönetiminde Dünya üçüncülüğünü elde etti. 

Montella, 2002 Dünya Kupası'nda tek maça ise Meksika ile gruplarda çıktı. Bir golü hatalı bir şekilde iptal edilen Montella, daha sonra Del Piero'nun golünün asistini yaptı ve karşılaşma 1-1 sona erdi. İtalya bu skorla ikinci tura çıktı. Euro 2004 elemelerinde üç maça çıkan Montella, finallerin kadrosunda yer almadı. Montella, Gök Maviler'in formasını son kez Cagliari'de 9 Şubat 2005'te Rusya ile oynanan hazırlık maçında giydi. İtalya, karşılaşmayı 2-0 kazandı. Montella, İtalya Milli Takımı forması ile 20 karşılaşmaya çıktı ve bu maçlarda 3 gol atabildi. 

Oyun stili

Küçük boyu ve ellerini yana açarak gol sevinçlerini yapması nedeniyle 'küçük uçak' lakabı takılan Montella, hızıyla olduğu kadar çalışkanlığı, zekası ve fırsatçı bir sol ayak olarak biliniyordu. Gol yollarında etkili olan Montela, her iki ayağıyla da topa vurma becerisine sahipti. Top sürme ve pas atma yetenekleriyle de çok yönlü bir oyuncu olarak dikkat çeken Montella için eleştirel yaklaşım İtalyanların efsane teknik adamlarından Fabio Capello'dan geldi. Capello, Montello için "Bencil" yorumu yapsa da o geniş yetenek yelpazesiyle çok yönlü bir forvet oyuncusuydu. 

İlgini Çekebilir
"Ben şimdi İsmail Kartal'ı nasıl eleştireyim?"
Habere Git

Teknik direktörlük kariyeri

Profesyonel futbolu bırakan Vincenzo Montella, 2009'da Roma 15 yaş altı takımının teknik direktörlüğüne getirildi. 21 Şubat 2011'de istifa eden Claudio Ranieri'nin yerine geçici olarak Roma teknik direktörlüğüne getirildi. Montella, sezon sonuna kadar Roma'yı çalıştırdı; ancak Başkent ekibi, 2011-12 sezonu için Luis Enrique ile anlaştı ve genç teknik adama yol göründü. 

Catania

9 Haziran 2011'de Catania, Roma'dan ayrılığının birkaç gün sonrasında Montella'yı teknik direktörlüğe getirdi ve 2 yıllık sözleşme imzaladı. Catania, o sezon ligi orta sıralarda tamamladı ve sekiz yıl sonra Sicilya'daki ezeli ekip Palermo'nun önünde ligi bitirdi. Montella'nın ismi Roma ve Fiorentina ile anıldı. Montella, 4 Haziran 2012'de Catania ile yolları ayırdı ve Fiorentina'nın başına geçti. 

Fiorentina, 2012-13 sezonunu ligi dördüncü sırada bitirdi ve son hafta Şampiyonlar Ligi şansını Milan'a kaptırdı. Montella'yla ikinci sezon Fiorentina İtalya Kupası finaline çıktı; ancak Napoli'ye 3-1 yenildi. Takım ligi yine dördüncü tamamladı. Montella'lı Fironentina, 2014-15 sezonunda Avrupa Ligi yarı finaline çıktı; ancak adaha sonra şampiyonluğa ulaşan Sevilla'ya kaybetti. Fiorentina, o sezon ligi ise yine dördüncü tamamladı; Montella, 8 Haziran'da görevden alındı. 

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'den 64 yıl sonra ilk
Habere Git

Sampdoria

Kasım 2015'te Sampdoria'nın teknik direktörü olan Montella, 28 Haziran 2016'da ise Milan'a gitti. Milan'ın iki yıllık anlaşmaya vardığı Montella, takımı 2011'den bu yana ilk İtalya Süper Kupası şampiyonluğuna taşıdı. Milan, 1-1 sona eren maçta Juventus'u penaltılarla 4-3 yendi. Montella'lı Milan, ilk yılını ligi altıncı tamamlayarak kapattı. Mayıs 2017'de 2019'a kadar sürece iki yıllık yeni sözleşme imzalamasına karşın; Milan, 2017-18 sezonunda hayal kırıklığı yaşadı. Medya, Montella'yı ideal 11'ini bulmamakla eleştirdi. Kötü sonuçların ardından Milan'da Montella dönemi 27 Kasım 2017'de sona erdi ve yerine Gennaro Gattuso geldi. 

Sevilla

28 Aralık 2017'de Sevila, Montella'ya görevden alınan Eduardo Berizzo'nun yerine takımın başına getirdi. Montella, Sevilla'yı ilk Şampiyonlar Ligi çeyrek finaline çıkardı. Sevilla, son 16'da Manchester United'ı toplamda 2-1 yenmeyi başardı. Endülüs ekibi, çeyrek finali toplamda 2-1 yenildiği Bayern Münih'e kaybetti. Montella, 2018'de Sevilla'yı İspanya Kral Kupası finaline taşıdı; ancak Atletico Madrid karşılaşmadan 5-0 galip ayrıldı. Takım İspanya Kral Kupası'nda finale çıkmasına karşın, Sevilla'nın üst üste 9 maç kazanamamasının ardından Montella ile yollar ayrıldı. 

Fiorentina

10 Nisan 2019'da Montella, Fiorentina'ya döndü. Takımın 20 Aralık'ta Roma'ya deplasmanda 4-1 yenilmesinin ardından Montella'nın görevine son verildi. 

İlgini Çekebilir
Buse Tosun Çavuşoğlu, Dünya Şampiyonu!
Habere Git

Adana Demirspor

1 Eylül 20211'de Vincenzo Montella, Adana Demirspor ile iki yıllık sözleşme imzaladı ve Türkiye macerası başladı. Montella'lı Adana Demirspor ilk yılda sezonu dokuzuncu tamamladı. İkinci sezonunda ise Mavi Şimşekler, 36 maçta 20 galibiyet, dokuz beraberlik ve yedi yenilgiyle sezonu dördüncü tamamladı. Bu, Adana Demirspor'un ligdeki en iyi derecesiydi ve takım ilk kez Avrupa'ya katılma hakkı kazandı. 12 Haziran 2023'te ise Adana Demirspor, Vincenzo Montella ile yolları karşılıklı anlaşarak ayırdı. 

Vincenzo Montella'nın Adana Demirspor kariyeri:

Adana Demirspor, kulüp tarihinde ilk kez Avrupa kupalarında mücadele etmeye hak kazandı. 

  • 76 maç 
  • 38 galibiyet 
  • 17 beraberlik 
  • 21 mağlubiyet 
  • 1.72 maç başı puan ortalaması


A Milli Futbol Takımı'nda Vincenzo Montella dönemi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Stefan Kuntz ile yolları ayırdıktan bir gün sonra Vincenzo Montella'yı A Milli Takım teknik direktörlüğüne getirdi.

İlgini Çekebilir
Beşiktaş taraftarları gözaltına alındı
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler