Cumhuriyet'in 100. yılı: Fileye ambargo koydular

28.10.2023 - 00:32 | Son Güncellenme: 29.10.2023 - 00:48

Filenin Efeleri ve Filenin Sultanları'nın Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye ve Avrupa'daki başarıları neler? İşte VakıfBank, Fenerbahçe, Eczacıbaşı ve dahası...

Cumhuriyet'in 100. yılı: Fileye ambargo koydular

Voleybol takımlarımız gerek Türkiye’deki rekabetleri ve performansları gerekse Avrupa’daki başarıları ile göğsümüzü kabarttı. Cumhuriyet’in 100. yaşı şerefine bizleri her daim gururlandıran voleybol kulüplerimizin Türkiye ve Avrupa’daki başarılarını sizler için derledik. 

Eczacıbaşı, Sultanlar Ligi’nde zirvede

Sultanlar Ligi’nde 1984-1985 sezonundan bu yana onlarca şampiyonluk kupası sahibini buldu. Ligde en çok kupayı kaldıran ekip ise 16 şampiyonluk ile Eczacıbaşı idi. En çok şampiyonluk yaşayan ekipler listesinde Turuncu-Beyazlıları 13 kupa ile VakıfBank / Güneş Sigorta takip etti. Fenerbahçe 6 ve 1999’da kadın voleybol şubesi kapatılan Emlak Bankası ise ligde toplamda 3 şampiyonluk yaşadı. Sultanlar Ligi’nde ilk şampiyon 1984-85 sezonunda Eczacıbaşı son şampiyon ise 2022-23’te Fenerbahçe Opet oldu. 

Efeler Ligi’nde de zirve tanıdık

İlk şampiyonu 1970-71 sezonunda Galatasaray olan Efeler Ligi’nde de en çok kupa kazanan ekip Eczacıbaşı olmuştu. Efeler Ligi’nde toplamda 12 kez şampiyonluk kupasını kucaklayan Eczacıbaşı’nın erkek voleybol şubesi 1995-96 sezonunun ardından ligden çekilme kararı aldı. Turuncu-Beyazlı ekibin ardından Efeler Ligi’nde en çok birincilik yaşayan takım ise 9 kupa ile Halkbank oldu. Halkbank’ı 5 kupa ile Fenerbahçe ve 4’er kupa ile Galatasaray ve Arkas Spor takip etti. Ligdeki son şampiyon ise art arda üçüncü kez kupayı müzesine götüren Ziraat Bankası oldu. 

Yine Avrupa yine gurur

CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde de ülkemizi temsil eden Fenerbahçe, VakıfBank ve Eczacıbaşı bu turnuvada da birçok başarıya imza attı. Lig’in en başarılı Türk takımı olan VakfıBank 6 kez şampiyon 5 kez ise ikinci oldu. Sarı-Siyahlı ekip bu başarıları ile ligdeki en başarılı 4. kulüp konumunda. VakıfBank’ın ardından turnuvadaki en başarılı takımlarımız bir birincilik, 2 ikincilik ile Eczacıbaşı ve bir birincilik, bir ikincilik ile Fenerbahçe oldu. 

3 kulübümüzün başarıları ile Türkiye, CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde 8 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Sovyetler Birliği 22, İtalya ise 17 kez birinci olarak listede ülkemizin önünde bulunuyor.

2022-23 sezonunda ligde birincilik için VakıfBank ve Eczacıbaşı karşılaştı. Şampiyon ise 2021-22’de de kupayı müzesine götüren Sarı-Siyahlılar oldu. 

Türkiye Erkekler Şampiyonlar Ligi’nde ise henüz şampiyonluk yaşamadı fakat Büyükdere Boronkay ve Arkas İzmir dördüncülük, Eczacıbaşı üçüncülük ve Halkbank turnuvadan ikincilikle döndü. 

Neslihan Demir gurura gurur kattı

CEV Kadınlar Kupası ekiplerimizin göğsümüzü kabarttığı bir başka Avrupa turnuvası oldu. Eczacıbaşı 1999, 2018 ve 2022’de kupayı ülkemize getirerek turnuva tarihinde en çok şampiyon olan 2. takım oldu. 2004’te VakıfBank, 2014’te ise Fenerbahçe şampiyonluk sevincini yaşadı. Kupada 3 kulüp ile 5 kez birinci gelen Türkiye güncel olarak CEV Kadınlar Kupası’nda en çok şampiyon olan üçüncü ülke. Kulüp şampiyonluklarının yanı sıra Neslihan Demir 2003-4‘te VakıfBank’ın şampiyonluğu sonrası kupada ‘En Değerli Oyuncu’ (MVP) ödülüne layık görülerek ülkemize bir başka gururu daha yaşattı. 

Erkeklerde ise Halkbank, CEV Kupası’nda şampiyon olan tek takımımız oldu. 2013’te gelen bu birinciliğin yanı sıra Türkiye, Galatasaray ve Ziraat Bankası ile ikincilik gururunu da tattı ve turnuvada en başarılı ülkeler listesinde Belçika ile dokuzuncu sırayı paylaştı. 

Türkiye, Balkanları dize getirdi

Kadınlar Voleybol Balkan Kupası 2008 yılında başladı. O günden bu yana verilen 16 kupanın 14’ünü ise Türk ekipler kazandı. Kupada ilk şampiyonluk 2008’de Beşiktaş ile sonuncu ise geçtiğimiz haftalarda Galatasaray ile geldi. Turnuvanın en başarılı ekibi Beşiktaş 4 kupayı müzesine götürdü. 

Erkek voleybol takımlarımız da tıpkı kadınlarımız gibi Balkan Kupası’nda turnuvayı domine etti. 2008’de başlayan kupada 15 birinciliği 12’sini Türk takımlar aldı. İlk şampiyonluğun İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile geldiği kupada son birincilik Cizre Belediyespor’un oldu. Turnuvada en başarılı takımlar ise 2’şer kupa ile Fenerbahçe, Halkbank ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor oldu. 

İlgini Çekebilir
Cumhuriyet'in 100. Yılı: Türk Sporunda Çığır Açanlar
Habere Git

Challenge Kupası'nda 6 şampiyonluk

CEV Kadınlar Challenge Kupası’nda da yine 3 ekip ülkemize şampiyonluk getirdi. Bursa Büyükşehir Belediyespor 2015 ve 2017’de, VakıfBank 2008’de Yeşilyurt ise 2021’de kupayı ülkemize hediye etti. Türkiye bu turnuvada toplamda 4 şampiyonluk ile en çok birincilik elde eden üçüncü ülke oldu. 

Öte yandan erkek voleybol kulüplerimiz Challenge Kupası’nda 2 birincilik getirdi. 2008-2009’da Arkas Spor İzmir ile gelen birincilik 2013-14’te ise Fenerbahçe ile geldi. Ayrıca Halkbank, Ziraat Bankası, Arkas İzmir ve Netaş İstanbul turnuvada birer kez de ikinci oldu. Türkiye 2 şampiyonluk ve 4 ikincilik ile turnuvada 28 şampiyonluk ve 16 ikinciliği bulunan İtalya’nın ardından en yüksek başarıyı gösteren ikinci ülke oldu. 

Senin için hazırladığımız haberler