Tyson Fury-Oleksandr Usyk: Dev maç 17 Şubat'ta Suudi Arabistan'da oynanacak

16.11.2023 - 22:42 | Son Güncellenme: 16.11.2023 - 22:47

Boksun en büyüğü belli olacak. Tyson Fury ve Oleksandr Usyk arasındaki dünya ağır siklet boks şampiyonluğu maçı 17 Şubat'ta Suudi Arabistan'da yapılacak.

Tyson Fury-Oleksandr Usyk: Dev maç 17 Şubat'ta Suudi Arabistan'da oynanacak

AJANSSPOR - HABER

Dünya Boks Konseyi (WBC) şampiyonu Britanyalı 35 yaşındaki Tyson Fury ile Dünya Boks Birliği (WBA), Uluslararası Boks Federasyonu (IBF) ve Dünya Boks Organizasyonu (WBO) şampiyonlukları kemerinin sahibi Ukraynalı 36 yaşındaki Oleksandr Usyk arasındaki maçın tarihi sonunda belli oldu. Riyad'da maçı kazanan boksör 1999'dan bu yana ilk kez tüm organizasyonların şampiyonluğuna ulaşacak. 

İkili arasındaki maçın 23 Aralık'ta oynanması planlanmıştı; ancak Fury'nin Francis Ngannou ile geçen ayki maçı planları bozdu. İkili arasındaki maç kararlaştırdı, tarihi ise yeni duyuruldu. 23 Aralık'ta ise eski ağır siklet dünya şampiyonları Anthony Joshua ve Deontay Wilder ayrı rakiplerle mücadele edecek.  

Joshua, Otto Wallin'i, Amerikalı Wilder da eski şampiyon Joseph Parker'ı yenerse, ikili 2024'te birbirleriyle karşılaşabilecekler. 

Maçın ertelenmesi riski


2008'de profesyonelliğe adım atan Fury, tek bir beraberlikle birlikte 34 maç kazandı. Fury, Londra'daki Wembley Stadyumu'nda Nisan ayında yapılması planlanan maçın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Usky ile anlaşamadığı için eleştirilerin hedefi oldu. Beklenmedik duyuru Eylül ayında geldi. Suudi Arabistan Genel Eğlence Otoritesi'nden Turki Alalshikh'in aracılık ettiği anlaşma duyuruldu. Fury'nin eski MMA şampiyonu Ngannou'yu geçerek boksa ilk çıkışını yapması gerekiyordu ki kıl payı maçı kazandı. 

Fury ve Usyk, zaferin ardından karşı karşıya geldi ancak kavgadan sonra Fury ve yardımcı organizatörü Frank Warren, maçın 2024'e erteleneceğini öne sürmüştü.

Tarihde ilk kez dört organizasyonun şampiyonu

WBA, WBC ve IBF şampiyonluklarını elinde tutan son isim Britanyalı Lennox Lewis olmuştu. Lewis, Evander Holyfield'ı Las Vegas'ta yenerek  WBA, WBC ve IBF şampiyonluklarını korudu. Dört organizasyonun da şampiyonluğunu kazanan hiçbir ağırsiklet boksörü olmadı. 

Riyad sezonunun bir parçası

Maç, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 2019'daki başlangıcından bu yana her kış düzenlenen ve bu yıl Fury-Ngannou maçıyla başlayan eğlence etkinlikleri festivali 'Riyad Sezonu'nun bir parçasını oluşturacak.

Saudi Arabistan'da son yıllarda Ağustos 2022'deki Usyk'nin Anthony Joshua'yı yendiği maç olmak üzere yüksek dereceli maçlar oynandı. 

Arabistan'a sporu kullanma suçlaması

Körfez krallığı son yıllarda spora büyük yatırımlar yaparken; sporu, imajını düzeltmeye aracı olarak kullandığı ithamlarına maruz kalıyor. Geçen yıl ülkede 81 kişi idam edildi. Kadın hakları ihlalleri, eşcinselliğin cezalandırılması, özgür konuşmaya yönelik kısıtlamalar ve Yemen ile savaş nedeniyle Suudi Arabistan eleştiriliyor. 

Hükümeti eleştiren gazetecilerin başında gelen Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de öldürülmesiyle de uluslararası imajı ciddi zarar gördü. İnsan hakları örgütleri Suudi hükümetine sporu uzun süredir devam eden itibar sorunlarından uzaklaşmak için kullanıldığı eleştirisini getiriyor. 

 

İlgini Çekebilir
2034'ü kazanan Arabistan'dan dev sponsorluk anlaşması: Milyarlarca...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler