Yabancıda 'Mustafa Denizli kâbusu'!

04.06.2021 - 16:13 | Son Güncellenme: 04.06.2021 - 16:19

Korkut Ulucan, TFF'nin yeni yabancı kuralını ve bunun sonucu Süper Lig'de yaşanabilecek olayları kaleme aldı.

Yabancıda 'Mustafa Denizli kâbusu'!

KORKUT ULUCAN

Pandemi, maalesef, hayatımıza "Geliyorum diye, diye" geldi. Birçok uygulamanın ve hayat akışımızın değişmesine neden oldu.


Bunların en başında da sokağa çıkma kısıtlaması geldi. Belli yaş gruplarına, belli zaman aralıklarında dışarı çıkma izni verildi, ama anlaması biraz zor oldu. Birçok büyüğümüz kendi çocuklarına dışarı çıkarken, rapor verip, doğru zamanda çıkıp çıkmadığını sorguladı! Çünkü çoğu zaman anlaşılması zordu ve değişmiş olabilirlerdi. Takipte zorlandılar. Bilim kurulumuzun ve Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararlara herkes elinden geldiğince uydu. Bu tip durumlarda tek merkezden yönetim her zaman değişen koşullara karşı yeni önlemleri gerektirdiğinden, kayıtsız şartsız uyduk. Ben de bir sağlık çalışanı olarak, her zaman bakanlığımızın aldığı kararlara harfiyen uydum. Amacımız belli, bu virüsten tez elden kurtulmak. 

Bir algoritma da yabancı sayısı uygulamasına

Çok değil, 10-12 yıl evveldi, o zaman belirli bir tarih verildi. Verilen bu tarihten sonra "Yabancı sayısı 5'e indirilecek" dendi. Birçok kulüp ona göre hareket etti. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından Türk kökenli futbolculara yatırım yaptı. Ancak çok geçmeden, o zamanın Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, "Yabancı sayısı 14 olacak ama yerli futbolcu oynatan kulüplere destek verilecek" dedi.

 

 

Altınordu'nun hesabı ne oldu?

O toplantıda yer alanlardan Altınordu Asbaşkanı, muhtemelen hesap kitap yaparak, ne kadar kazanacaklarını hayal etmişti! O yardımı veya desteği aldılar mı, bilmiyorum. Çünkü bildiğiniz gibi, yabancı oyuncu oynatmıyorlar, kadroda bile bulundurmuyorlar. Şimdi ise TFF yeni yabancı uygulamasını açıkladı. Önümüzdeki sezon kadroda 14 yabancı olacak. Ama aynı anda sadece 8 yabancı olabilecek. Aman ha karıştırmayın! Fenerbahçe-Beşiktaş maçını hatırlayın! Mustafa Denizli, 6. yabancıyı oyuna alınca Beşiktaş 3-0 hükmen galip ilan edilmişti. Neyse ki Beşiktaş zaten maçta da 3-0 öndeydi.

Hesap-kitap önemli, sayı değişmeye devam edecek

TFF, 2022-23 sezonu için "Daha da dikkat" dedi: Kadroda 12, sahada aynı anda 7 olacak.  Anlaşmalarını sakın uzun süreli yapma! Ondan da sonraki sezonsa biraz daha azalttı yabancıyı: 10 yabancı kadroda, aynı anda 6'sı sahada. Ancak güzel bir haber var! Milli Takım'a oyuncu gönderen, yerli oynatan ve 21 yaş altı oyuncu oynatan kulüplere teşvik var. Nedir bu teşvik? Duruma göre daha sonra açıklanacak. Hele bir bakalım kulüpler ne yaptı? Ona göre karar verilecek. Acaba Altınordu, zamanında açıklanan teşvikten yararlanabildi mi? Ama o zaman da "Teşvik sonradan açıklanacak" dendi, hatırlamıyorum.

 

Hesap daha karmaşık olabilirdi

Aslında durum anlaşılır: Allah'tan "Belli yaş altından olursa yabancı sayısı şu olur, bunun şu kadarı kaleci, şu kadarı defans" gibi daha karmaşık seçenekler yaratılmadı (!) O zaman işin içinden çıkabilmek ve fahiş hatalar yapmamak için yedek kulübesinde bir de iyi bir bilgisayarcı antrenör lazım olacaktı! Şu gün itibarıyla Mustafa Denizli kâbusu geri dönmüş durumda!

 

Takım sayısı da düşecek

Büyük liglere bakıyoruz; örneğin İngiltere, Fransa ve İtalya'da takım sayıları 20; Almanya ve Hollanda'da 18. Takım sayısı gelişmiş lig ile orantılı mı? Verilere göre değil. Ama büyük liglerde 20 takım olduğunu görüyoruz. Biz de tam 20 yapmışken kademeli şekilde düşecek; ilkin 19' a (gene bir takım bir hafta BAY olacak), sonra da 18'e; yani pandemi öncesine döneceğiz. Döneceksek neden çıktık, takımları pandemi ve uzun lig ile yorduk, mutlaka kafamın ermediği açıklaması vardır.

  

Milli Takım Avrupa'da ve yabancı sayısı 14

TFF demişti ki "Yabancı futbolcu sayısı 14 olabilir, mutlaka 14 olsun demedik. Paran varsa pahalısını, yoksa ucuz futbolcu da olsa bul-getir-oynat. Karar senin"... 14 yabancı kural varken şu anda A Mili Takım kadrosunda 1 Juventus, 2 Liecester (1'i kiralık), 3 Lille, 1 Liverpool (kiralık), 1 Düsseldorf, 1 Milan'dan oyuncu var. Demek ki yabancı sayısı uygulaması A Milli Takım kalitesine etki etmiyor. Tabii bu futbolcuların çoğu yurt dışı çıkışlı olduğunu biliyoruz. Ama A Milli Takım'da oynamalarına engel yok. Peki bu iş en çok genç futbolcu çıkartan liglerden olan Almanya'da nasıl? Her takım kadrosunda en az 12 Alman oyuncu bulundurmak ve aynı zamanda kadrodaki 8 oyuncunun da o takımın altyapısında yetişmiş olması gerekiyor. Takımlar bu şartları yerine getirdiği takdirde istedikleri kadar yabancı futbolcu transfer edebiliyorlar. Yani diyor ki, "Yeteri kadar vatandaşını oynat milli takımının havuzu için, gerisini istediğin gibi yap." Peki İngiltere ne diyor? "Son dönemde milli takımında belirli bir yüzde ile oynayan oyuncuya izin veririm" diyor. Yani "Kaliteli ise al" diyor. İspanya karışmıyor, ama "AB pasaportu olmayan en fazla 3 oyuncuyu al" diyor. İtalya da benzer, ancak AB pasaportu olmayan oyuncu sayısı 5...

 

 

Ülkeler diyor ki, "Oynatabildiğini belirli kurallarla al, gerisi senin finansal olayın. Rekabet ortamını ben sağlarım, gerisini sen ayarla."

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi (DSÜ)
GenoMAD Sağlık ve Danışmanlık Şti
korutulucan@hotmail.com
Instagram: korkut_ulucan

Senin için hazırladığımız haberler