Zafere değil kâbusa şahlandı, Üçlü Taç hayali trajik bitti

25.10.2020 - 12:58 | Son Güncellenme: 25.10.2020 - 13:11

At yarışlarından son dakika haberleri... Erkek Tay Deneme ve Gazi Koşusu'nun son şampiyonu Call To Victory, Ankara Koşusu'nu kazanarak 19 yıldır kimsenin ulaşamadığı Triple Crown-Üçlü Taç unvanı alarak tarihe geçmek istedi. Yarış öncesi sakatlık sorunlarıyla boğuşan şampiyon, start makinesinde şahlandı. Ama şahlanış zafer şahlanışı değil, trajik bir son şahlanışı oldu. Çünkü yarış hayatı bitti. Call To Victory'nin koşturulması doğru muydu? Peki Triple-Crown yani Üçlü Taç nedir?

Zafere değil kâbusa şahlandı, Üçlü Taç hayali trajik bitti

Ferdi AKINCI-AJANSSPOR

Son Gazi Koşusu şampiyonu olan ve 11 yarıştır geçilemeyen Call To Victory'nin yarış hayatı sansasyonel şekilde bitti. 19 yılldır kimsenin elde edemediği 'Triple Crown-Üçlü Taç' unvanı hayaliyle dün eğer vurulan Call To Victory, trajik bir son yaşadı.

Start makinesi içinde şahlanınca tedavi edilen ayağındaki kısım o düşüşle yeniden nüksütme ihtimalini doğurdu ve nihayetinde de yarışı sonlandıramadı.

Ayşe Kurtel'in sahibi olduğu ve 6 kez üst üste Gazi'yi kazanan Ahmet Çelik'in bindiği Call To Victory, dünkü Ankara Koşusu'nu kazanarak, tarihe ayrıca geçmek istedi. Yarış öncesi herkesi düşündüren konuysa safkanın ayağındaki sakatlıktı. Sakatlık geçmiş miydi, bu yarışa sokulması doğru muydu? 

Bu soruların cevapları özellikle yarışın sonucuna göre çok daha fazla tartışılacaktı. Nitekim öyle de oldu. Call To Victory, sakatlığı nüksetti ve yarışı bitiremedi. Böylece bir devir daha kapınırken, geriye Call To Victory'nin yarışa sokulmasının doğru olup olmadığı tartışmaları kaldı.

Hep Beraber de bunu denedi

Kim ne derse desin, milyon dolarların döndüğü bir ortamda en dürüst sporun at yarışları olduğunu iddiasını sürdürmeye devam ediyorum.

Halkın çok sevdiği Call To Victory, -kısaca biz ona CTV diyoruz- 19 yıllık Triple Crown özlemine son vermek üzereyken son bir haftada yaşadığı talihsizliklere rağmen ekibi onun koşması tasarrufunda bulundu.

Ben de "Bu şans denenmeliydi" diye düşünenlerdendim. Geçtiğimiz yıllarda 'Hep Beraber'in de böyle bir durumda Gazi Koşusu'nu kazanmabı benim gibi düşünenleri etkiliyordu. Şu ana kadar start aldığı yarışta bir kez geçilen CTV, kazandığı yarışlar ile yarışseverin fenomen ismi oldu. Yarışa giderken kenteri, padok sahasındaki sakinliği, terlememesi, starta rahat girişiyle ve o ana kadar hiç bir sorunun olmamasıyla öne çıkan bir attı.

Hata onun mu yoksa...

Ankara'da dün CTV'nin startta heyecanlanıp şaha kalkması bence var olan ve ancak idare edilen sorununun nüksetmesine neden oldu.

Bu arada duyduğum kadariyla yurtdışı veterinerlerden tedaviye yönelik alınan destekler de olmuş. O endişeyle şampiyon jokeyi Ahmet Çelik de en azından babalğıa sağ salim ulaştırmak adına safkanı tuttu. Hata varsa da bu diğer rakiplerinin CTV şahlanınca faul start olması düşüncesiyle ön grup ile 70 metre geç başlayan diğer jokeylerdedir diyebilirim... Yarış basını, sosyal medya CTV'nin yarışa zaten sorunlu, eksik gireceği dedikodularını günler önce fazlasıyla dillendirmişti...

Bu unvanı kimse reddedemezdi

O zaman yarışseverlerin üzüntüsü bahis kaybı mı? Sevdiği safkanın kazanamamış olması üzüntüsü mü? Bu bağlamda bu kadar tesadüfü 'taşın kuşa değmesi' olarak nitelendirdim. Hiçbir düşünce, spekülasyon, ne at sahibini ne jokeyini ne de antrenörünü 19 yıl sonra alınacak bu unvandan alıkoyar. Maddi olarak 1 milyon 750 bin TL ekstra kazancı da ancak sonrasında düşünülmeli. Esas amaç unvandır. Dile kolay, tam 19 yıl sonra Erkek Tay Deneme, Gazi Koşusu ve Ankara Koşusu galibiyetleri... İlk ikisini çok kolay gerçekleştiren bir isim sözkonusuysa, birçok şey teferruattır.

Artık aygırlık hizmeti verecek

Sonuç olarak Call To Victory, başarısı ve son yarışındaki sansasyonuyla kendisini unutulmazlar içerisine kattı. Atçılıkta 12 ay heyecan ve mücadele çalışma bitmez. Call To Victory'nin de mücadelesi henüz bitmedi. Türkiye Jokey Kulübü'nün (TJK) ve özel haraların en flaş dönemini yaşadığı bu ortamda aygırlık yapmak ve buradada kariyerine bir şeyler katma hazırlıklarına başladı. Tabii onun aygır olarak başarısının en büyük katkısı Türk atçılığına olacaktır. Bu yolda ona ancak bol şanslar dileyebiliriz. Yeşil sahalar için söylenecek tek söz güle güle Call To Victory...

En son Triple Crown yapan at hangisi?

Triple Crown, ABD, Fransa, İngiltere ve İrlanda gibi daha birçok ülke uygulanıyor. 3 yaşlı tayların üç klasik yarışı kazanmasıyla elde ettiği unvandır. Türkiye'de sadece 3 yaşlı İngiliz tayları, hayatlarında bir kez katılabildiği Dişi veya Erkek Tay Deneme, Gazi Koşusu ve Ankara Koşuları’nı kazanırsa Triple Crown yapmış oluyor. Bu unvanı bugüne kadar 8 tay kazandı. Tacı en son giyen Grand Ekinoks oldu...

*(Fotoğraf: Grand Ekinoks)

İşte unvanı alan tüm taylar

  • 197 yılında Sadettin
  • 1971 yılında Minimo
  • 1973 yılında Karayel
  • 1983 yılında Seren 1
  • 1985 yılında Uğurtay
  • 1986 yılında Hafız
  • 1996 yılında Bold Pilot
  • 2001 yılında Grand Ekinoks

3 at çok yaklaştı ama başaramadı

Call To Victory gibi 2010 yılı Dişi Tay Deneme ve Gazi Koşusu birincisi Mystical Storm ve 2016 yılı Erkek Tay Deneme ve Gazi Koşusu galibi Graystorm da Ankara'yı kazanamayınca tacı kaçıran diğer atlar olmuştu.

Türkiye'de Arap atlarına da Triple Crown olanağı tanındı. Buna göre 4 + yaşlı Arap atlarının önemli yarışları olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Veliefendi Koşuları’nın yanı sıra sadece 4 yaşlı Arap atlarının katılabildiği Niğbolu Koşusu’nu kazanan safkan Triple Crown yapmış sayılıyor.

(Fotoğraf: Bold Pilot)

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler