UEFA, Gazprom, Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk! Rusya-Ukrayna krizi futbolu nasıl etkileyecek?

23.02.2022 - 12:02 | Son Güncellenme: 23.02.2022 - 16:15

Rusya-Ukrayna krizi hem UEFA’yı hem FIFA'yı zora soktu. UEFA'nın en büyük sponsorlarından birisinin Gazprom olması dikkat çekiyor. 'Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk ne olacak?' sorusunun yanıtı da belli oldu. İşte detaylar...

UEFA, Gazprom, Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk! Rusya-Ukrayna krizi futbolu nasıl etkileyecek?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Rusya’nın Ukrayna’nın ayrılıkçı cumhuriyetler Donetsk ve Luhansk’ı tanıması ve askeri birliklerini yollamasıyla gerilimin giderek artması özellikle futbolu da çok yakından etkileyecek bir hal aldı. UEFA’nın Rusya’nın doğal gaz devi devlet şirketi Gazprom ile olan sıkı ilişkileri, Avrupa Futbol Konfederasyonu’nu giderek zora sokmaya başlarken FIFA da krizden etkilenecek.

Gazprom UEFA'nın en büyük sponsorlarından

Yaşanan kriz UEFA için çok boyutlu bir problem. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

-2022 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali Rusya’nın St. Petersburg şehrinde oynanacak.

-Rus devlet doğal gaz şirketi Gazprom, UEFA’nın en büyük sponsorlarından biri.

-UEFA Euro 2024 ana sponsorlarından biri yine Gazprom

-Bazı Gazprom yöneticileri UEFA’nın yönetiminde ciddi anlamda ağırlık sahibi.

UEFA yönetimindeki Gazprom yöneticileri

Geçmişte de UEFA yönetiminde Gazprom yöneticileri de yer almıştı. Şu anda da Rusya Futbol Federasyonu Başkanı Alexander Dyukov, hem UEFA İcra Kurulu hem de Gazprom’a bağlı Neft şirketinin yönetim kurulu başkanı. Sportschau sitesinin haberine göre UEFA bu konuda sessiz.

İlgini Çekebilir
Rusya - Ukrayna krizi Şampiyonlar Ligi'ni vurdu!
Habere Git

FIFA'nın da başı ağrıyabilir

- FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerinde oynanacak Rusya-Polonya karşılaşması Rusya’nın ihraç edilmesinin istenmesi nedeniyle hem FIFA hem de UEFA’nın başını ağrıtabilir.

UEFA'ya mektup: Sponsorluğu bitir

UEFA’nın Rus şirketi olan çok sıkı sponsorluk ilişkileri özellikle Avrupa siyasetinin tepkisini çekiyor. Avrupa Parlamentosu’na mensup çok sayıda üye UEFA Başkanı Aleksander Çeferin’e bir mektup yazarak Şampiyonlar Ligi finalinin derhal St.Petersburg’dan alınmasını ve Gazprom ile yapılan tüm sponsorluk anlaşmalarının sonlandırılmasını istedi.

Almanya'da da Gazprom krizi!

Almanya’da yapılacak olan UEFA Euro 2024’ün de en önemli sponsorlarından birinin Gazprom olması Almanya’da büyük tepki toplamaya başladı. Almanya’da tepki çeken bir diğer kurum da Schalke 04 kulübü.

Schalke 04, Gazprom'u bırakmıyor

Tam 15 yıldan bu yana Gazprom ile ana sponsorluk anlaşması bulunan Alman kulübü, artan baskılar nedeniyle dün bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı. Yapılan açıklama ise sponsorluk anlaşması henüz bitirilmediği için kimseyi tatmin etmedi. Şu anda 2. Lig’de oynayan ve bu nedenle gelirlerin büyük düşüş yaşayan Schalke, Gazprom’dan gelecek parayı feda etmeye şimdilik niyetli değil.

UEFA siyasi karar vermeyecek

UEFA’nın genel olarak siyasi baskı ve taleplerle hareket etmediği biliniyor. UEFA daha önce Yugoslavya krizinde olduğu gibi BM kararı sonrası adım atmıştı. Bunun yanında güvenlik konusunda bir risk ortaya çıktığında da UEFA aldığı kararlarda değişikliğe gidebiliyor.

Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk ne olacak?

Bir diğer konu ise ayrılıkçı iki bölgenin takımı olan Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk’ın durumlarının ne olacağı. Her iki ekip de uzun süreden beri maçlarını kulübü taşıdıkları başka şehirlerde oynuyorlar. Shakhtar Kharkiv’de sahaya çıkarken Zorya ise Zaporijya kentini tercih etmiş durumda. Bu iki kulübün artık ait oldukları şehirlere dönmeleri şu aşamada mümkün gözükmüyor.

Senin için hazırladığımız haberler