Saffet Sancaklı'dan Radyospor'a önemli açıklamalar

07.06.2022 - 10:35 | Son Güncellenme: 07.06.2022 - 12:50

Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası'nın meclisten çıkarılması sürecinde yaptığı sert açıklamalarla öne çıkan milletvekili Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı Radyospor'un konuğu oldu.

Saffet Sancaklı'dan Radyospor'a önemli açıklamalar

Mecliste yasalaşan ve büyük tartışmalara neden olan yeni spor yasasının mimarlarından olan eski milli futbolcu millettvekili Saffet Sancaklı, Radyospor'da Aygün Özipek'in sunduğu Ters Köşe programının canlı yayın konuğu oldu. 

 

Türk futbolunda son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Saffet Sancaklı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sözlerine TBMM'nin niye yeni bir spor yasası çıkartma ihtiyacı duyduğunu anlatarak başlayan Sancaklı, "Bu yasa neden çıktı? 2016 senesinde ilk konuşmayı ben yapmıştım. O zaman başlamıştı problemler aslında. Özellikle futbol üzerinden konuşayım. Öyle bir hale gelmişlerdi ki Türk sporu içinden çıkılamaz hale gelmişti. O zaman söylediğimde pek kale alınmamıştı.  Keşke daha önce çıksaydı, geç kalındı. Türk futbolunda kaoslar, problem var. Kulüplerimizi yaşatmak için böyle bir yasa çıkardık. Kulüplerimizi bu bataklığın içinden çıkarmak için bu kulüpler var olsun hem Türkiye'de hem de dünyada başarılı olsun." dedi.

"Yasada eksikler olursa düzenleme yapılabilir"

Kulüp başkanları ve bazı kesimlerin yasayla ilgili itirazlarına da değinen Sancaklı, "İlk çıktığında 60 madde vardı. Tartışmalar yapıldı ve bu maddelerin 38'i değiştirildi. Yasa çıktı. Bu insanların iyiliği için bu yasa çıkarıldı. Teker bir dönsün bir bakalım. Eksikler olursa bir bakacağız. Mutlaka eksikler olacaktır. Eksiğini gördüğünüz zaman bunu TBMM'de görüşüp eksik fazla varsa yeniden bir düzenleme yapabiliriz. Yasasının ana çerçevesi bu. Buna eklemeler azaltmalar olabilir duruma göre." şeklinde konuştu.

İlgini Çekebilir
Mehmet Büyükekşi’de 234 imza yok
Habere Git

"Deniz bitti"

Şu anda kulüplerin borcunun 30 milyar TL'nin üstünde olduğunun altını çizen Saffet Sancaklı, "Bu yasa da böyle hakkı var kulüplerin. Üye sayısının bir fazlasından yarısı katılacak kongreye. 10 bin 1 kişi olacak. Onun da 4'te 3'ü evet diyecek. 20 bin kişi olan yerde 7 bin kişi evet diyecek. Kulübü daha ileri götürecek şeyler olursa tabii ki kongre evet diyebilir. Tutup saçma sapan transferlerle ilgili yetki vermezler, ben onu düşünmüyorum. Ahmet Nur Çebi kongre de şöyle dedi: Bizim gibi adamların yüzünden biz kulüpleri böyle hale getirdik. TBMM bizi terbiye etmek için böyle bir yasayı çıkardı. TBMM kulüplere sanki düşmanmış gibi bir yasa çıkarıldığı söyleniyor. Hayır, deniz bitti. Keşke 2 yıl önce çıkarsaydık da bu gelişimi sağlamış olsaydık. Bu Türk futbolunun hayrı için yapılmış." ifadelerini kullandı.

"Kırmızıda geçersen de cezayı yersin"

Akıllı mantıklı bir adamın yeni yasayı okuduğu zaman kendilerine teşekkür etmesi gerektiğini ifade eden MHP Milletvekili Saffet Sancaklı, "Benden önceki başkanın borçları yüzünden ben hapis mi yatacağım. Başkanım sen bunu anlayamadıysan başkan olma, kulüp yönetme. Diyelim ki 100 milyon TL borcu. Sen kulübü 110 milyon TL ile yöneteceksin önümüzdeki sene. Her şey bunun içinde olacak. Şimdi uzmanlar gelip kulübü yönetecek. Kulübün 1 kuruşunu harcamayacaksın, menajerlere kulübü teslim etmeyeceksin. El altından para verme kalktı. Her şey kontratlı olacak. 110 milyon TL ile bu kulübü yöneteceksin. 110 milyonun üzerinde 20 milyon daha mı var. Onu cebinden ödeyeceksin işte. Kulübe borç vermeyeceksin. Bu insanlar batırdı kulüpleri. Taraftar da batırmadı. 30-40 yıldır yönetenlerin sayesinde bu hale geldik. Kırmızı da devlet sana niye dur diyor? Durmazsan yayaya çarparsın kötü bir şey olur. Kırmızıda geçersen de cezayı yersin. Ehliyetini alır, para cezası keser, hapis cezası olur. Lütfen kırmızı da geçmeyin diyoruz biz de yöneticilere. Yok ben illa geçeceğim diyorsa cezası belli. TBMM'de vekiller oturup yöneticileri nasıl hapise atarız onu mu düşüyorlar, ona mı uğraşıyorlar. Ayıp ediyor yöneticiler." diye konuştu.

"Harcamada dünyada 6. başarıda 43. sıradayız"

Kulüpler yasa çerçevesindeki bütçenin üstünde bir bütçe yapmak isterlerse fazla kısmı yöneticilerin cebinden ödeyeceğini belirten Sancaklı, "En kötü ihtimalle prestij sana getirir. Cebinizden ödeyin hiç kimse size bir şey demez. Taraftar da alkışlar sizi. Herkesin ne yaptığı belli olacak. Taraftar da görecek kim ne harcamış, ödemiş görecek. Eğer bu yasa çıkmasaydı daha kötü sezonlar yaşayacaktık. Şimdi kulüpler kontrollü götürecek. TBMM'nin yasa çıkarmasının sebebi budur. Ülkede bir yerde sıkıntı varsa bu araştırılır ve bunu düzeltmek için bir kanun çıkarılır. Türkiye dünyada para olarak altıncı, başarıda ise 43. sıradayız. Kulüp başkanları artık 6 aylığına seçiliyor, federasyon başkanları sürekli değişiyor. Tünelin içinde bir şeyler oluyor. Bunu düzene koymak istiyoruz." dedi.

"Bu yasa bu çocukların umudu olacak"

Türk sporunda altyapıda sistem problemi yaşandığını vurgulayan Sancaklı, "Ondan sonra bir kaos bir gürültü ve çocuklar kayboluyor. 8 yaşında bir çocuk bir takımın altyapısında başlıyor. Anne baba fedakarlık yapıyor geliyor takıma. A Takıma çıkma yaşına geliyor. 30 yaş üstü futbolcular, abiler var diyor; buradan bir şey çıkmaz diyor ve duvara tosluyor. Bu yasa bu çocukların umudu olacak. Her kulüp 20 yaş altı 10 çocuk koyacak. Şimdi yasa bunları zorlayacak onlara." şeklinde konuştu.

"Bırakın artık kenarda durmayı"

Türkiye'de 64 tane federasyon olduğunu hatırlatan Sancaklı sözlerini şöyle sürdürdü:

"TFF özerk olduğu için o ayrı. Yönetimler 11 kişiden oluşuyor. Futbol özerk. Spordan gelen 2 kişi olacak. En son dönemde 2 kişi konmuştu Selim abi ve Hamit. Hiç kimse demiyor. Sporun dışından gelenler sporu yönetiyor. Şimdi TFF Başkanlığı için bir aday var. Niye spordan gelenler aday olmuyorlar. Konuşmaya gelince maşallahları var. Herkes Türk futbol için konuşuyor, bilmem neler anlatıyor. Ya Saffet Sancaklı'ın üzerine atıyorsunuz. Yasayı yanlış anladıkları için arkadaşlarım bana küsme noktasına geldi. Bırakın artık kenarda durmayı. Hadi buyurun. Çok insanımız var. Bir çırpıda sayarım sana 50 tane 100 tane. Futbolu bırakan herkes antrenör veya yorumcu olmak zorunda mı. Valla kıyak iş. Sorumluluk alın arkadaşlar. Benden daha yetenekli olanlar var daha vizyonlu olanlar var. Ben onlara söylüyorum. Buyurun çıkın. İlla sahada TV'de olmanız gerekmiyor. Yönetimlere girin. İlla başkan olmaları gerekmiyor. Federasyonda bir görev alın. Madem Türk futbolunu kurtarmak istiyorsunuz... Ama millete bir sorun bakalım zevk alıyorlar mı. O ona saldırdı bu buna saldırdı. Hem şikayet ediyorsunuz hem de aday olmuyorsunuz."

"Kandırmayın insanları"

Yeni yasayla kulüplerin altyapıya önem vermek zorunda kalacaklarını vurgulayan Saffet Sancaklı, "Oyuncu fışkırsın, yabancıyı da serbest bırakın. Alttan oyuncu yetişeceği için yetenekli ve daha ucuz oyuncular gelecek. Zaten o zaman yabancıya da gerek kalmayacak. Alacağın 3-4 yabancı olacak. Yoksa yabancıya karşı değilim. Şu an mecbur yabancı alıyorlar. Sen yetiştirmiyorsun ki...Yabancı gelirse standart konmalı. İngiltere diyorki şu yaşın altında olmalı, kendi ülkesinde yüzde 80 A Milli Takım'da oynamalı. Ben de söylüyorum yöneticilere söylüyorum yabancılara kriter konulsun. Kaliteli yabancıya, Türk futboluna bir şey verecek yabancıya izin verilsin. Yabancı yaş ortalamasında Avrupa'da en yaşlısıyız. Böyle bir yabancı olur mu? Niye bu kadar yabancı alıyorsunuz diye soruyoruz, Avrupa'da başarılı olmak için diye cevap veriyorlar. Avrupa'da bir başarı var mı yok. Kandırmayın insanları. Domates istiyorsan önce tarla bulacaksın, tohum ekeceksin, su vereceksin, gübre vereceksin. Yetiştireceksin ve yiyeceksin. Sen daha tarlayı bulmamışsın. Gelmiyor domates diyorsun. Havadan mı düşecek." şeklinde konuştu.

"Eminimki UEFA'da ülke bazında en çok bizim itilaflı dosyalarımız vardır" diyen Sancaklı sözlerini şöyle sürdürdü: "Her sene 20 tane yabancı gelirse bir ülkeye tabii ki itilaf olur. Öyle takımlarımız var ki 2. lige düştüler. İstanbul'dan 8 takım geldi, şu yok, bu yok. Ama bu adamları da takdir etmek lazım. O kadar baskı da yok. Adam gelmiş, takımı çıkarmış üst lige, buyurun siz de yönetin. Böyle size bir sürü kulüp sayabilirim. Demek ki kötü yönetiyorsunuz. Demek ki çıkanlar iyi yönetmiş."

Bir sezonda 3-4 hoca değişikliği hakkında

Futbol kulüplerinin bir sezonda birçok kez  hoşa değişikliğine gitmesiyle ilgili de konuşan eski milli futbolcu, "Futbol federasyonu başkanı olacak arkadaş bunları düzene sokacak. Kaos ortamında sadece ona buna şirin gözükmek için hamleler yaparsanız böyle şeyler çıkar. Avrupa'ya gidin bir bakın bakalım kulüpler kaç hoca değişterebiliyor. 2 tane ben olsam 1 tane değiştiririm. Herkes sorumluluk alsın. Teknik direktörlerimiz habire bekliyor. Onu araya sokalım, bunu araya sokalım da ben göreve geleyim. Hocalarımız da kendilerini geliştirmiyor. Bir yasa çıkardık, eksiği fazlası olabilir. Bunu da göreceğiz. Ben kamuoyunun bu yasayı desteklemesini istiyorum. 2-3 yıl içinde Türkiye'de oyuncu fışkıracak. Arda Güler çıktı, Türk futbolu heyecanlanmadı mı. 16 yaşında. Mesut'u sokmayın Arda'yı sokun. Arda'dan bir tane mi var Türkiye'de. Bu çocuklara şans vereceksin alacaksın sahaya." dedi.

"500 gün ceza almış başkan yasa hakkında konuşuyor"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un gündeme getirdiği, 1 yıl men cezası almasına rağmen TFF'de yöneticilik yapan Ömer Demir ile ilgili soruya Saffet sancaklı, "Bir kere o şahsı tanımıyorum ve bu konu hakkında yorum yapmayacağım. Beni de ilgilendirmiyor. Maddeleri millet konuşmuyor, yasalar da işlerine gelmiyor. Ben buna temiz eller operasyonu dedim. Çok konuşulmadı bu. Türk futbolunu düzeltmeye çalışıyoruz. Geçen bir başkana baktım 500 gün ceza almış. Sene de 365 gün var. Çıkıyor ve yasayla ilgili gereksiz konuşuyor. Hapis cezası olsa bunlar hapisten çıkamaz, stada gidemez. Gidiyor locadan seyrediyor." ifadelerini kullandı.

Ali Koç'un, Mehmet Büyükekşi hakkındaki sözleri

Milletvekili Saffet Sancaklı, Ali Koç'un TFF başkan adaylığını eliştirdiği Mehmet Büyükekşi'yle ilgili sözleri  hakkında ise şöyle konuştu:

"Ben o beyefendiyi tanımıyorum. Ali Bey'in elinde illaki bir şeyler vardır. Sonuçta Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç bir şeyler söylemiş. Bizim bu konuda duruşumuz net; bir terör örgütüne en ufak yakınlığı olan kişiler hiçbir kurumda görev almamalı! Bu çıkardığımız yasa, Türk futbolunu, raydan çıkmış sporu raya sokmak, başarılar elde etmek içindir. Bu yasa Türk futbolunun geleceği için yapılmıştır. Eğer bu yasa çıkmasaydı 1-2 sene içerisinde sahaya çıkamayacak kulüpler olacaktı."

Senin için hazırladığımız haberler