Ve UEFA resmen açıkladı! Cüneyt Çakır...

08.03.2019 - 15:35 | Son Güncellenme: 08.03.2019 - 18:35

Ve UEFA resmen açıkladı! Cüneyt Çakır...

UEFA, Şampiyonlar Ligi son 16 turu rövanşında Real Madrid-Ajax, Porto-Roma ve PSG-Manchester United maçlarında tartışılan kararların VAR'la alınmasının ardından bir açıklama yayınladı. UEFA açıklamasında Cüneyt Çakır'ın Porto-Roma maçının ikinci uzatma devresindeki iki pozisyonda verdiği kararları da değerlendirdi.

UEFA her üç maçtaki pozisyonların görüntülerini paylaşarak açıklamalarda bulundu.

Real Madrid-Ajax maçı

Real Madrid-Ajax maçının 62. dakikasında gelen golde yapılan VAR incelemesinde topun pozisyon öncesinde taca çıkıp çıkmadığının incelendiği belirtilirken. Tüm açılardan yapılan video ve fotoğraf incelemelerinden topun tamamının dışarı çıktığını gösteren bir kanıt bulunamadığı belirtildi.

Taç mı değil mi?

Yardımcı hakemin pozisyonunun tespit için uygun olduğu ve hakemin devam kararının ve sonrasında gelen golü geçerli saymasının doğru bir karar olduğu belirtildi.

Porto'nun penaltısı

Cüneyt Çakır'ın yönettiği Porto-Roma maçının 116. dakikasında verilen penaltı kararını da değerlendiren UEFA, VAR kararıyla yapılan incelemede çekildiği için düşen ve topa vuramayan Porto'lu oyuncunun ofsayt pozisyonunda olmadığının çekilen çizgiyle net olarak ortaya çıktığını açıkladı. Hakemin pozisyonu göremediği için VAR'a gittiği ve inceleme sonucunda doğru kararı verdiği belirtildi.

Roma'nın penaltı beklentisi

Aynı maçta 121. dakikada Romalı oyuncuların penaltı beklentisi olduğu hatırlatılan açıklamada Cüneyt Çakır'ın pozisyonu VAR'a kulaklık yoluyla danıştığı belirtildi. Çakır'ın pozisyona yakın olduğu bu yüzden pozisyonu yeniden izleme gereksinimi duymadığı için videodan kontrol yapmadığının altı çizildi. Cüneyt Çakır'ın pozisyonu görmesine rağmen emin olmak için VAR hakemlerine süre verdiğini ve Romalı futbolcunun düşüşünün farklı açılardan incelenmesinin ardından VAR'ın, hakeme herhangi bir faul olduğuna dair kanıt olmadığını bildirdiği ve Cüneyt Çakır'ın VAR'a gidip izleme yapmasına gerek bir durum olmadığı için maçı devam ettirdiği vurgulandı.

United'ın kazandığı penaltı

UEFA ayrıca PSG-Manchester United maçında 90+'larda verilen penaltı kararı için de bir açıklama yaptı. VAR'ın pozisyonu farklı açılardan incelediğini ve hakeme penaltı kararı vermesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunduğunu anlatan UEFA, "hakem pozisyonu göremediği için pozisyonu videodan inceledi ve penaltı kararı verdi" diye belirtti.

Kusurlu hareket

Pozisyonu da anlatan UEFA, topa koluyla temas eden oyuncunun kolunun vücuduna çok yakın olmadığını ve futbolcunun kollarını açarak büyüdüğünü tespit ettiğini ve topu engelleyerek kusurlu hareket işlediğini anlattı.  

UEFA'ya göre tüm kararlar doğru

UEFA tartışılan bu kararların hepsinde hakemlerin VAR yardımıyla doğru kararı verdiğini de belirtti. (CNN Türk)
Senin için hazırladığımız haberler