UFC 296'da iki kemer ortada! Şampiyonların zorlu sınavı...

10.12.2023 - 22:59 | Son Güncellenme: 11.12.2023 - 00:14

UEF 296'da yapılacak iki kemer mücadelesi nefes kesecek. İşte MMA zirvesinde nefes kesecek maçların önünden notlar...

UFC 296'da iki kemer ortada! Şampiyonların zorlu sınavı...

Alp Eren ERDOĞAN-AJANSSPOR

Son dönemlerde izleyici kitlesinde çok büyük bir artış yakalayan MMA’in en büyük organizasyonu UFC’nin 17 Aralık’ta düzenleyeceği "UFC 296" etkinliğinde 2 adet kemer maçı ve buna ek 3 adet ana kart karşılaşmasıyla beraber sevenleriyle buluşacak. Etkinlik Las Vegas T-Mobile Arena'da gerçekleşecek.

Edwards'ın rakibi Covington!

Welter siklette (71-77 kg aralığı) gerçekleşecek mücadele etkinliğin 2 kemer maçından biri olacak. Kariyerinde 21 galibiyet ve 3 mağlubiyet bulunan Jamaika asıllı İngiliz sporcu Leon Edwards, 17 galibiyet ve 3 mağlubiyetlik bir kariyere sahip olan Amerikan sporcu Colby Covington’la karşı karşıya gelecek. 

Şampiyon Edwards'ın kemer yolculuğu

Şampiyonluğu UFC 278’de Kamaru Usman’dan 5. raundda atmış olduğu head-kick (kafaya tekme) ile alan Leon Edwards bu sansasyonel tekmeyle MMA sevenlerin saygısını kazanmıştı. 2022’de kazandığı şampiyonluğun ardından ilk kemer koruma maçına da geçtiğimiz Mart ayındaki UFC 286 etkinliğinde kemerin eski sahibi Kamaru Usman karşısında çıktı. 5 raundun da tamamen başa baş geçtiği mücadelede nakavt çıkmadı ve puanlamayla maç sonucu belirlendi. Edwards’ın 3. raundda telleri illegal bir şekilde tuttuğu gerekçesiyle 1 puan silme kuralı uygulanmasına rağmen kemerini oy çokluğuyla puanla korumayı başardı. 

İlgini Çekebilir
"Gören, ‘UFC’de yumruk mu yedi’ der"
Habere Git

Bay kaosun gözü kemerde

Kemerin yeni sahibi olmak için “contender” yani mücadeleci olmaya hak kazanan Colby Covington son olarak sansasyonel bitirişleriyle ve hareketleri sebebiyle fazlasıyla şöhret kazanan Jorge Masvidal’i UFC 272 etkinliğinde puanlamayla yendi. Ondan önce ise kemer maçına çıkmak için organize edilen etkinlikte Kamaru Usman’a kaybedip condenter olma şansını kaybetmişti. UFC 268 etkinliğinde ise eski şampiyon Tyron Woodley’i kaşında oluşan açığın kapanmaması nedeniyle teknik nakavtla yenmeyi başarmıştı. Son 3 maçında 2 galibiyetle bu karşılaşmaya gelen Covington 3’te 3 ile şampiyonluk ve sonrası için kendinden hiç şüphe ettirmeyen Edwards’ı yenmeyi deneyecek. 

Maçın stratejisi nasıl olacak?

Tarafların fiziksel özelliklerine baktığımız zaman iki tarafında tartıda eşitliği söz konusu ve iki isim de yakın boylara sahip. Leon Edwards 183 cm, Colby Covington ise 180 cm boya sahip. İki ismin de Brezilya Jui-Jitsu’da siyah kemer sahibi olması nedeniyle maçın yerde geçecek kısmı daha denk olacak gibi görünüyor. Edwards’a baktığımızda ayakta daha iyi dövüşebilen “striker “ bir isim olmasına rağmen Covington’ın stili sebebiyle bu mücadeleyi ayakta sürdürmeyi tercih etmesi kuvvetle muhtemel. Colby ise güreş kökenli bir dövüşçü olmasına rağmen karşılaşmalarını büyük bir çoğunluğunu ayakta tamamlayan ve ana hedefi güreşmek olmayan bir isim. Ayakta Leon Edwards’ın kendi sikletinin en tehlikeli tekmelerine sahip olduğunu düşünürsek burada Colby’nin her an teyakkuzda olması ve maçın sonlarına kadar maçın X faktörünün kondisyon seviyelerinin olmasını umacaktır.

UFC S Sport'ta!

MMA dünyasının en büyük organizasyonu olan UFC, Türk izleyicisi ile S Sport ve S Sport Plus ekranları üzerinden buluşuyor.

İlgini Çekebilir
UFC'de kemerin yeni sahibi oldu! Khabib'in halefi
Habere Git

Pantoja vs Royval

Sineksiklette (53-57 kg aralığı) gerçekleşecek mücadele etkinliğin 2 kemer maçından biri olacak. Kariyerinde 26 galibiyet ve 5 mağlubiyet bulunan Brezilyalı Alexandre Pantoja, 15 galibiyet ve 6 mağlubiyetlik bir kariyere sahip olan Birleşik Amerikalı sporcu Brandon Royval'le ikinci kez karşı karşıya gelecek.

"Yamyam" şampiyonluk kemerini korumanın peşinde

UFC'de ilk şampiyonluğu henüz aylar önce kazanan Pantoja ilk kemer koruma maçına çıkıyor. 8 Temmuz'da gerçekleştirilen UFC 290 etkinliğinde Brandon Moreno'yu ayrık kararla yenerek kemerin yeni sahibi olmuştu. 5 raund boyunca başabaş geçen mücadele günün maçı ödülünü de aldı. Kemer maçından önce en son 1 sene önce dövüşen Brezilyalı  2022 Temmuz etkinliği UFC 277'de Alex Perez'i neck crank hareketiyle nefesini kesip pes ettirerek galibiyete uzandı.  2021'deki maçında, önümüzdeki maçta karşılaşacağı Brandon Royval ile karşı karşıya geldi. Bu karşılaşmada galibiyeti yine rakibini pes ettirerek aldı. 

Royval hızlı çözümlerle karşımızda

Kemerin yeni adayı Brandon Royval son iki maçındaki performansıyla kemer maçına hak kazandı. 15 Nisan'da 2023'de Mattheus Nicolau'yu ilk raundda diz ve dirsek darbeleriyle nakavt etti ve gecenin performansı ödülünü kazandı. 7 Mayıs 2022 'de düzenlenen UFC 274'te karşılaştığı Matt Schnell'i de ilk raundda giyotin hareketiyle boğdu ve rakibini pes ettirerek kazandı ve bu karşılaşma günün en iyi karşılaşması seçildi. Son iki maçında da rakiplerine ikinci raundu göstermeyen Royval son mağlubiyetini yeni rakibi Alexandre Pantoja'ya karşı aldı.

İlgini Çekebilir
Nurmagomedov UFC Şöhretler Listesi'ne girecek
Habere Git

İlk karşılaşmada neler yaşanmıştı?

İkilinin ilk maçında Pantoja ilk takedown (rakibi yere alma) denemesinde başarılı oldu ve daha 10 saniye olmadan rakibini yere almayı başardı. Yerde 3.5 dakika boyunca submission denemeleri atsa da Royval yerde açıkları vermedi ve 1.5 dakika kala ayağa kalkmayı başardı. İlk raundun kalan kalan ksımında iki taraf da birbirine karşı çok açık verdi ve karşılıklı sert yumruklar geldi. Royval ayaktayken tempoyu daha da arttırmak isteyen taraftı. Bunun sonucunda da ilk raundu daha fazla hasar alarak tamalamıştı. İkinci raundun ilk dakikası savunma yapmayı reddedercesine karşılıklı olarak birbirlerinin üstüne gittiler. Pantoja tellerde yakaladığı Royval'ı ilk raunddaki gibi kolay bir şekilde yere aldı ve çok geçmeden boyun kilidine alarak maçı kazandı.

Rövanşta bizi neler bekliyor?

İki isminde güreşte ve jui-jitsu'daki maharetleri belli olmasına rağmen Pantoja'nın ilk maçta açık ara bir üstünlüğü gözden kaçmamıştı. Ayakta geçen kısa sürede ise teknik ve stabil bir oyun izleyememiştik. Aksine savunmaların gözardı edildiği, gardların düşük olduğu bir oyuna şahit olduk. Bu maçta Royval'ın öncelikli olarak takedown savunmasını gözden geçirmesi gerekecektir ama tarzı gereği zil çaldığı anda erken bir strike arama ihtimalinin olması da onun dövüş planını açıklar nitelikte. Pantoja boksta, jui jitsu'da ve güreşte homojen şekilde dağılmış bir üstünlüğe sahip ve rakibinin oyun planına göre hareket edeceği ve açıklara göre aksiyon alması onun lehine olacaktır.

Senin için hazırladığımız haberler