Infantino dünyayı yine karıştırdı... Herkes isyanda!

17.12.2022 - 12:24 | Son Güncellenme: 17.12.2022 - 12:38

FIFA Başkanı Infantino, Dünya Kupası'ndan, Kulüpler Dünya Kupası'na kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. Dünya Ligler Forumu ve oyuncular sendikası alınan kararlara karşı çıktı.

Infantino dünyayı yine karıştırdı... Herkes isyanda!

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nın başlamasından 1 gün önce bir basın toplantısı düzenlemiş ve söyledikleriyle bütün dünyada gündem olmuştu. FIFA Başkanı özellikle Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesi, stat inşaatlarında yaşanan insan hakları ihlalleri ve ölümler ile ilgili uzun yıllar boyu süren eleştirilere sessiz kalmış ve sürekli Katar’ı savunmuştu.

Infantino, İran konusunda sessiz kaldı, Avrupa'yı suçladı

Diğer yandan Dünya Kupası öncesinde İran’da başlayan kadın hareketine karşı İran devletinin tutumu ve İran Milli Takımı’nın turnuvadan ihracı çağrılarına da ses çıkarmamıştı. Ancak o basın toplantısında aksine tam 1 saat boyunca Avrupalılara karşı yaptığı ağır eleştiriler ve suçlamalarda bulunarak beklenmeyen gariplikte bir basın toplantısına imza atmıştı. 

FIFA Başkanı toplantıya 1 saat geç geldi

52 yaşındaki FIFA Başkanı, Dünya Kupası’nın sonlanmasına 2 maç kala yine çok ses getiren bir basın toplantısına imza attı. Toplantıya açıklanan saatinden 1 saat geç başlayan Infantino, bunun FIFA Konseyi’nin toplantısının uzun sürmesi nedeniyle olduğunu söyledi. 

İlgini Çekebilir
Infantino: Kendimi Katarlı hissediyorum, kendimi eşcinsel hissediyorum
Habere Git

Infatino'dan çok tartışılacak açıklamalar

Infantino’nun basın toplantısı çok sayıda başlıktan oluştu. Ancak bazı açıklamaları önümüzdeki aylar ve yıllarda daha birçok tartışmayı da beraberinde getirecek gibi gözüküyor.

Infantino: Katar 2022 en iyi organizasyon

Gianni Infantino, Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nın gelmiş geçmiş en iyi organizasyon olduğunu ve en ufak bir sorun dahi yaşanmadığını söylerken kaptanlık bandı konusunda ise saha dışında her türlü görüşün ifade edilebileceğini ama sahada sadece futbol oynanması gerektiğini belirtti.

32 takımlı Kulüpler Dünya Kupası

Dünya Kupası’nın kışın oynanması nedeniyle 1-11 Şubat 2023’de Fas’ta düzenleneceği açıklanan 2022 Kulüpler Dünya Kupası, uzun süreden bu yana 7 takımla oynanıyor. Ancak FIFA Başkanı pandemi öncesinde 2021’den itibaren çok daha fazla gelir getireceğini söylediği 24 takımlı bir Kulüpler Dünya Kupası organizasyonu yapılacağını bunun ilkinin de Çin’de oynanacağını açıklamıştı. Ancak pandemi nedeniyle Euro 2020 ve Copa America 2020 ve 2020 Olimpiyatlarının 1 yıl ertelenmesi projenin rafa kalkmasına neden olmuş turnuva pandemi sonrasında da eski formatından oynatılmaya devam etmişti. 

İlgini Çekebilir
FIFA Başkanı açıkladı! Yeni Kulüpler Dünya Kupası...
Habere Git

Kulüpler Dünya Kupası formatında karşılaşacak

Ancak anlaşılan o ki Infantino projesinin rafta çok fazla tozlanmasına izin vermemiş ve Kulüpler Dünya Kupası projesini bu kez 2025 yılında 32 takımla hayata geçirme kararını FIFA Konseyi’nden çıkartmış. Infantino açıklamasında turnuvanın yalnızca Dünya Kupası formatında oynanacağı dışında hiçbir ayrıntı vermedi. 

Kulüpler Dünya Kupası hakkında hiçbir bilgi yok

Örneğin, 32 takım hangi kıtalardan hangi sayıda olacak, hangi ülkede yapılacak, 2025’in hangi döneminde oynanacak. Infantino ayrıca hiçbir ayrıntı vermeden kadınlar ve futsalda da Kulüpler Dünya Kupası düzenleneceğini bildirdi. 

Dünya Ligler Forumu ve oyuncular sendikası isyan bayrağını açtı

Bu beklenmeyen duyurunun ardından Türkiye’den Kulüpler Birliği’nin de üyesi olduğu Dünya Ligler Forumu (World Leagues Forum, WLF) “FIFA'nın takvimle ilgili tek taraflı kararları futbol sektörüne zarar veriyor” başlığıyla bir açıklama yayınlayarak bu kararın futbolun hiçbir paydaşlarıyla konuşulmadan tek taraflı olarak alındığını belirtti.  Kararın futbol takviminde yeni bir yoğunluk ve futbolcular üzerinde fazladan yük bindireceğinin altı çizildi.  Benzer açıklamayı oyuncular sendikası Fifpro da yaparak FIFA’nın bu kararına karşı çıktı.  

İlgini Çekebilir
"Katar 2022 tarihin en iyi Dünya Kupası"
Habere Git

FIFA'nın gelirleri katlanacak

Basın toplantısında 2019-2022 arasındaki 3 yıllık dönemde FIFA’nın (vergi öncesi) 7,5 Milyar dolar gelir elde ettiğini ifade eden İsviçreli Başkan, bu gelirlerin gelecek dönemde %47’lik bir artışla 11 Milyar dolara çıkmasını beklediklerini açıkladı. Ancak bu artışın Kulüpler Dünya Kupası sayesinde olup olmayacağını ise belirtmedi. 

Infantino ve para

Infantino’nun var olmasında en büyük unsur ise para. FIFA başkanlık koltuğundaki yerini küçük federasyonlara önemli gelirler aktarmaktan geçtiğini iyi tespit edip sürekli yeni organizasyonlar yaparak özellikle Afrika ile Orta ve Kuzey Amerika ile Karayipler’deki federasyonları (CONCACAF) bir oy deposu haline getirmek amacında. 

2031’e kadar başkanlık yapabilecek

Ginanni Infantino’nun dünkü basın toplantısında yaptığı en önemli açıklamalardan biri de başkanlık koltuğunda 2027 değil 2031 sonuna kadar oturabileceğini açıklaması oldu. 2016 yılında Sepp Blatter’in görevden alınmasıyla başkanlığa gelen ve 2019’da bu defa seçilerek koltuğunu koruyan FIFA Başkanı, 2023 Mart ayında Ruanda’da yapılacak FIFA Kongresi’nde başkanlık seçiminin tek adayı. 

İlgini Çekebilir
Infantino, yeniden aday olacak mı? Duyurdu...
Habere Git

Infantino, 'Bu sayılmaz' dedi, FIFA Konseyi destekledi

FIFA statülerine göre bir başkan ancak 3 dönem koltuğundan oturabiliyor. Ancak İsviçreli Başkan ilk başkanlık döneminde seçimle işbaşına gelmediğini ve bir boşluğu doldurduğunu kendisinin şu anda seçilmiş olarak ilk dönemi olduğunu buna bağlı olarak 2 dönem daha başkanlık yapabileceğini belirtti. Nitekim FIFA Konseyi de daha sonra yaptığı açıklamayla 2016/19 döneminin sayılmayacağını duyurdu

FIFA World Series geliyor!

Infantino’nun kafa karıştıran açıklamalarından biri de FIFA Dünya Serisi adlı dörtlü bir mini turnuvanın düzenleneceği oldu. Buna göre dört değişik konfederasyondan dört milli takımın iki yılda bir büyük turnuvalar öncesinde karşı karşıya gelmeleri planlanıyor. Ancak bununla ilgili de herhangi bir ayrıntı yok. 

2026 Dünya Kupası yeniden gözden geçirilecek

FIFA’nın ABD, Meksika ve Kanada’da düzenleyeceği 2026 Dünya Kupası’nda takım sayısının 48’e çıkartılacağı ve üçer takımlı 16 grubun olacağı ve maç sayısının 64’ten 80’e çıkması FIFA Konseyi tarafından karara bağlanmıştı. Ancak grupların üç takımdan oluşmasının sakıncaları nedeniyle (grupların son maçlarında bir takımın beklemesi) dünya futbolunun paydaşlarından gelen sert tepkiler, FIFA’ya geri adım attırdı. 

İlgini Çekebilir
Tecavüz ve tacizi örtbas etti açılışta poz verdi!
Habere Git

2026'da dörtlü grup olabilir

Infantino dün basın toplantısında 2026 organizasyonunun yeniden gözden geçirileceğini belirtirken bu açıklama “FIFA dörtlü gruplara geri dönecek” yorumlarına neden oldu. Ancak dörderli gruplara dönmek 48 takımlı bir organizasyonda 104 maç anlamına geliyor. Yani şu andaki formattaki 64 maçtan 40 fazlası. Bunun içinde en az 6 hafta sürecek bir turnuva söz konusu olacak. Bu da takvimde yine bir sıkışma ve oyuncuların üzerine fazladan yük binmesi anlamına geliyor. 

Sonbaharda uzun tek milli maç arası

FIFA’nın herkesin bildiği gibi bir takvim yılı içinde toplamda 5 milli maç arası bulunuyor. Mart, haziran, eylül, ekim ve kasım. Büyük turnuvalar öncesi ise resmi milli maç arası sayılmıyor. FIFA Başkanı Infantino, bu konuda yaptığı yeni bir duyuruyla eylül ve ekim aylarındaki iki ayrı milli maç arasının tek bir araya indirilip daha uzun bir ara verileceğini ve burada 4 maç oynatılmasını planladıklarını, böylece kulüplerinden ülkelerine giden oyuncuların iki defa yerine bir kez seyahat yapmasını amaçladıklarını belirtti. 

FIFA'nın hedefi her yere girmek!

Gianni Infantino, dünyanın bazı bölgelerinde futbol organizasyonu olmadığını söyleyerek “Artık bunu değiştirmeliyiz, FIFA’nın hedefi bu” açıklamasını da yaptı. 

Senin için hazırladığımız haberler