"Yardımcı hakem mi? Yan hakem mi?"

21.03.2017 - 17:17 | Son Güncellenme: 21.03.2017 - 17:17

25.hafta itibari ile TFF 1.ligde beklentisi olmayan takım kalmadı. Her hafta oynanan 9 maçtaki takımların kimileri zirveye, kimileri playoff'a kimileri ise kümede kalmaya mücadele ediyor. Hal böyleyken yardımcı hakemler, son derece dikkat çekici bir şekilde müsabakaların önüne geçmeye, hakemlere yanlış kararlar verdirmeye, oyuna gereksiz ve yakışıksız müdahaleler yapmaya başladı. Bu aralarda yardımcı hakemliği unutup "hakemlerin yanlarını ağrıtmayı" alışkanlık haline getiren YAN HAKEMLER var. Alt liglerden de bu tip mücadelelere sahne olan müsabakalardan da skandal hakem kararları geliyor. Hakemler bu şekilde yönetildikçe de gelmeye devam edecek. 2.lig, 3.lig ve BAL liglerinde ''bizim çocuk, amcası iyi adamdır, aman dayısını kızdırmayalım siyaseten güçlüdür, aman hakem camiasında karşımıza bir gurup lideri almayalım mantığı ile yapılan atamalar devam ettiği sürece işler düzelmeyecektir.

Haftanın En Tartışılan Maçı
K.Anadolu Selçuklu-F.Karagümrükspor

Hakem ekibi Levent Balcı, Gökhan Özkan ve Ersin İşsever Türkiye sınırlarını aşarak Avrupa'ya açıldılar mütevazı bir Selçuklu-Karagümrük müsabakası ile. Konya Selçuklu atağında kullanılan köşe vuruşunda hakemin tam gözleri önündeki pozisyonda top net bir şekilde korner'e çıktı. Hakem Levent Balcı korneri işaret etti. Daha sonra bip e basıp ısrarla orta çizgiye koşan 2nolu yardımcı hakem Ersin İşsever'in uyarısı ile olmayan golü verdi. Oysa ki Levent pozisyona son derece hakim durumda idi, neden Res'en karar vermedi, veremedi?


Haftanın Maçı Eskişehirspor-Göztepe/ Ali PALABIYIK

Centilmenlik ve Sağduyu kazandı
Sezonun ilk yarısındaki karşılaşmada yaşananların uzun süre gündemi meşgul ettiği bu müsabakanın öncesinde,ortam önce gerildi. Daha sonra her iki takımın başkanının da takdire değer çabaları ile bu gergin ortamın yumuşatılarak futbolun kazandığı bir mücadeleyi hep beraber izledik. Hakemler için de; Her iki takımın da canını yakan hataların fazlalığı nedeni ile zor başlayan mücadele, Palabıyık’ın kusursuz yönetimi ile sorunsuz bitti. Gerek seyircisi ile gerek oyuncuları ile gerekse mücadeledeki güzelliği ile saha içerisindeki futbolculara ve hakemlere teşekkür ediyorum. Böyle güzel, fair-play çerçevesi içerisinde geçen ve kaliteli hakem yönetimi ile bir TFF 1.lig müsabakası izlemeyeli bayağı bir zaman olmuştu.
Hakemin Notu: 8.4

Elazığspor-Adana Demirspor / Onur KARABAŞ

Haftanın en çok tartışılan müsabakalarından birisi bu mücadele idi ve daha öncesinde defalarca başarılı performanslarına tanık olduğum Onur Karabaş, yardımcı hakemi Soner Maraş’ın kurbanı olduğu pozisyon sonrasında, 68 ve 78.dakikalar arasında kontrolünü kaybetti. Ve müsabakada iki önemli hata ile Adana Demirspor aleyhine skora olumsuz yönde etki etti.
35.dakikada Bezerra ile Mehmet Yiğit’in hava topu mücadelesinde Bezerra’nın Mehmet Yiğit’in suratına yaptığı haksız müdahalesi karşılığında gösterdiği ikinci sarı kart ve ihraç kararı doğru idi.
68.dakikada pozisyon içerisinde pozisyon vardı. Wellington’un ortasında Mehmet Yiğitin vuruşunda Adana Demirspor kalecisi Emrullah topu içeriden çıkarttı burada gol kararı bu açıdan doğru idi. Ancak !!! top Wellington tarafından orta yapıldığı anda Mehmet Yiğit ofsayt pozisyonunda idi. Yani bu gol de ofsayt gerekçesi ile iptal edilerek oyun, Adana Demirspor lehine serbest vuruşla başlamalı idi. 2 nolu yardımcı hakem Soner Maraş yer alma hatasından dolayı pozisyonu süzemedi ve skora olumsuz etki etti. 75.dakikada gelişen Elazığspor atağında AdanaDemirspor'lu Leroy Marten topu uzaklaştırmak için sahip olmuş iken Yousef hücum faul yaptı. Ancak pozisyonu ters yorumlayarak Onur Karabaş’ın penaltı kararına hükmetmesi, müsabakanın kırılma anında yaptığı kabul edilemez bir hata idi. Bu hatalı kararı ile skora direkt etki etmiş oldu.Kafası rahat olmadığı, çok da inanmayarak verdiği penaltı kararında kendisini çok net alkışlayarak protesto eden Göksu’ya da ihtar veremedi.
Hemen 3 dakika sonra bu sefer AdanaDemirspor atağında Yousef’in Pote’ye kayarak dikkatsiz müdahalesi sonrası vermiş olduğu penaltı kararı neyse ki doğru idi.

Hakemin notu : 7.7
Soner Maraş : 7.9

Şanlıurfaspor-Sivasspor/Arda Kardeşler

Urfa’da Süperligin yeni yüzü Arda Kardeşlerin yükselen grafiği devam etti.
56.dakikada Sivassporun iptal edilen golünde Aleks Taşçıoğlu son derece doğru bir yorumlama ile Gekas’ın Şanlıurfaspor kalecisinin hareketini kısıtladığını tespit ederek doğru bir şekilde golü iptal ettirdi.
84.dakikada Sivassporlu Ergin’in ortasında Şanlıurfaspor'lu Cemil topa elle müdahale edince, akıllara hemen geçen hafta oynanan Göztepe müsabakasındaki verilmeyen penaltı geldi; ancak Arda Kardeşler, Bitigen’in yaptığını yapmadı, konsantrasyonu tamdı ve tereddürsüz Penaltı noktasını gösterdi. Doğru karar...

Hakemin Notu : 8.4
Aleks Taşçıoğlu : 8.5

B.B Gaziantepspor-Denizlispor/ Ali Şansalan

Daha önce iki kez çıplak gözle de izleme şansı bulduğum Ali Şansalan; her iki takımın da düşme korkusunu derinden yaşadığı ve özellikle son haftalarda gergin olan Antep temsilcisinin müsabakasında , kusursuz bir yönetim daha gösterdi. Kafasında hiç tilki bulunmayan gördüğünü çalan Çanakkale’nin yeni yüzü Ali ŞANSALAN süper ligde kafasına göre maç yönetenler için ciddi bir rakip haline geliyor.

Hakemin Notu: 8.5

Balıkesir-Mersin İdman Yurdu/ Bahattin Şimşek

Mersin İdman Yurdu’nun ilk yarıyı 3-0 önde bitirdiği ve daha sonra 10 kişi kalması ile birlikte 3-3 e razı olduğu müsabakada, Ali Şansalan gibi MHK’nun henüz devre arasında A klasman hakem kadrosuna dahil ettiği Bahattin Şimşek’i önem derecesi yüksek olan bu müsabakaya ataması, hakem için önemli bir fırsattı. Ancak Bahattin Şimşek tecrübesizliğinin kurbanı olarak bu şansını doğru değerlendiremedi.
73.dakika da Mersin İdman Yurdu takımından Emrah’ın Balıkesirsporlu Bülent’e yapmış olduğu müdahaleye benzer o kadar çok kart gösterilmeyen pozisyonlar hatırlıyorum ki, bu müdahale çok net bir şekilde topla mücadele ederken yapılmış dikkatsiz bir hareketti ve ikinci kez sarı kart gösterilerek Mersin İdman Yurdu takımının eksiltilmesi için yanlış bir karardı. Bahattin Şimşek bu kararı ile Can pazarındaki Mersin İdman Yurdu takımı için maçın gidişatını aleyhlerine döndüren önemli bir hata yaptı.
83.dakikada gelişen Balıkesirspor atağında ceza alanı içerisindeki Kudbettin ve Okan’ın mücadelesinde, Kudbettin’in zamanlama hatası ile Okan’a bir müdahalesi var. Her ne kadar Okan’ın biraz yeşilçam artistlerine taş çıkartır bir düşüşü olsa da bu penaltı kararında Bahattin Şimşek’i destekliyorum.

Hakemin Notu: 7.9

Manisaspor-Evkur Yeni Malatya/ Yaşar Kemal Uğurlu

Manisaspor’un kümede kalmak, E.Y.Malatyaspor’un ise zirve yarışında avantajını korumak için puan ya da puanlar almak amacı ile çıktığı zorlu müsabakada E.Y.Malatyaspor üstün bir oyun ile 2-0 galip gelerek Manisaspor’u düşme potasının içerisine iyice itti. Haftalardır iyi müsabakalar yöneten Yaşar Kemal Uğurlu bu serisine bu hafta da devam etti.
55.dakikada Y.Malatyaspor’un ilk golünde Eren Tozlu’ya yapılan müdahalede oyunun akışını akıllıca bekleyerek, golü vermesi, doğruydu. Aksi takdirde İsmail’in Eren’e yapmış olduğu müdahalenin penaltı ve yeni bariz gol şansı yorumuna göre sarı kartla cezalandırılması gerekecekti.
70.dakikada ise bu sefer Alpaslan Dedeş doğru ve dikkatli takibi ile çizgiyi geçen topu doğru tespit ederek golü verdi.

Hakemin notu : 8.4
Alpaslan Dedeş : 8.5

Altınordu-Samsunspor/Serkan Çınar

Antalyasporlu yöneticilerin baskısı ile görevinden alınan ve MHK tarafından ateşe atılmaktan son anda kurtarılan ve sakatlık bahanesi ile dinlendirilen Serkan Çınar’ın durumunun düzelmiş olmasına sevindim. Ancak her ne kadar bu hafta problemsiz bir müsabaka yönetmiş olsa da, skorun netliği, oyuncuların iyi niyeti ve sağduyulu anlayışları ile C klasman hakemi de bu müsabakadan problemsiz bir şekilde ayrılabilirdi. Haftaların bu kadar kritikleştiği günlerde Çınar’a bu seviyedeki müsabakalarda görev vermeye devam etmeli MHK. Aksi takdirde formsuz bir sene geçiren Serkan Çınar için kötü günleri hazırlamış olur. Her kapı arkasında bir Serkan Çınar güvensizliğidir başlamış durumda.

Hakemin Notu: 8.3
Ümraniyespor-Bandırmaspor / Mustafa Öğretmenoğlu

Kağıt üzerinde Ümraniyespor için Playoff mücadelesine devam edebilmek, Bandırmaspor için ise kümede kalmak adına son derece önemli görünen müsabakayı izlerken, sanki Ümraniyespor playoff şansını bitirmiş hedefsiz bir takım, Bandırmaspor ise ununu elemiş, tasını asmış bir takım havasındaydı. Dolayısıyla haftanın en vasat futbolunu izlediğim müsabaka oldu. Hakem Mustafa Öğretmenoğlu’na da topun oyun alanını terk etmesi, ofsayt, basit fauller gibi tırıvırı kararları kolayca vermek kaldı.

Hakemin Notu: 8.4

Boluspor-Giresunspor/ Koray Gencerler

Saha içerisindeki hakemliği kimi zaman tartışılabilir, ancak saha dışı hakemliği her zaman örnek alınacak tarzda olmuştur, bildiğim tanıdığım tüm Manisa hakemlerinin. Koray Gencerler de bu değerli isimlerden bir tanesidir. Bu satırlarda tabii ki eleştirmekten de imtina etmem kendisini; ama bu haftaki müsabakasında Koray’ın her iki takımın gollerinde de en ufak bir problem yoktu. Zaten Giresunspor defansının 2 önemli hatası ve kalecisinin 1 hatası ile 3 net gol kazandı Boluspor. Koray’a da santra yaptırmak kaldı sadece.

Hakemin Notu : 8.4

HAFTANIN HAKEM 4’LÜSÜ:

Ali ŞANSALAN(BB Gaziantep-Denizlispor) -Aleks Taşçıoğlu(Ş.Urfa-Sivasspor)- Alpaslan Dedeş(Manisa-E.Y Malatyaspor)-Ferhan Kestanlıoğlu(Ümraniyespor-Bandırmaspor)

Senin için hazırladığımız haberler