Bundesliga'da Bayern Münih'den Kulüplere Şampiyonluk Dersi

29.05.2023 - 13:32 | Son Güncellenme: 29.05.2023 - 14:29

Bayern Münih, son hafta Borusia Dortmund'un adeta hediye etmesiyle şampiyon oldu. Ancak buna rağmen yönetim CEO Kahn ve sportif direktör Salihamidzic'i gönderdi. İşte nedenleri.

Bundesliga'da Bayern Münih'den Kulüplere Şampiyonluk Dersi

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Dünya futbolunun en çok ilgi çeken liglerinden biri olan Almanya Bundesliga, son 10 yılda Bayern Münih’in egemenliği altında geçmesi nedeniyle artık tekdüze hale gelmiş bir lig olarak görülmeye başlanmıştı. Ancak 2022/23 sezonu Bundesliga’nın son yıllardaki en çekişmeli sezonuna sahne olurken hem zirve, hem Avrupa yarışı hem de ligden düşmeme mücadelelerinde son haftaya kadar büyük bir heyecan yaşandı.

Öyle ki 33. Haftada yalnızca Hertha Berlin’in küme düşmesi kesinleşirken Leipzig’in de üçüncülüğü garantilendi. Şampiyonluk başta diğer tüm sıralama ise son hafta maçları sonrasında belirlendi. Hatta kupada finale kalan ve ligi yedinci sırada bitiren Eintracht Frankfurt’un Avrupa Ligi gruplarına mı yoksa Konferans Ligi eleme turuna mı gideceği Leipzig ile oynayacağı kupa final karşılaşması sonrası belli olacak. 

Bayern son 11 yılın en kötü sezonunu yaşadı

Bundesliga’da son 10 sezona adeta ambargo koyan Almanya’nın dünya çapındaki dev takımı Bayern Münih, özellikle ligin ikinci yarısında performans olarak en kötü sezonunu yaşarken Dortmund’un yardımıyla averajla da olsa yine şampiyon olmayı başarıp averajla üst üste 11’inci zaferine ulaşarak büyük ligler içinde kırılması zor bir rekora imza attı. Aslında Bayern Münih 34 haftanın 22’sini lider geçmesine karşın rakipleriyle bir türlü arayı açamadı. Bayern’in peşine takılan Dortmund, 25, 29 ve 33’üncü haftalarda 3 kez ele geçirdiği liderliği koruyamadı. En acısı da 34. Haftada kaçırılan şampiyonluk oldu. 

Kahn ve Salihamidzic’in tartışmalı Nagelsmann kararı

Ligin 25’inci haftasında Bayern Münih 12 haftalık liderliğin ardından Leverkusen’e 2-1 mağlup oldu ve liderliği Dortmund’da bıraktı. Milli araya denk gelen bu yenilginin ardından Bayern Münih CEO’su Oliver Kahn ve futbol şubesinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Hasan Salihamidzic, herkesi şoke den bir karar alarak Alman futbolunun en önemli teknik direktörlerinden biri olarak kabul edilen Julian Nagelsmann’ın görevine son verdiler. 23 Mart günü alınan kararı milli ara nedeniyle gittiği kayak tatilinde medyadan öğrenen Julian Nagelsmann da çok şaşkındı. Çünkü takımı şampiyonluğun yine en büyük adayıydı, Şampiyonlar Ligi’nde 8’de 8 yaparak çeyrek finale kalmış aynı şekilde Almanya Kupası’nda da çeyrek final vizesi almayı başarmıştı. 

İlgini Çekebilir
Bayern Krallığı yıkılmadı! Üst üstte 11. şampiyonluk
Habere Git

Genç Nagelsmann'ın oyunu mutlu etmedi

Nagelsmann’ın yerine boşta bulunan Thomas Tuchel’i göreve getiren ikili, Nagelsmann’ın gönderilmesinin nedenini takıma oynattığı oyunun gelecek için umut vermediği şeklinde açıkladılar. Ancak bu açıklama kamuoyunda hiç de tatmin edici olmadı ve çok tartışıldı. Thomas Tuchel’in gelişi sonrası da takımın performansı Nagelsmann döneminin altına düşmeye başladı. Nitekim Bayern 4 Nisan günü Almanya Kupası’nda sahasında Freiburg 2-1 yenilerek elenirken kısa süre sonra 11 ve 19 Nisanda oynanan iki maçın ardından Manchester City’e elenerek Şampiyonlar Ligi’ne de veda etti. 

Dortmund ikramları adeta geri çevirdi

25’inci haftada Leverkusen yenilgisi sonrası liderliği Dortmund’a kaptıran Bayern Münih, ertesi hafta Thomas Tuchel’in ilk maçında Dortmund’u ağırladı ve rakibini 4-2 yenerek liderliği geri aldı.

Bu karşılamadan iki hafta sonra Bayern bu defa evinde Hoffenheim ile 1-1 berabere kaldı. Ayı haftada Stuttgart deplasmanına çıkan Dortmund, uzatma dakikalarında 3-2 öne geçtikten sonra bitiş düdüğünün hemen öncesinde rakibinden gol yiyince karşılaşma 3-3 sona erdi ve sarı siyahlılar Bayern’in ikramını geri çevirmiş oldular. Hemen ertesi hafta lider bu kez Mainz deplasmanında beklemediği 3-1’lik yenilgi alarak liderliği 29. Haftada Dortmund’a bıraktı. Ama Dortmund adeta şampiyon olmamayı istercesine 30’uncu haftada bu defa Bochum’a takılarak 2 puan kaybetti ve liderlik yeniden el değiştirdi. 

33. haftada son ikram 34’de büyük hüsran

Şampiyonluğun en büyük adayı iki takım 33. Haftaya geldiklerinde Bayern Münih içeride Leipzig ile oynuyordu. Dortmund ise 1 gün sonra Augsburg deplasmanına çıkacaktı. Leipzig’in Münih’te beklenmedik şekilde 3-1 kazanması Bayern’i şoke ederken Dortmund bu defa bu ikramı geri çevirmedi ve Augsburg’u 3-0 yenerek son haftaya seyircisi önünde oynayacağı Mainz maçı öncesi lider girdi. 

Ancak artık Dortmund buradan şampiyonluğu bırakmaz diye düşünülürken, birkaç hafta önce Bayern Münih’i yenerek Dortmund’a liderlik fırsatı veren Mainz, bu defa Dortmund’a bir sürpriz yaparak 2-2 berabere kaldı ve Bayern Münih’in 11’inci kez üst üste şampiyon olmasını sağladı. 

İlgini Çekebilir
Dortmund bunu 100 yıl unutamaz
Habere Git

Kutlama sırasında Kahn-Salihamidzic depremi

Bayern Münihli futbolcular beklenmedik şampiyonluk sonrası Dortmud son haftaya lider girdiği için kopyası Köln’e getirilen şampiyonluk tepsisini kaldırıp henüz stadyumda sevinirlerken Kicker ve Bild kutlamaların tam ortasına adeta bomba gibi düşen bir haber yayınlandılar. Haberde CEO Oliver Kahn ve futbol takımının sorumlusu yönetim kurulu üyesi Hasan Salihamidzic’in görevlerine son verildiğini duyuruluyordu. T

am bu sırada sahada yayıncı kuruluş Sky Sports’a röportaj veren Thomas Müller de kendisine iletilen habere inanamadı. Medyadaki bu haberin ardından Bayern Münih kulübü henüz şampiyonluk maçının üzerinden 1 saat geçmemişken sosyal medya hesaplarından ve internet sayfasından ayrılığı duyurdu.  Kulüp daha sonra tüm üyelerine de bilgilendirme Emaili de gönderdi. Bu şok açıklama ile birlikte artık şampiyonluk ikinci plana itilmiş oluyordu. Köln’deki karşılaşmada tribünde yer almayan Oliver Kahn Twitter hesabından “hayatımın en kötü günü” açıklamasını yaparken kulübün kendisinin kutlamalara katılmasını yasakladığını bildirdi. 

Karar Cuma günü alınmış

Bayern Münih’in Kulüp ve Denetleme Kurulu Başkanı Herbert Hainer ile Oliver Kahn’ın yerine 2 yıllığına CEO olarak atanan kulübün 1 yıl önce ayrılan finans sorumlusu Jan-Christian Dreesen, Pazar günü bir basın toplantısı düzenleyerek alınan kararın gerekçelerini açıkladılar. Başkan Hainer, Perşembe günü Uli Hoeness’in de katılımıyla Oliver Kahn ve Hasan Salihamidzic ile görüştüklerini ancak Kahn ile görüşmelerinin çok tartışmalı geçtiğini ve ayrılık konusunda aynı fikirde olunamaması nedeniyle Kahn’ın artık CEO olarak takımla seyahat etmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Bayern Başkanı, Cuma günü Denetleme Kurulu’nun video konferans yöntemiyle olağanüstü toplanarak iki yöneticinin görevine resmen son verdiğini açıkladı. Salihamidzic’in kararı saygı ile karşılaması ve bu konudaki örnek davranışı nedeniyle takımla birlikte seyahat etmesine ve kutlamalara katılmasına izin verildiğinin altını çizen Herbert Hainer, kararın şampiyonluktan hemen sonra açıklanmasının Salihamidzic’in tatile çıkacak takıma ve çalışanlara veda etmeyi istemesinden kaynaklandığını bildirdi.  

Bayernli iki yönetici Hasan Salihamidzic’in yerine daha sonra atama yapılacağını Teknik Direktör Thoma Tuchel’ın gönderilmesi için bir neden görmediklerini Avrupa’nın sayılı teknik direktörlerinden biri olan Alman isimle yola devam edeceklerini de açıkladılar.

Şampiyonluk beklenmiyordu

Geçen hafta Leipzig karşısında alınan yenilginin ardından şampiyonluk inancını yitiren Bayern Başkanı Hainer ve Denetleme Kurulu üyeleri, iki önemli yöneticinin gönderilmesi fikrinde birleştiler. Özellikle Julian Nagelsmann’ın gönderilmesi kararının çok zayıf gerekçelere dayanması ve sezonun bu değişikliğe rağmen kupasız kapatılacak olmasının sorumlusu olarak Kahn ve Salihamidzic görülüyordu. Karar Cuma günü alınacak ve Dortmund şampiyonluğu sonrası açıklanacaktı. Ancak beklenmedik şampiyonluk da kulübün planlarını bozmadı ve karar şampiyonluğu gölgede bırakacak olmasına rağmen açıklanarak fatura iki yöneticiye kesildi. 

Dortmund’da dev hayal kırıklığı

Son haftaya lider girerek 11 yıl aradan sonra şampiyonluğu kutlamaya hazırlanan Dortmund, Mainz beraberliği ile çok büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Yüz binlerce taraftarıyla şampiyonluğu kutlamaya hazırlanan ama adeta yıkılan kulübün CEO’su Hans-Joachim Watzke açıklamasında, “Çok acı veren bir sonuç. Bu işi çok uzun süredir yapıyorum. Ama dünkü sonuç 2013’teki Şampiyonlar Ligi finalini (Bayern’e karşı) kaybetmemizden çok daha acı verici oldu. Biz şampiyonluğu son maçta değil, ligin ilk yarısında aldığımız 6 yenilgi ile kaybettik.” dedi. 

Edin Terzic: "Bu sonucu hazmedeceğiz"

Maçtan sonra 25 bin kişilik Sarı Duva olarak anılan kale arkası tribünü önünde taraftarlara teşekkür eden ve göz yaşlarına hakim olamayan Dortmund Teknik Direktörü Edin Terzic, “Oyunculara bakıp nasıl yıkıldıklarını, boş bakışlarını görmek bu sonucun adil olmadığını hissettiriyor. Şampiyonluğa sadece 90 dakika ve maç sonunda da 1 gol uzaklıktaydık. Kupa çok yakındı. Ama biliyorum ki yarın yeni bir gün ve şampiyonluğa 34 maç uzaklıktayız. Bu sonucu hazmedeceğiz ve daha iyi yapmak için çalışmaya başlayacağız.” açıklamasını yaptı. 

İşte Bundesliga'da nefes kesen şampiyonluk serüveni

Bundesliga'da 34 haftalık normal sezon sona erdi, nefesleri kesen şampiyonluk yarışı tamamlandı. İşte hafta hafta süren liderlik mücadelesi;

  •  1 Bayern Münih
  •   2 Bayern Münih
  •   3 Bayern Münih
  •   4 Bayern Münih
  •   5 Freiburg
  •   6 Union Berlin
  •   7 Union Berlin
  •   8 Union Berlin
  •   9 Union Berlin
  • 10 Union Berlin
  • 11 Union Berlin
  • 12 Union Berlin
  • 13 Bayern Münih
  • 14 Bayern Münih
  • 15 Bayern Münih
  • 16 Bayern Münih
  • 17 Bayern Münih
  • 18 Bayern Münih
  • 19 Bayern Münih
  • 20 Bayern Münih
  • 21 Bayern Münih
  • 22 Bayern Münih
  • 23 Bayern Münih
  • 24 Bayern Münih
  • 25 Borussia Dortmund
  • 26 Bayern Münih
  • 27 Bayern Münih
  • 28 Bayern Münih
  • 29 Borussia Dortmund
  • 30 Bayern Münih
  • 31 Bayern Münih
  • 32 Bayern Münih
  • 33 Borussia Dortmund
  • 34 Bayern Münih

Peki Bundesliga'da hangi takım kaç hafta lider kaldı?

Sezonu 71 puan ve averajla Dortmund'un önünde tamamlayan Bayern, Bundesliga'da ipi göğüsleyen taraf olmayı başardı. Almanya ligine adeta ambargo koyan Bayern Münih, muhteşem zaferiyle üst üste 11. kez şampiyon olma başarısı gösterdi. Büyük mücadelede Bavyera ekibi, 23 hafta lider kalırken, Union Berlin 7, Dortmund 3 ve Freiburg 1 hafta lider kaldı.

Senin için hazırladığımız haberler