Cumhurbaşkanı Danışmanı Tour of Türkiye’de yol göstericisi oldu

13.10.2023 - 20:49 | Son Güncellenme: 14.10.2023 - 08:29

Motoruna atlayan Cumhurbaşkanı Danışmanı, Tour of Türkiye’de düdük çalıp bayrak kaldırıyor. Galatasaraylı Özer’in hayali, bariyerden düşen bisikletçi.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Tour of Türkiye’de yol göstericisi oldu

Kenan BAŞARAN

Büyükşehirlerden kaçışların başkenti Bodrum’dayız. Ama burası artık Halikarnas Balıkçısı’nın kaçtığı Bodrum değil. Azken sevimli olan o beyaz Bodrum evlerinin imitasyonları ilçenin dağına taşına dağılmış. Nüfusu da trafiği de patlamış. Ultra lüks turizme dümen kuran oteller ve limanlarıyla yeni Bodrum, öğrencilerin de yaz kaçamakları yaptıkları Bodrum artık bir anı. Fakat bir yanıyla da İstanbul gibi, hem şikâyet edilen hem vazgeçilmeyen…

Bodrum’da halıcı dertlendi

Bodrum kalesi önünden verilecek Selçuk Meryem Ana startını beklerken her zamanki gibi etrafta mini tur atıyorum. Çarşıda boynumdaki gazeteci yaka kartını gören bir esnaf apansız muhabbete başlıyor: “Şu halıcı benim. Çok eskidir” diyor. Ben klasik sorumu soruyorum “İşler nasıl peki?“ “İyi değil” diyerek anlatıyor: “Artık makine işi halı revaçta. El dokuması isteyen de internetten veriyor siparişini alıyor. Birkaç ev barktan gelen kira olmasa ayakta durmak zor. Bütün uğraşım çocuklar” Halıcı abi, oğlunun TRT Word’de çalıştığını, kızının da Kanada’da okuduğunu söylüyor. “E ne güzel işte” diyorum. Çay ısmarlamak da istiyor ama teşekkür edip ayrılıyorum.

Mihmandarımız bisikletçi olunca

Turun bu etabı benim için özel. Çünkü organizasyonun sağladığı bir araçla bisikletçilerle birlikte yola çıkıp, zaman zaman onların yanından yöresinden geçeceğim. Birlik gazetesinden Mustafa Yaşar ile birlikte izleyeceğiz. Şansımıza mihmandarımız eski bir bisikletçi Onur Şahin oluyor. Halihazırda Kastamonu’da beden eğitimi öğretmeni. Erkek ve kız voleybol takımları da çalıştırıyor. Yolculuk boyunca bisiklete dair her sorumu büyük bir sabır ve detaylı biçimde cevaplıyor.

İlgini Çekebilir
Diyabete meydan okuyorlar
Habere Git

Takım makım yok haydi el ele

Ondan aldığım bilgileri şöyle derleyeyim: Bisiklette rakibinizle yeri geliyor bir takım gibi hareket ediyorsunuz. Herkes sırayla grubun önüne geçip rüzgâra da kalkan oluyor. Böylece kilometrelerce yolun önemli kısımlarını dayanışmayla geçiyorlar. Evet, bisiklet çok yorucu bir spor ama onların kullandığı bisikletler de çok özel. Daha az enerjiyle daha fazla mesafe kat etmeyi sağlıyorlar.

Bisikletçi o kadar yol ne düşünür?

200 kilometreye varan etaplarda önce hedefledikleri sürüşe dair planlamalarını yapıyorlar zihinlerinde. Enerjilerini doğru kullanmayı teknolojik araçlarla sağlıyorlar. Ne kadar basıp basmamaları gerektiğini ayarlıyorlar. Toplu halde gittiklerinde birbirleriyle muhabbet ediyorlar. E bazen de kendi özel iş güçlerine dair düşüncelere dalıp giderlermiş. “Ulan şu faturayı ödemedik daha” gibi mi diye takılıyorum Onur Şahin’e. Ben tur boyunca doğal güzelliklere dalıp gittim ama bisikletçiler bu muhteşemlikleri seyre dalamıyor. Çünkü en ufak hataya yer yok. 

Motorda bir Cumhurbaşkanı danışmanı

Daha önce de yazdım, Tour of Türkiye için binlerce kişi görev yapıyor. Çoğu da gönüllü. Mihmandarımız Onur Şahin, “Cumhurbaşkanı’nın danışmanı da motoruyla güvenlik ekibinde” diyor. O bunu sıradan bir şeymiş gibi söylüyor. Mustafa ile ikimiz elbet gazeteci refleksiyle şaşırıyoruz. “Yapma yahu! Aaa, e bir röportaj yapsak” diye atılıyorum hemen. Onur, “Tamam mamam” demeye kalmıyor, Cumhurbaşkanı’nın danışmanına yolda rastlıyoruz! 

İlgini Çekebilir
Ben var ya ben, Cumhurbaşkanlığı Turu’nda şofördüm
Habere Git

“Düdük de çaldım bayrak da kaldırdım”

Evet, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve Danışmanı Yusuf Alperen Ayar, motoruyla Tour of Türkiye’de güvenlik ekibinde fiilen çalışıyor. Çok zamanımız yok çünkü arkadan bisikletçiler geliyor. Şaşkınlığımızı fark edip “Ben eski bisikletçiyim. Daha önce de turu izledim ama bu sene güvenlik ekibine girdim. Düdük de çaldım, bayrak da kaldırdım” diyor. Yani bisikletçilere istikamet gösteriyor, güvenliği ihlal edecek olası durumlara da engel oluyor. Ayar’ın motosikletinin başında fotoğrafını çekip tekrar yola koyuluyoruz.

Galatasaray, duy bu hayali

Birkaç kilometre gittikten sonra yol kenarında bir sarı kırmızı formalı kişi görüyoruz. Engelli bir bisikletsever. O anda durmayı akıl edemiyoruz. Neyse ki üç metre falan sonra durup gerisin geri dönüyoruz. Güneşin altında yol kenarında tek başına oturan bu güzel insanın adı Özer Yıldız. 

Hemen bir soru cevap yapıyorum:

“Ne kadar zamandır buradasın?” 

“Yarım saat oldu abi. Yemeği yarım bıraktım geldim, bisikletçiler için. Bisikleti çok seviyorum.”

“Forma Icardi mi?”

“Yok abi neredeee!”

“Hiç Galatasaray maçına gittin mi?

“Yok. Televizyondan izliyorum sadece”

“Hayalin var mı?”

“Var abi. Rams Park’ta Galatasaray maçını izlemeyi hayal ediyorum”

İlgini Çekebilir
Bir Babadağ efsanesi
Habere Git

Özer’e teşekkür edip vedalaşıyorum. Bu konuşmanın videosunu Ajansspor'un sosyal medya hesabından da paylaşıyorum. Umarım Galatasaraylı iletişimciler Özer Yıldız’ın bu düşünü gerçekleştirir. Daha önce böyle jestleri çok yaptılar.

Bisikletçilerin içine biz de giriyoruz

Artık kaçış grubuna girme zamanı. Onur Şahin, sotelik bir yere park ediyor. Ana gruptan kopup gelen bisikletçileri önce yol kenarında kaydediyoruz sonra da arkalarında takılıyoruz. Bir müddet böyle gittikten sonra yarış komiserinin de onayıyla yanlarından geçiyoruz. Kendimizi öne atıyoruz. Bu esnada fotoğraf ve videolarımızı çekiyoruz. Yarışın içinde kısa bir an da olsa yer alıyoruz. 

İlgini Çekebilir
Tour of Türkiye değil, Tour of Keyfine!
Habere Git

Yol kenarında çanta çanta besin

Bafa Gölü'ne yakın bir noktada beslenme noktasına denk geliyoruz. Takımların personelleri sıra sıra yan yana diziliyor ve ellerinde yiyecek çantaları tutuyor. Bisikletçiler de bu çantaları alıp boyunlarına asıyor. Bir yandan bisiklet sürüp bir yandan da gıda takviyesi yapıyorlar. Çöplerini de asla atmıyorlar. Çevreci bir ulaşım ve spor aracı olan bisikletin ruhuna hale getirmiyorlar.

Meryem Ana’nın evine gidiyorum

İlk defa Meryem Ana’ya çıkıyorum. Gidip bir süre kaldığı evi ziyaret ediyorum. İçeride fotoğraf çektirmek yasak. Uyarı tabelalarında da sessiz olunması ve uygun kıyafetle girilmesi isteniyor. Bir göz kabilinden gücük bir ev. Bir kapısından girip diğerinden çıkıyorum. Çıkıştaki mumluğa bir mum da dikerek, ritüele uyuyorum. Çeşmesinden bir yudum su da içiyorum. Bahçe duvarında çoğu selpak kâğıtlara olmak üzere yazılıp asılmış sayısız dilek var. Bahçede biraz soluklandıktan sonra yeniden bitiş noktasına dönüyorum. 

Alexsey Lutsenko şampi gibi

Genel klasman için Bodrum-Selçuk etabı son fırsat. Şirince ve final bölümündeki Meryem Ana, Babadağ’da liderliği ele geçiren Alexsey Lutsenko’yu geçmek için şans. Victor Langelotti kazansa da ikinci olan Lutsenko, liderliğini koruyor. Futbol tabiriye Astana sporcusu Lutsenko için artık “Şampi” diyebiliriz. Kalan iki etapta yarışı bitirmesi yeterli olacak. 

İlgini Çekebilir
Pelotonun içinden kamyonla geçmek vardı
Habere Git

Bariyerden uçtu ciğeri söndü!

Altınca etapta, medya direktörümüz Faik Gürses’in “Kazasız tur, tur değildir” önermesi gerçekleşiyor. Bir iki kaza oluyor. Toplu değil münferit kazalar. İki sporcu ufak sıyrıklarla atlatırken bariyerden düşen İtalyan Alessio Nierra, hastanelik oluyor. Ciğer sönüyor ama bu hayati bir sorun değil. Daha önce benzer sorunlar yaşayan sporcular spor hayatlarına devam ettiler. Galatasaraylı Nagatomo geliyor aklıma. Bisikletçinin elinde ve dirseğinde kırıklar da var.

Yarın, Akdeniz ve Ege topraklarındaki son etap koşulacak. Kuşadası-İzmir… Sonra ver elini İstanbul..

Senin için hazırladığımız haberler