Bakanlık Çatıdan İnmezse Antalya Stadı Zemininde Ot Bitmez

06.01.2023 - 13:15 | Son Güncellenme: 07.01.2023 - 14:05

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus'un "Utanç verici" dediği Antalya Stadı'nın zemi çatıdaki güneş enerjisi, drenaj ve havasızlık bozuyor. İşte çarpıcı detaylar

Bakanlık Çatıdan İnmezse Antalya Stadı Zemininde Ot Bitmez

AJANSSPOR - HABER

Fraport TAV Antalyaspor-Fenerbahçe maçında herkes ofsayt nedeniyle iptal edilen Fernando'nun golünü tartıştı. Antalyaspor başta olmak üzere, Beşiktaş ve Galatasaray da yaptıkları açıklamalarla ofsayt kararının yanlış olduğunu  savundu. Hatta Galatasaray bu maçın da VAR konuşmalarının yayınlanmasını istedi. Buna karşın hakem yorumcuları ikiye bölündü. Doğru diyen de oldu karşı çıkan da...

Jorge Jesus zemin için "Utanç verici" dedi

Bu pozisyon olmasaydı belki en çok Antalya Stadı'nın zemini tartışalacaktı. Nitekim Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus, zemin için çok ağır bir ifade kullanarak, "Utanç verici" dedi. Ajansspor, daha önce de Antalya Stadı'nın zemin sorununu gündeme getirmişti. Stadın öncelikle yapımında mimari hatalar olduğunu ve bu nedenle güney tribünü tarafından gerekli ışığın ve havanın alınamadığını vurgulamıştı.

Drenaj, ışık ve hava sorunu bulunuyor

Bu sefer başka bir boyuta bakıyoruz: Antalya Stadı'nın mülkiyeti, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda bulunuyor. Stadın zeminindeki bozukluğun temel sorunu mimari hatadan kaynaklanıyor. Güney taraftaki kale arkası tribün, zeminin gerekli ışığı ve havayı almasını engelliyor. Stadı TOKİ yaptı. Stat yapımı aşamasında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Antalyaspor Kulübü, projeyi talep etse de alamadı.

İlgini Çekebilir
Eski hakemler açıkladı... Antalyaspor'un iptal edilen golünde karar doğru mu?
Habere Git

8 yıldır bozuk zemin sorunu çözülemiyor

TOKİ tarafından Akay İnşaat'a ihale edilen stadın proje müdürlüğünü Nail Yavuz yaptı. 33 bin kişilik yeni stadın kullanım hakkı Antalyaspor Kulübü'ne verildi. Stat 25 Ekim 2015'te Antalylaspor-Beşiktaş maçıyla açıldı. Konuk ekip açılış maçında 5-1 galip geldi. Daha ilk maçta zeminde problemleri yaşandı. O zaman yetkililer çimlerin henüz oturmamasına bağladı sorunu.  Ancak aradan 8 yıl geçti ve sorun aynı şekilde devam ediyor.

Zemindeki sorunların 3 ayrı kaynağı var

Antalya Stadı'nın zeminindeki sorunlar drenaj sistemi, yetersiz hava ve gün ışığından kaynaklanıyor. Bunların çözümleri de söz konusu:

  • Saha  zemini deniz seviyesinin altında olduğu için sorun yaşanıyor. Bu pompalarla aşılabilir.
  • Havalandırma sorunu iki kale arkası tribünde ikişer büyük kapı açılması halinde çözülebilir.
  • Gün ışığı için de güney kale arkası tribünün çatısının sökülmesi gerekir.

Çatıdaki elektrik panelleri bakanlığın

Fakat Gençlik ve Spor Bakanlığı, güneş panellerinin sökülmesine karşı. Çünkü güneş panelleri ve stattaki baz istasyonlarının gelirleri bakanlık uhdesinde ve buradan bir gelir elde ediyor. Statta toplam 13 bin metrekarelik güneş panelleri blunuyor. Burada üretilen enerji kamunun genel enerji sistemine aktarılarak, buradan kullanıma veriliyor. Stattan üretilen elektrik şehrin elektrik şebekesine de veriliyor.  Bakanlığın stattaki güneş enerjisinden yıllık 3 milyon lira gelir elde ettiği belirtiliyor.

İlgini Çekebilir
G.Saray'dan TFF'ye son dakika Antalyaspor-F.Bahçe maçı çıkarması!
Habere Git

Elektrik geliri 3 çim gideri 6 milyon!

Güney tribünün çatısı kaldırılmadıkça ve kale arkalarında hava sirkülasyonu sağlayacak büyük kapılar açılmadığı sürece Antalya Stadı'nın zemininde iyileşme sağlanması mümkün değil. Statta suni ışıklandırma sistemi olduğu halde yıllardır zemin problemi aşılamıyor.  Futbola müsait bir zemin yapmak ve bunu istikrarlı şekilde korumanın maliyeti yüksek. Antalya Stadı'nda, zemini normal olan bir stada göre 2-3 kat daha fazla çim tohumu ekmek gerekiyor. Sadece bir seferlik ekimin maliyeti 110 bin Euro civarında. Bu da Haliyle zeminin kulübe yıllık maliyeti 4 ila 6 milyon lira arasında bir gider demek. Bakanlık enerji geliri dışında stat hasılatından yüzde 7, reklam gelirinden de yüzde 5 pay alıyor.

34 milyon dolarlık stat tarla 

Gelinen noktada bakanlık ikna edilip güney tribündeki güneş enerjisi panelleri sökülmez ve iki tribünde havalandırmayı sağlayacak kapılar açılmazsa, 2015 yılında 103 milyon liralık ( o yılın döviz kuruna göre 34 milyon dolar) maliyetin sonunda açılan Antalya Stadı'ndaki zemin sorunu çözülemeyecek. Böylece şehirdeki otellerin futbol turizmi için kullandığı sahalar Avrupai standartlarda olurken, Süper Lig maçlarının oynandığı stat adeta tarla olmaya devam edecek.

Senin için hazırladığımız haberler