Ali Koç resmen açıkladı, Fenerbahçe ligden çekiliyor mu? Süper Kupa kararı

02.04.2024 - 09:15 | Son Güncellenme: 02.04.2024 - 22:13

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, ligden çekilme opsiyonunu 3 ay sonraki genel kurula kadar rafa kaldırdıklarını açıkladı. İşte tarihi genel kurulda alınan kararlar...

Ali Koç resmen açıkladı, Fenerbahçe ligden çekiliyor mu? Süper Kupa kararı

AJANSSPOR - HABER

Fenerbahçe'nin olağanüstü genel kurul toplantısı öncesi taraftarlar, üyeler ve yönetim kurulu Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nde yerlerini aldı. Ali Koç ve İsmail Kartal stadyuma girişlerinde uzun süre alkışlandı. Kongre Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar'ın konuşmasıyla başladı.

"Ligden çekilme opsiyonumuzu masadan kaldırıyoruz" diyen Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Trabzon maçında yaşananlar planlı ve organize bir şekilde gerçekleşmiştir. Kim üzerine alınırsa alınsın. Bu duruma göz yumulmuş, müsaade edilmiştir. Gergin geçeceği belli bir maçta vali ve emniyet müdürlüğü gereken güvenliği sağlayamamıştır." dedi. Koç, kongrede oylama yapacakları 2 seçeneği ise Süper Kupa maçına çıkmamak ya da U19 takımıyla çıkmak olarak ifade etti.

Tarihi toplantıda Sadettin Saran da yer aldı

Fenerbahçe'de olağanüstü genel kurul öncesi başkan Ali Koç ve futbol A takımının teknik direktörü İsmail Kartal, Ülker Stadı'na geldi.

Koç ve Kartal'a, futbolculardan Bright Osayi-Samuel ve Ferdi Kadıoğlu da eşlik etti. Başkan Koç ve beraberindekiler, tribünlerde yerini alan kongre üyeleri tarafından uzun süre alkışlandı. Toplantıda başkanlığını açıklayan Sadettin Saran da yer aldı.

Ligden çekilme dahil alınacak aksiyonlar değerlendirildi

Trabzonspor ile oynanan Süper Lig maçında yaşanan olayların ardından olağanüstü genel kurula gitme kararı alan sarı-lacivertli kulüp, "Futbol A takımının Süper Lig'den çekilmesi dahil alınacak aksiyonların değerlendirilmesi." gündemiyle toplanıyor. Buna göre sarı lacivertlilerin önünde 3 seçenek var:

1- Futbol takımını ligden çekmek ve önümüzdeki sezona alt ligden devam etmek.

2- Futbol takımının faaliyetlerine bir süre ara vermek, dondurmak.

3- Yurt dışından bir kulüp satın almak.

 

Süper Kupa maçı da masaya yatırıldı.

Fenerbahçe tarihi kongrede, Trabzonspor - Fenerbahçe maçı sonrası yaşanan olaylar, TFF'nin geç gelen disiplin sevkleri ve Süper Lig'de yaşanan gelişmeler sebebiyle ligden şimdilik çekilmeme, kupa maçına katılmama kararı aldı.

İşte Fenerbahçe Yönetimi’ne verilen yetkiler;

  • Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde 2023 Süper Kupa müsabakasına çıkmamak veya 2023 Süper Kupa müsabakasına Futbol U19 takımıyla katılmak.
  • Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası'na katılmamak veya önümüzdeki 2 sezon U19 takımıyla katılmak.
  • Türkiye'de futbol faaliyetlerimizle ilgili kararlardan bağımsız olarak her halükarda yurt dışı yapılanması hususlarında gerekli yol haritasını belirlemek ve hayata geçirmek.
  • Futbol paydaşları dışında yapılan müdahaleler ile Türk futbolunun geldiği ve sürdürülemez nokta itibarıyla UEFA ve FIFA'nın ilgili kurullarına gerekli aksiyonların alınması için başvuruda bulunmak.

 

Fenerium'dan genel kurala özel tişört

Fenerbahçe ürünleri resmi satış mağazası, Ülker Stadyumu'nun altında yer alan mağazasında olağangüstü genel kurula özel, üzerinde "KURULAN İTTİFAKLARI BOZALIM OYUNLARINI" yazan tişörtü satışa sundu.

Fenerbahçe'de Başkan Ali Koç, teknik direktör İsmail Kartal ve futbolculardan Osayi-Samuel büyük bir çoşku eşliğinde kongre alanına giriş yaptı.

İsmail Kartal ve futbolculardan Ali Koç'a ziyaret

Fenerbahçe'de teknik direktör İsmail Kartal ve futbolcular, Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı öncesi başkan Ali Koç'u ziyaret etti.

Sarı-Lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, "Teknik Direktörümüz İsmail Kartal ve futbolcularımız Mert Hakan Yandaş, Bright Osayi-Samuel ve Ferdi Kadıoğlu, stadımızda yapılacak tarihi Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı öncesi Başkanımız Ali Y. Koç’u ziyaret ettiler ve desteklerini ilettiler. 

Görüşmenin ardından sahaya geçen Başkanımız Ali Y. Koç, Teknik Direktörümüz İsmail Kartal ve futbolcularımız, kongre üyelerimizle bir araya geldi.

İsmail hocamız ve futbolcularımız, kongre üyelerimizin sevgi gösterileri eşliğinde stattan ayrıldılar" ifadelerine yer verildi.

Erol Bilecik: "Bu eşsiz camianın benzeri başka hiçbir kulüpte olamaz"

Erol Bilecik: "Bugüne kadar Türkiye'de tüm spor kulüplerinin yaptığı genel kurullarının daha üzerinde bir sayıya ulaştık. Tüm Fenerbahçelilere, adaletsizlik karşısında susmayan herkese, Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde yürüyen tüm Fenerbahçelilere selam olsun. 
Bugün bir arada olan, çok kısa sürede organize olan bu eşsiz camianın benzeri başka hiçbir kulüpte olamaz. Bugün burada olduğunuz için derin minnetlerimi paylaşıyorum."

"Kupaları kaldıran spor kulübüdür"

"Bugüni iyi not edin. Bugün burada 22 bin 588 kongre üyesi sayısını geçtik. Yüreği burada olan milyonlarca camiamızla bir aradayız. Gururla bugünü hatırlayıp 'ben de oradaydım' diyeceğiniz bir gün. Hakkımızı aramak için ayağa kalkacağımız gün. Fenerbahçe'nin planlı operasyonlarına siper olma günüdür. Fenerbahçe, sporun 12 branşında hep zirveye oynayan, spora ışık tutan, siyasetin karışmadığı her branşta ya şampiyon olan ya da kupaları kaldıran spor kulübüdür."

"Ortak bir karar vermek için buradayız"

"Fenerbahçe kazanırsa, Türkiye ekonomisi de iyi gider sözünün öznesi biziz. Fenerbahçe mutluysa, Türkiye de mutludur. Fenerbahçe oyunun içinde ancak yarışında dışında kalsın diyorlar. Böyle bir şey yok. Son zamanlarda sanki vitesin de artışını gördüğümüz bu olaylar, kulübümüzün manevi benliği için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Buna dur demek için buradayız. Ortak bir karar vermek için buradayız. Bizi buraya getiren şey, sadece Trabzonspor maçında yaşadığımız olaylar değildir. Ancak orada futbolcularımıza yapılan linç girişimi bardağı taşıran son damla oldu."

"Kimsenin yanına da bırakmayacağız"

"Adaletsizliğin en uç noktası olan, adaletsizliğin adil sayılmasıdır. Denizlispor maçından bu yana başlayan olaylar, artık tahammül sınırımızı aştırdı. Kulübümüzün onurunu savunmak için bir araya geldik. Milyonlarca taraftarımızla bugün omuz omuza olacağız. Bize yapılan haksızlıkları yarına da kimsenin yanına da bırakmayacağız."

"Bize yapılan her yanlış, Türkiye'ye yapılan yanlıştır"

"Fenerbahçe bize Lefterlerin, Can Bartuların, Atalarımzıın emanetidir. Gelecek nesillere şanlı bir tarih bırakmak boyunumuzun borcudur. Türk spor tarihinde milat denebilecek bir gün yaşıyoruz. Bize yapılan her yanlış, Türkiye'ye yapılan yanlıştır. Fenerbahçe'nin her ayağa kalkışı, Türkiye'nin ayağa kalkışıdır. Fenerbahçe için bir kez daha ayağa kalkacağız. Futbolda değişim rüzgarı madebimizden esecek."

Uğur Dündar: "Divanda görevlendirdiğiniz için minnettarız"

Uğur Dündar: "Bugün kulübümüzün şanlı tarihine çok önemli ve kuşaktan kuşağa anlatılacak bir sayfa yazmak için toplandık. Beni ve arkadaşlarımı divanda görevlendirdiğiniz için minnettarız. Başkanımız ve yönetim kuruluna vereceğimiz yetki için 11 bin 287 üyemizin bulunması gerekiyor. Stadyumu toplantının sonuna kadar terk etmeyelim."

Ali Koç: "Tüylerim diken diken oldu"

Ali Koç: "Değerli kongre üyelerimiz. Türkiye'nin en büyük ailesi Fenerbahçe'nin sevgili mensupları. Pankartla beni ve arkadaşlarımızı duygulaştırdınız. Dik durmadık, eğilmedik. Zaten sıkıntı da buradan doğuyor. Bence pankartı toplayalım. Tüylerim diken diken oldu. Olağanüstü katılım, olağanüstü bir kongreye... Niye olağanüstü diyorum? Konuşacak şeyler çok, videolarımız var. Böylesine bir günde hafta içi olmasına rağmen ve mübarek Ramazan ayı olmasına da rağmen çağrı yapmamış olmamıza rağmen bu şekilde tribünleri doldurmanız olağanüstü. Onun için olağanüstü diyorum. Bu sayıya kalmamızı istemeyen düşmanlarımızın yanında dost bildiklerimiz de vardı. Ama siz bu katılımla düşmanları ve trolleri boşa çıkardınız. Helal olsun size.

Ali Koç: "Kararlaştırmak için buradayız"

Ali Koç: Birçok alanda mücadeleyi sürdürmek durumunda kaldık. Bugün burada bu şekilde bulunmamızın sebebi de yine gözgöre göre pervazszıca, namertçe emeğimizin ve hakkımızın gasp edilmesine karşı olası sonuçlarını değerlendirmek ve kararlaştırmak için buradayız.

Ali Koç: "Mert olan insanlar maskeyle durmaz"

"Görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlilerinden devletimiz hesap soracak mı takipçisi olacağız. Maça gelen taraftarlar aranmamıştır. Passolig kartları İstanbul'daki derbilerden alışık olduğumuz gibi değil tüm takımlara açılmıştır. Maskeli taraftarlar gözardı edilmiştir. Karadeniz insanı merttir. Mert olan insanlar maskeyle durmaz. Onlardan biri sahaya atladı."

Ali Koç: "TFF buna cesaret edememiştir"

"Yüzlerce kişi saldırmak için sahaya girmiş sadece 12 kişi tutuklanmış sadece 5 kişi gözaltındadır. Meşru müdafa yapan 3 futbolcumuz 2 çalışanımız disiplin kuruluna sevk edilmişlerdir. Trabzon maçları gergin geçer ama hiç görmediğimiz kadar su ve bilimum cisimler sahaya atılmıştır. Her dakika gerginlik artmıştır. Biz bunu İstanbul'dan görüp 2-0 öndeyken hocam istediğin an takımı sahadan çekebilirsin derken Trabzon Emniyeti burnunun dibindeki maça müdahale edememiştir. Maçı iptal etmesi gereken hakem ve TFF buna cesaret edememiştir."

Ali Koç: "Biz bu maçtan beri yurt dışıyla temas halindeyiz"

"Biz bu maçtan beri yurt dışıyla temas halindeyiz. Çünkü başımıza gelecekleri bildiğimiz için. Neredeyse gözlemciler hatta yabancı gözlemci hakeme tam puan vermiştir. Bizim temasta olduğumuz yabancı uzmanlar bu maç Avrupa'da olsaydı hakemi iptal ederlerdi dedi."

Ali Koç: "Yaşanan olayları gerekli güvenliği sağlamakla yükümlüler, hakem, federasyon hiçbir şey olmamuş gibi devam ederken, bazılarının yarattığı kamuoyu baskısı sayesinde futbolcularmıız TFF tarafından PFDK'ya sevk edilmişlerdir. Yaşanan olayları hafife alarak tek önceliği futbolcularımıza ceza verdirmeye çalışan rakiplerimizi not ettik. Ancak bir tanesi var, lugattaki kelimelerin insan versiyonu olsa bu yalanın insan versiyonu olurdu. Yanında bir de suç makinesi terbiyesiz utanmadan televizyona çıkıyor, Trabzon'da yaşanan olaylar için sadece olmamalıydı deyip, 15 dakika bizim futbolcularımıza nasıl ceza verilmesi gerektiğini satır arası mesajlarla vermeye çalışıyor."

"Her gece yatarken bizi düşün"

Zaten yalanı dibine kadar soktun ama bakalım nereye kadar. Sen 2-3 gün camianda popüler olabilirsin söylediklerinden dolayı ama her gece yatarken bizi düşün. Özellikle de benim başkanlığım bitince. TFF'miz onların anlayışına göre oyuncularımız kaçmalıymış. Kaçsalarmış güç kullanmak zorunda olmazmış. Bu olanlar yaşanmazmış. Herhalde futbolcularımızın uslu uslu dayak yemelerini bekliyorlardı. Kahramanca armamızı temsil ettiler orada.

"Yine eski defterleri açmayacağız"

"İki camia da itidalli davranmaya çalıştık. Ama futbolcularımıza ceza verilmesi için yapılan baskıların farkındayız. Eski defterleri açmadık. Hatta TFF'yi aradık, emniyet güvenliği sağlayamıyorsa ev sahibi takım ne yapsın dedik. Yine eski defterleri açmayacağız. O sahibi olduğunuz spor medyasıyla beraber hepiniz buraya almayalım dediniz ama biz öyle yapmıyoruz."

"Bunu işleyen spor kanalları var"

"En kabul edemediğim bu kanallarda işlenen yok Fenerbahçeli futbolcular sahanın ortasında sevinmemeliymiş. Onların bir futbolcusuna açıklama yaptırıyorlar. Daha 3 ay evvel burada kalecinizi havaya attınız. Bu kadar mı çabuk unutuyorsunuz? Yok efendim Mert Hakan eli cebinde gelmiş... Neresinde gelseydi? Bunu işleyen spor kanalları var. Aynı takımın oyuncusu maçtan önce Fenerbahçe ile alay eden paylaşım yaptı. Onun farkında mısınız?"

Ali Koç: "Videolar monte edilmiş ve hepsi TFF'ye bağlı"

Ali Koç: "Tribünlerde yoğun küfürler edildi. Hiçbir sevk yapılmadı. Tünel videolarına ulaşmak istiyoruz, yok diyorlar. Bütün statlar kameralar aynı şirket tarafından monte edilmiş ve hepsi TFF'ye bağlı. Verilen cezalar bize gösteriyor ki sanki orası özerk bir bölge. Acaba biz şiddeti normalleştirmeye çalışan bir ülke haline mi geldik. Oradaki linç teşebbüsü tamamen göz ardı edilip futbolcularımızın meşru müdafası gösteriliyor. Fenerbahçe'nin ülkesi ve vatanı için duruşu kurulduğundan beri apaçık ortadayken bu maçtan sonra tek bir siyasi partiden, tek bir siyasetçiden, TFF'den veya herhangi bir futbol paydaşından bir geçmiş olsun mesajı gelmemesi son derece manidar bir o kadar da derin anlamlar taşımaktadır."

Ali Koç: "Sanmayın ki teşebbüse devam etmeyecekler"

Ali Koç: "Şampiyonluk hedefimize ilk taş koymayı Pendikspor maçında denediler. Orada hedefe ulaşamadılar. Batshuayi'nin son dakika golü gelmesi sayesinde Trabzon maçında da yarışa engel koyamadılar. Sanmayın ki teşebbüse devam etmeyecekler. Yönetimler arasında, oyuncular arasında sıkıntı yok. Maç 2-0 gidiyor. Böyle olaylar yakın zaman evvel başka bir İstanbul takımına 5-1 yenildiği zaman tribündeki görüntüler hayret verici."

Ali Koç: "Son 10 yıl Galatasaray'la kafa kafayız"

Ali Koç: "Bu videoda gördükleriniz yaşadıklarımızın kısa bir özeti. Son bir istatistik paylaşacağım. 2019-2020 sezonu ile 2023-2024 sezonu dahil olmak üzere Fenerbahçe 178 maçta 367 puan toplayarak birinci. Sadece Fenerbahçe'nin şampiyonluğu yok. Son 10 sezon Fenerbahçe ile Galatasaray aynı puanı almış. Bu 10 senede Galatasaray 4, Beşiktaş 3, Başakşehir 1, Trabzonspor 1 olmak üzere 9 şampiyonluk paylaşılmış. Fenerbahçe yine şampiyon olamamış. Son 5 yıl, 6 puan öndeyiz. Son 10 yıl Galatasaray'la kafa kafayız. Şampiyonluğu olmayan tek takım Fenerbahçe. Fenerbahçe'nin 3 Temmuz kumpasından beri 13 senede sadece 1 kere şampiyon olmasının sadece sportif argümanlarla açıklanması söz konusu değildir."

Ali Koç: "Hayatımın en büyük gururunu yaşattınız"

Ali Koç: "Yaşadığımız olayları dünyada kimse yaşamamış. Rakibimiz bu yaşananlardan birini aynı dönemde bir kez dahi yaşamış mı? Niye Fenerbahçe yaşamış? Bugün tepkimizi göstermek için toplandık. Bugün burada hayatımın en büyük gururunu yaşattınız."

"Hedef değişmiyor"

"Bu organize kötülüklerin sahibi birden çok grup var. Bu bir konsorsiyum. Yeri geldi mi aktörleri, kurumları değişebilir ama hedef değişmiyor. Biraz sonra ligden çekilip çekilmemeyi konuşacağız. Acaba biz ligden çekilirsek kimin otobüsüne kurşun atacaklar, kimin başkanına tuzak kurup cezaevine atacaklar?"

Ali Koç: "Hepsini değerlendirdik"

Ali Koç:"Bugün burada ne sonuç çıkarsa çıksın yönetim kurulu olarak tüm çabayı sarfedeceğiz. Bu genel kurul kararını almak zorundaydık. Yaşadıklarımız, yaşatacaklarını tahmin ettiğimiz için en kısa zamanda genel kurulu toplayıp Fenerbahçe'nin tek vücut olduğunu göstermek olduğuna inandık. Bu süreç de inanın öfkeyle, düşünmeden taşınmadan sizlerin huzuruna çıkmadık. Görevimiz sizleri temsil ederken sizlerin de göreviniz milyonlarca taraftarın resmi temsilcileri olarak camia için en aklı selim kararı gerçekçi, uygulanabilir, sürdürülebilir yol haritası çizmemiz lazım. Eski yönetim kurulu üyelerimizle, sponsorlarımızla, basın mensuplarıyla, hukukçularla yaptığımız istişarelerle, ayrıca kongre üyelerinin mektuplar, hepsini değerlendirdik."

Ali Koç: "Ligden çekilme, bu sezonun tüm yatırımını çöpe atmak olur"

"Bu tiyatronun figüranı olmayalım diyorsunuz. Ama figüran olmamakla meydanı boş bırakmak arasındaki dengeyi iyi düşünmek gerekiyor. Şampiyonluk şansımız devam ederken yılmadan mücadele edip meydanı boş bırakmayalım. Ligde kalan maçlara genç takımla çıkalım, ligden çekilmeyi sezon sonunda bir kez daha değerlendirelim dendi. Ligden çekilme bu sezonun tüm yatırımını çöpe atmak olur. Bir başka görüş en kararlı adımı atalım, ligden çekilelim."

Ali Koç: "Benzer sorunları yaşayacağız"

"Bu görüş çok ağır bastı: Ligden çekileceğimize faaliyetleri donduralım. Bir alt lige ineceğiz, aynı TFF, aynı MHK... Benzer sorunları yaşayacağız. Lige genç takımla devam edelim, Süper Kupa ve kupaya A takımla çıkalım diyenler oldu."

Ali Koç: "Futbol faaliyetlerini askıya almayı değerlendirmiyoruz"

Ali Koç: "Bizim görüşümüz: Futbol faaliyetlerini askıya almayı değerlendirmiyoruz. 2 sebeple değerlendirmiyoruz. Bunun için hazırlıklı olmamız gerek. Faaliyetlerimizi başka bir alanda değerlendirebilecek hazırlıkta olmamız gerek. Yurt dışında bir organizasyona şimdiden girelim, tohumlarını atalım, buradaki haksızlık devam ederse bir bacağımız orada olsun görüşü var. Ancak askıya almak demek Amatör Küme'den başlamak demek. Bunu aşarız. Süper Lig'de bir kulüple birleşiriz. Doğru dürüst bir yurt dışı yapılanmamız olmadan bu konuyu gündemimize getirmiyoruz. Ligden çekilmenin bir başka yöntemi üst üste 2 maça çıkmamak. Hukuken ne demek? UEFA ile konuştuk. Bu sene ligden çekildik, hiç puan alamadık, ama yine 2'incilğimiz garanti ama seneye 2'inci ligdeyiz. Avrupa'da olabilir miyiz? Dediler ki bu tamamen federasyonunuzun kararıdır. TFF gerekli lisansları veriyor, Avrupa'ya sıralamayı veriyor. Sonra da UEFA kriterlerine uyuyorsa alıyorlar. Yaşadıklarımıza bakınca TFF bize en uç noktadan ceza kesmeye çalışabilir. Bu alternatifte Avrupa'nın ne olacağı belli değil."

Ali Koç: "Ellerine büyük bir koz veriyor oluruz"

Ali Koç: "Ayrıca yöneticilerimize 3 ay ile 1 yıl arası hak mahrumiyeti söz konusu. Biliyosunuz Spor Yasası gereğince 5 senede toplan 2 yıl, 1 seferde 1 yıl hak mahrumiyeti alanların yöneticilik sıfatı düşmektedir. Mücadele ettiklerimizin ellerine büyük bir koz veriyor oluruz."

Ali Koç: "İşin o tarafını da kapatacağımızdan şüphemiz yok"

"Tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Hangi ligde olursak olalım destek olmaya devam edeceklerini söylediler. Bazıları bir alt ligde olursak daha fazla vereceklerini söylediler. Reklam gelirleri: Sıkıntı olmayacağını hesaplıyoruz. Kombine: Onun cevabın size bırakıyorum. 115 yıllık kulüp dünya tarihinde görülmemiş şekilde haksızlıkları artık sabrı kalmadığı için açtığı isyan bayrağı ve tamamen kendi insiyatifiyle bir alt lige düştüğü takdirde bu stat çok daha fazla dolacaktır. Dolayısıyla ana gelir kalemlerimizde de bir sıkıntı yok. Tek olabilecek sıkıntı önümüzdeki sezon için yayın gelirleri. 44 milyon Dolar yayın gelirimiz vardı, TFF'nin cömert indirimleriyle 100 milyon Dolar'ın altına girdi. Biz 11 milyon kazanıyorduk. Bu taraf işin kayıp tarafı. Ama biz Fenerbahçeliler, işin o tarafını da kapatacağımızdan şüphemiz yok."

"80 küsür milyon olmaz ama yarısı mı olur hesaplamak imkansız"

"Tabii önümüzdeki sezon TFF siz 2'inci oldunuz ama ligden düştünüz seni Avrupa'ya yollamıyoruz diyebilir. Asıl önemli konu SPK. Onlar doğal olarak halka açık bir şirket olduğumuz için işin o tarafına bakıyorlar. Belki bir çağrı yapmamız gerekebilir. Çağrı yapmak küçük hissedarın arzu ettiği takdirde hissesini satın almak demektir. Şu an Fenerbahçe'nin 80-85 milyon Euro arası borsada işlem gören hissesi var. Bu hisselerin ne kadarı evladiyelik olarak her zaman tutacak, ne kadarı yatırıım için girmiş bilmiyoruz. Ama çağrı yapıldığı takdirde hepsinin gelmeyeceği net. 80 küsür milyon olmaz ama yarısı mı olur hesaplamak imkansız."

Ali Koç: "Burada muhattap olmadığım adamlarla bir alt ligde muhattap olayım?"

Ali Koç: "Yaptığımız bütün görüşmelerde en az tercih edilen, tercih edenler tarafından da en son opsiyon olarak değerlendirilen opsiyonumuz ligden çekilme olarak değerlendirildi. Niye burada muhattap olmadığım adamlarla bir alt ligde muhattap olayım? Esas istenmeyen sebep bu. Dolayısıyla bu opsiyonu 3 ay sonraki genel kurulumuza kadar masadan kalırıyoruz."

Ali Koç: "Çıkın ne yapacaksanız yapın, o şampiyonluğu bize getirin"

Ali Koç: "Devam edeceksek maçlara U-19'la çıkmanın da anlamı yok. Dzeko'ya, Tadic'e, Mert Hakan'a sesleniyorum: Çıkın ne yapacaksanız yapın, o şampiyonluğu bize getirin. Gelelim bir sonraki opsiyona, Süper Kupa. 2 kere taraftarımıza çağrıda bulundum. 2 Nisan akşamına kadar Urfa seyahat planı yapmayın, bilet almayın diye. Aynı çağrıyı tekrar yapıyorum. Lütfen Urfa'ya seyahat planı yapmayın, Süper Kupa biletlerini rezerve etmeyin!"

Ali Koç: "O tarihe kadar bekleyemediniz"

"Burada 2 opsiyonumuz var. Biri Süper Kupa'ya hiç çıkmamak. İkinci opsiyonumuz U-19'la çıkmak. Büyüklerimizden aldığımız görüş radikal bir tepki olacaksa Süper Kupa ile başlamalıyız dendi. Ben buna arkadaşlarımla beraber sonuna kadar katılıyorum. İlkesel sebeplerle katılıyorum. Sen bize diyeceksin ki ülke puanı, vatan millet Sakarya, yeni bir tarih belirlemeliyiz. Sonra rakibimiz kabul etmedi diyeceksin.15 Mart gününe kadar bekleseydiniz Süper Kupa tarihini belirlemek için tur atladık, ona göre tarih belirlerdiniz. O tarihe kadar bekleyemediniz. Avrupa'da oynayan takımlar, bizim rakiplerimiz takvimi değiştirecek ama bizim federasyonumuz Süper Kupa tarihini değiştirmeyerek hem Fenerbahçe'nin şampiyonluk ve Avrupa yoluna taş koyacak. Bu maça çıkmayalım diyen o kadar çok insan var ki."

Ali Koç: "Bütün organizasyon masraflarını karşılamak zorundayız"

Ali Koç: "Bir karar vermek zorundayız. Hiç çıkmamanın bedeli nedir? Hukuken önümüzdeki sezon Türkiye Kupası'na ve kalırsanız Süper Kupa'ya katılamıyorsunuz. Önemli değil. 3 ay ile 1 yıl hak mahrumiyeti söz konusu. Yakalamışken bizi bırakmazlar diye düşünüyorum. Mali bedelini bilmiyoruz. Bütün organizasyon masraflarını karşılamak zorundayız. İptali nedeniyle TFF'nin her türlü maddi ve manevi zararını karşılayabiliriz. Urfa Stadı'nda yıllardır top oynanmıyor, Allah bilir oranın temel atma parasını da bizden isterler. U-19 ile maça çıkma opsiyonunu masaya getireceğiz. Bu ıslıklardan anladığım hiç çıkmayıp U-19'la çıkacağımıza. Bizim de tercihimiz o. Hukuki tarafında onlara bu malzemeyi veremeyiz. Dolayısıyla bunu burada sizden yetki isteyeceğiz. "

"Önümüzdeki sezon yeni bir format oluyor. Fenerbahçe'siz yapsınlar o formatı"

"Önümüzdeki sezon Türkiye Kupası'na katılmama üçüncü opsiyon. Bunu önümüzdeki sezon için en az 2 sezon Türkiye Kupası'na katılmamamız gerektiği düşüncesindeyiz. 3 ayla 1 yıl hak mahrumiyeti. Bu bence göze alınabilir. Türkiye Kupası'ndan elde edilen ticari gelirler iade edilecek. Zaten külliyen zarar hepimiz için. Önümüzdeki sezon yeni bir format oluyor. Fenerbahçe'siz yapsınlar o formatı. Gariptir ki mali kayıptan çok tasarruf tablosu çıkıyor Türkiye Kupası'nda."

Ali Koç "Avukat ordumuz iç ve dış hem UEFA, FIFA nezninde, Türk futbolunun geldiği noktayı, futbol dışı paydaşların futbola etkisini anlatmak adına başvurular yapacağız. Yurt dışında yapılanma opsiyonlarını inceleyip en çabuk hangi şartlarda düğmeye basma noktasında sizlere ifade edeceğiz."

"Beşiktaş'la beraber hareket ederek hakkımızı gasp edenlerden almamız isteniyor"

Ali Koç: "Trabzon'a faili meçhuk olay çözülene kadar maçlara gitmeyelim opsiyonu var. Bu aklımıza yatan bir opsiyon. Ancak 6 puan eksiliyor. Yarışı olumsuz etkileyecek. U-19 ile gidelim deniyor. TFF'nin istifaya çağırılması, istifa sürecinin başlaması ve imza toplanması isteniyor. Federasyon ve kurulları anladığımız bir anlamda seçim yapana kadar federasyonun hiçbir seçimine katılmamamız gerekiyor. Hem VAR'da hem sahada sezon sonuna kadar talep ediliyor. 1959 öncesi şampiyonluklarımız için derhal komisyon kurulup olumlu-olumsuz cevap isteniyor. Ve 2011 Süper Kupa'nın en kısa zamanda oynanması için Beşiktaş'la beraber hareket ederek hakkımızı gasp edenlerden almamız isteniyor."

"Siyah formayla çıkalım deniyor"

"Yayın havuzundan çıkmamız isteniyor keşke çıkabilsek, 3 misli gelir sağlarız. Ama kanunen sıkı sıkıya bağlıyız, çıkmamız mümkün değil. Siyah formayla çıkalım deniyor. Bunları zaten paralel yapacağız. Ötelenen, haksızlıklarla mücadele eden, hakkı yenen ve en son olayda da şampiyonluk yolunda bir takım olarak önemli bir virajda 2-0 ödeyken takımı sahadan çekin, birine bir şey olmasın denecek kadar saldırıya uğrayan Fenerbahçe, tarihi boyunca her adımını ülkesine duyduğu bağlılıkla atan milli bir değerdir. 117 yıl önce filizlenen bir çınardır. Kurulduğu günden beri atasının izinde, cumhuriyetin feneri, milyonlarca taraftarıyla vatanın ışıldayan yüzü, vatanın teminatıdır."

Ali Koç: "Dünyanın en büyük spor kulkübü kimliğini taşıyan kulübümüz sporun her branşında ülkesine hizmet etmiştir. Tüm resmi kurum ve kuruluşlar karşımızda dururken, hukuk dışı yargılanırken, FETÖ'cü medya ile yerden yere vurulurken, yalan haberlerle suçlu ilan edilirken bile tek başına en önde savaşmış, değerlerinden hiçbir zaman şaşmamış, her şeye rağmen ülkesine hizmete devam etmiştir. Ötelenen Fenerbahçe, sahada, salonda, parkede Kırmızı-Beyaz Ay-Yıldız'ın her daim emrinde olmuştur."

Ali Koç: "Fenerbahçe'nin siyasetle hiçbir alakası yoktur"

"Bugün sesini yükseltiyor diye kötü çocuk ilan edilen Fenerbahçe, dik başlı değil mağrur, oyun bozan değil mağdurdur. Tarih yazdı... Yüzyıla kazındı ve bitiremeyeceksiniz. Sonsuzluğa uzanacak Fenerbahçe. Milli ve manevi, sınır konamaz bir değerdir Fenerbahçe. Ve özellikle açık ve net bir şekilde şu cümleleri ifade etmek istiyorum. Ne kadar içine çekilmek istensek de ne kadar hiçbir alakamız olmayan konulara bulaştırılsak da hiçbir bilgimiz olmayan konulara dahil edilmeye çalışılsak da Fenerbahçe'nin siyasetle hiçbir alakası yoktur. Hiçbir zaman da olmayacaktır."

"2011'de ne şikesi memleket elden gidiyor dedik ciddiye almadınız"

Ali Koç: "Ama devletimiz şunu da bilmelidir. Hakkımızı korumak için de gözümüzü hiçbir zaman kırpmayacağız. Ve devletimiz siyasetçilerimiz şunu da bilmelidir. Devletimizin bu camiaya çok ciddi maddi ve manevi borcu vardır. Yapayalnız tek başına tüm güçlere karşı terör örgütünü duvara toslattık. Pek çok kumpas yapıldı. Sadece bizimki değildi. Ama bir tek ayakta kalabilen Fenerbahçe vardı. Bugün benzer bir sınavdan geçiyoruz. Dimdik ayakta durmalıyız. Ülkemize, devletimize, siyasetçilerimize bir kez daha seslenmek istiyorum. 2011'de ne şikesi memleket elden gidiyor dedik ciddiye almadınız. 2024 yılında Nisan ayında bir kez daha hatırlatıyor ve ikaz ediyoruz. Bir yapı futbol üzerinden ülkemizi kaosa sürüklemeye çalışıyor. Bu sefer göz ardı etmeyin, lütfen ciddiye alın. Bu akşam burada alacağımız kararlar hem camiamız için hem de Türk futbolunun selameti için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Acun Ilıca: "Fenerbahçeli olduğum için bir kez daha gurur duyuyorum"

"Burada bu kalabalığı toplayabilmek, Ramazan gününde, hafta içi, bu kalabalığın burada olması gurur verici. Fenerbahçeli olduğum için bir kez daha gurur duyuyorum.

Ülkemizde ciddi derecede futbol kaosu yaşanıyor. Yurt dışında futboldan eğleniliyor, ülkemizde acı çekiliyor. Uzun süre düşündükten sonra şöyle bir kanaate vardım. Tek bir kelime söyleceğim o kelime kaosun sebebi, adalet. Nasıl bir ülkede hakimler adaleti sağlıyorsa spor dünyasında da hakemler adaleti sağlar. Aylardır yabancı hakem isteğim son 1 ayda tescillendi. Hakemlerimiz bu görevi yapacak durumda olmadıklarını elleriyle gösterdiler. Artık Türkiye'de belli bir süre Türk hakemlerinin görev almaması gerektiğini göstereceğim. Birincisi Trabzonspor maçı. Trabzonspor maçında provakatörler takıma vahşi saldırıyı yaptılar. Orada bir hakem olsaydı 60'ıncı dakikada maçı tatil edip, güvenliği sağlayabilirdi. O gün oradaki herkes olay olacağını biliyordu. Sahaya meşale atıldığı anda hakem meşaleye dönüyor, faulü filan görmüyor, o sırada faulü uyduruyor, sonra gol yiyoruz. Bir hakem futbolcuların can güvenliğini bu kadar tehlikeye atabilir mi? Bir hakem koca bir takıma linç edilme tehklikesi yaşatır mı?"

Acun Ilıcalı: "Türk futbolunun, Türk hakemlerinin geldiği nokta"

Acun Ilıcalı: "Hakemler konuşuyorlar, Galatasaray - Antalyaspor maçında hatalar var. Bu olabilir. Hugh Dallas'ın izlenimlerine baktığınız zaman, sahada ne gördün de vermedin diye soruyor. Sonra VAR'a gittin, VAR'da ne gördün de penaltıyı verdin diyor. Hakem de ben bir şey görmedim diyor. VAR'daki hakeme sen ne gördün diyor. Hakemin cevabı, hangi ruh halimdeydim bilmiyorum... Türk futbolunun, Türk hakemlerinin geldiği nokta... Şimdi soruyorum ruh halimi hatırlamıyorum derken ne demek istiyorlar? Koskoca Fenerbahçe'nin Galatasaray'ın kaderi bir hakemin ruh haline mi bağlı olacak? Adam belki tatil hayali kuruyordu... Ne düşünüyordu bilmiyoruz."

Acun Ilıcalı: "Hakkımızın yenilmesini kabul etmiyorum"

Acun Ilıcalı: "Eğer bu iki hakem arkadaş bu pozisyon için biz hala kararımızın arkasındayız, bu pozisyon penaltı deselerdi benim için sorun yoktu. Ama 1 hafta sonra penaltı değil diyorsa burada art niyet var, burada bir şeyler var, bir şey dönüyor derim. Bu dakikadan itibaren Türk hakemlerine güvenmiyorum. Asla da güvenmeyeceğim. Çünkü başımıza gelen olayların hepsinde suçlu kim? Şu sahada adamlar bayılıp ayılıyor. Oyun dışında bekletmez misin biraz? Yerde yuvarlanan adam gelip gol atıyor bize. Ben yabancı hakem uygulamasının acil şekilde başlamasını, sonuna kadar desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Hakkımızın yenilmesini kabul etmiyorum. Milyonlarca insanı bir hakemin ruh hali mutsuz edemez. Burada belki bugün 30 bin kişiyiz, ama 30 milyonu temsil ediyoruz. 30 milyon taraftarı bir hakem saçma kararlarıyla mutsuz edemez."

Acun Ilıcalı: "Fenerbahçe ne kadar büyük bir kulüp olduğunu göstermiştir"

Acun Ilıcalı: "Adaletin olmadığı yerde kaos olur. Herkese sesleniyorum. Futbolda adalet şu anda Türkiye'de yok. İsyanımız bu yüzden. Biz bu gücümüzle adaleti geri getireceğiz bu ülkeye. Futboldaki adaleti geri getireceğiz! Başkanımıza bir paragraf açmak istiyoyorum. Bu camia için maddi manevi tüm gücünü kullanan, haksızlıklara karşı dimdik duran, sessiz kalmayan, saldırılara rağmen pes etmeyen, bugün de bu büyük taraftarın buluşmasına vesile olan Ali Koç'a da buradan teşekkürlerimi ve kalbimi yolluyorum. Bugün Fenerbahçe ne kadar büyük bir kulüp olduğunu göstermiştir."

ÖNERGE 1 kabul edildi

  • ÖNERGE 1- Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde Süper Kupa müsabakasına çıkmamak veya Süper Kupa müsabakasına U19 takımıyla katılmak
  • 2- Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası'na katılmamak veya 2 sezon Türkiye Kupası'na U19 ile katılmak
  • 3- Yurt dışı yapılanması hususlarında gerekli yol haritasını belirlemek ve hayata geçirmek
  • 4- Futbol paydaşları dışından yapılan müdahaleler için UEFA ve FIFA'ya başvuruda bulunmak 

YÖNETİM KURULU ÖNERGESİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLMİŞTİR

"Acun Bey'in dediği gibi hepimiz bu camianın ferdi olmaktan iftihar etmeliyiz"

Ali Koç: "Sizi de anlayışla karşılıyorum. Bugün bu stada yan sokaktan gelen, Avrupa'dan gelen, Amerka'dan gelen, Uzak Doğu'dan gelen, yurdun ve dünyanın sadece burada olmak için dört bir yanından gelen tüm kongre üyelerine teşekkür ediyorum. Burada hep beraber tarih yazdık. Ama unutmayın ki yeni başlıyoruz. Bu bataklık ortamına her geçen gün dibe inen Türk futboluna ve bu dünya içinde hep mağdur edilen Fenerbahçe'ye daha fazla devam etmemek için hepimize çok büyük vazifeler düşmektedir. Birinci öncelik kenetlenmek, tüm takımlarımızı desteklemek, rehavete kapılmadan önümüzdeki sezon bu konuları tekrar masaya yatırmak ancak o zamana kadar hem Süper Kupa'da hem Türkiye Kupası'nda hem FIFA ve UEFA nezninde tüm adımları atmak üzere yarından itibaren çalışmalara başlayacağız. Acun Bey'in dediği gibi hepimiz bu camianın ferdi olmaktan iftihar etmeliyiz."

Senin için hazırladığımız haberler