Anlamsız deplasman yasağı neden kalkmıyor?

03.03.2022 - 12:43 | Son Güncellenme: 03.03.2022 - 12:59

Koronavirüs salgınında günlük yaşantımızı kısıtlayan uygulamaların çoğu kalktı. Peki uzun zamandır devam eden deplasman seyircisi yasağı neden kalkmıyor?

Anlamsız deplasman yasağı neden kalkmıyor?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs önlemleri kapsamındaki yeni gevşeme uygulamalarını açıkladı.

Buna göre;

  • Açık havada Maske kullanımı kalktı
  • Kapalı ortamlarda havalandırma yeterli ise artık maske şart değil.
  • HES kodu uygulaması kalktı
  • Artık PCR testi istenmeyecek
  • Okullardaki sınıf kapat uygulaması kalktı.

Uygulamaların çoğu hayatımızda olmayacak

Yani artık iki yıldır hayatımızı önemli ölçüde kısıtlayan uygulamaların çoğu hayatımızda olmayacak. Diğer yandan TFF uzunca bir süre önce statlar dolmasa da %100 kapasite ile seyirci alımına onay verdi. Ancak bu onaya 12 yaşına kadar olan çocuklar ve deplasman seyircisi dahil edilmemişti.

Çocuklara uygulanan stadyum yasağı kaldırıldı

Dünkü Bilim Kurulu kararlarıyla birlikte HES kodu, PCR testi ve maske kullanımını ile okullardaki sınıf kapatmanın da kalkmasıyla nihayet bugün TFF Sağlık Kurulu’nun yaptığı açıklamayla çocuklara uygulanan stadyum yasağının kaldırıldığı bildirildi. Anlamsız deplasman seyirci yasağı uygulaması ise hala sürüyor.

İlgini Çekebilir
UEFA, Gazprom, Shakhtar, Zorya! Futbol asla futbol değil
Habere Git

2 yıl önce Fenerbahçe derbisinde Galatasaray taraftarı tribündeydi

Pandemi öncesinde TFF deplasman seyircisine, bazı il güvenlik kurulu kararları dışında, yasak uygulamıyordu. Örneğin Galatasaray’ın 23 Şubat 2020’de Kadıköy’de 20 yıl aradan sonra Fenerbahçe’yi 3-1 yendiği maçta Galatasaray seyircisi tribündeydi.

Statlara dönüş, deplasman seyircisini kapsamadı

Pandemi döneminde statlara yeniden kısıtlamalı seyirci alınmaya başlandığı dönemde TFF her nedense seyircilerin statlara dönüşünün deplasman seyircisini kapsamadığını açıkladı. 2021-2022 sezonunun hemen öncesinde yapılan 10 Ağustos 2021 tarihli açıklamada ise bu yasak şu şekilde gerekçelendirildi;

TFF: "Tribünlerine sadece ev sahibi takım seyircisi alınabilir"

“UEFA'nın güncel uygulamaları göz önünde bulundurularak ve kamu sağlığının korunması amacıyla misafir takım seyirci uygulaması 2021-2022 sezonu boyunca yapılmayacaktır. Misafir tribünlerine sadece ev sahibi takım seyircisi alınabilir.”

Kamu sağlığı, deplasman seyircisi ile nasıl bozulacak?

Öncelikle TFF’nin “2021-2022 sezonu boyunca” şeklinde bir cümle ile kovid kararlarının sürekli yenilendiği bir dönemde kendini neden bağladığını anlamak mümkün değil. Ayrıca kamu sağlığının deplasman seyircisi ile nasıl bozulacağı ise ayrı bir muamma.

 

Topu attıkları UEFA ve Avrupa’daki ligler maçlarındaki seyirci uygulamalarını güncel verilere göre yaptı ve deplasman seyircisi de seyirci kısıtlamalı olarak tribünlere döndüğünde o kısıtlamalardaki oranlar çerçevesinde statlara girebildi. Nitekim Galatasaray bu sezon Avrupa Ligi’nde deplasmandaki Marsilya maçı sonrası seyircisinin olay çıkartması nedeniyle ceza bile aldı.

Normale dönüş tamamen sağlanmalıdır

Bütün bunlar ortadayken deplasman seyircisine uygulanan anlamsız yasağın da biran önce kaldırılarak tribünlerde normale dönüş tamamen sağlanmalıdır. Daha önce yapılan açıklama değiştirilemez değildir.

 

Unutulmamalıdır ki TFF olmayacak işi yaparak bitmiş bir ligde düşmeyi kaldırmış bir kurumdur. Bu haksız kararı da pek ala kaldırabilir ve bunun devlet bu kadar serbestlik tanıyorken kurallara uymayan hiçbir yanı da olmaz.

Senin için hazırladığımız haberler