Avrupa Uluslar Ligi sona erdi... İşte ortaya çıkan tablo

28.09.2022 - 12:26 | Son Güncellenme: 28.09.2022 - 12:41

Avrupa Uluslar Ligi'nde grup karşılaşmaları bitti. Avrupa Şampiyonası'na katılacak üç takım 21-26 Mart 2024 tarihlerindeki Uluslar Ligi play-off turuyla belirlenecek.

Avrupa Uluslar Ligi sona erdi... İşte ortaya çıkan tablo

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

UEFA’nın 2018/19 sezonunda hayata geçirdiği Uluslar Ligi’nin üçüncüsü dün akşam oynanan maçlarla tamamlandı. 2020 Avrupa Şampiyonası öncesinde oynanan ilk turnuvada şampiyon Portekiz olmuştu. 2022 Dünya Kupası öncesinin şampiyonu ise Fransa olarak ortaya çıkmıştı. 2024 Avrupa Şampiyonası’na katılımda da rol oynayacak son Uluslar Ligi turnuvasının şampiyonu ise 14-18 Haziran 2023 tarihleri arasında A Ligi’nde gruplarını ilk sırada tamamlayan Hırvatistan, İspanya, İtalya ve Hollanda’nın katılacağı dörtlü final sonrası ortaya çıkacak. Maçlar bu dört ülkeden birinde gerçekleştirilirken eşleşmeler için kura çekilecek. 

Neden Uluslar Ligi?

Milli Takımlar, önceki dönemde resmi maç olarak yalnızca Avrupa Şampiyonası ile Dünya Kupası elemelerinde ve bağlantılı olarak da final turnuvalarında sahaya çıkıyorlardı. Onun dışında oyuncularını hazır tutmak için milli aralardaki tek seçenek hazırlık maçlarıydı. Ancak bu maçlar çoğunlukla angarya olarak görülüyor ve federasyonlara da gelir getirmiyordu. Bunun yanında grup elemelerinde figüran rolündeki küçük futbol ülkelerinin takımları hazırlık maçı oynayacak takım bulamıyorlar ancak kendi aralarında maç oynayabiliyorlardı. Örneğin Türkiye’nin Uluslar Ligi’ndeki rakibi Faroe Adaları ile sadece 1991 yılında tek bir hazırlık maçı yapmış onun dışında hiçbir resmi maçta dahi karşılaşmamıştı.

İlgini Çekebilir
UEFA Uluslar Ligi'nde şampiyon kim olacak? İşte 4 finalist
Habere Git

Angarya maçlar yerine Uluslar Ligi

İşte UEFA tüm bu “angarya” hazırlık maçlarının büyük çoğunluğunu resmi maç haline getirerek Uluslar Ligi turnuvasını başlattı. Hepimizin artık aşina olduğu üzere küçük takımlar da bununla birlikte bir amaç için maça çıkmaya ve önlerine ligden çıkmak gibi gerçekleştirilebilir bir hedef koymaya başladılar. Bunun yanında maçların yayın haklarını tek merkezden satan UEFA, böylece bu takımlara da bir gelir kapısı aralamış oldu. (Konferans Ligi de benzer düşüncelerle kuruldu)

Kupalara katılmak için ikinci şans

UEFA bununla da kalmadı. Takımlara Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası’na katılabilmek adına ikinci bir şans yakalama fırsatı yani bir havuç sundu. İki dev turnuvanın elemelerinde turnuvalara doğrudan katılma hakkını elde edemeyen ve kalan takımlar içinde sıralamada en iyi durumda olan 12 takımın üçü daha, Uluslar Ligi play-off turu sonrası finaller için bilet alabiliyor. Bunun en yakın örneğini Dünya Kupası öncesinde Türkiye yaşadı ve katıldığı play-off turunda Portekiz’e yenilerek bu şansı elde edemedi. Türkiye Euro 2024 elemeleri öncesinde de C Ligi’nde grubunu ilk sırada bitirerek en azından play-off turunda oynama şansını yakaladı. 

İlgini Çekebilir
Türkiye Euro 2024 play-off'u için bir bileti cebine koydu
Habere Git

Torba belirlemede büyük rol oynuyor

Uluslar Ligi’nin büyük turnuvalarla diğer bir bağlantısı da eleme grupları kura çekiminde torbaların belirlenmesinde rol oynaması. Bu bağlamda Türkiye 9 Ekim günü Frankfurt’ta yapılacak 2024 Avrupa Şampiyonası eleme grupları kura çekiminde Uluslar Ligi’nde C Ligi’nin en başarılı üçüncü takımı, genel klasmanda ise 35. Takım olarak 4. Torbada yer alacak.

Euro 2024 elemeleri nasıl oynanacak?

Almanya’nın ev sahibi olarak doğrudan katılacağı 24 takımlı turnuvada Rusya da UEFA tarafından savaş nedeniyle ihraç edildiği için grup elemelerine 53 takım katılacak. 10 grup üzerinden yapılacak turnuvada 3 altılı 7 beşli grup olacak. Gruplarını ilk iki sırada bitiren 20 takım doğrudan Almanya bileti alacak. Geriye kalan üç takım ise 21-26 Mart 2024 tarihlerindeki Uluslar Ligi play-off turu sonrasında belirlenerek ve 24 takımın tamamı ortaya çıkacak. Aynı tarihlerde C Ligi’ni son sırada bitiren 4 takım Cebelitarık-Güney Kıbrıs ve Litvanya-Belarus arasında iki ayaklı karşılaşmalar oynanarak D Ligi’ne düşecek iki takım belirleneceğini de belirtelim.

A Ligi birincileri 5'li grupta!

23 Mart 2023’te başlayacak Euro 2024 elemeleri, 21 Kasım 2023’te sona erecek. Haziran ayında Uluslar Ligi dörtlü finalinde yer alacak A Ligi birincisi dört takım ise o tarihi boş geçirmeleri için otomatik olarak beşli gruplara yerleştirilecek.

Senin için hazırladığımız haberler