Real Madrid, Juventus, Barcelona'dan Yeni Avrupa Süper Ligi Projesi

14.02.2023 - 12:41 | Son Güncellenme: 14.02.2023 - 13:04

UEFA'nın daha önce geri püskürttüğü Avrupa Süper Ligi geri döndü. Real Madrid, Juventus ve Barcelona, daha çok takımlı olan yeni bir projeyi duyurdu.

Real Madrid, Juventus, Barcelona'dan Yeni Avrupa Süper Ligi Projesi

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Türkiye’de Kahramanmaraş merkezil meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem hayatın bir çok alanını olduğu gibi futbolu de geri plana itti. Böylesi acılarda kimse futbol konuşmak istemiyor haklı olarak. Futbol başta tüm spor kulüpleri dikkatlerini öncelikle depremzedeye yöneltti. Futbola dair kararlar kapalı kapılar arkasında alınarak, kamuoyuna sessizce duyuruldu.

Şampiyonlar Ligi'nde saygı duruşu

Uluslararası sportif etkinliklerde de Türkiye ile dayanışma içine giriliyor. Bugün başlayacak olan UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarında depremzedeler için  saygı duruşunda bulunulacak. Takımlar ortak bir taziye pankartıyla sahaya çıkacak. Perşembe günü Avrupa Ligi ve Trabzonspor’un da sahaya çıkacağı Konferans Ligi play-off müsabakalarında UEFA saygı duruşu yapılması ve tüm takımların sahaya dayanışma pankartları ile çıkması kararını verdi.

Real, Barça ve Juve pes etmiyor

Diğer yandan bu karşılaşmalar öncesinde geçen hafta Avrupa futbolunda ciddi bir gelişme yaşandı. Daha önce gündeme geldiğinde çok büyük tartışmalar yaratan Avrupa Süper Lig projesinin ısrarlı savuncuları Real Madrid, Barcelona ve Juventus'un yeni kurduğu ve Avrupa Süper Lig’i pazarlamakla görevlendirdiği A22 danışmanlık firması, yeni Süper Lig projesini duyurdu.

İlgini Çekebilir
Şampiyonlar Ligi'nden Türkiye'ye saygı duruşu
Habere Git

Yeni Süper Lig projesi hazırlattılar

2021 yılı Nisan ayında ortaya çıkan ancak iki günde üç kulübün dışında darmadağın olan Avrupa Süper Lig projesinin peşini bırakmayan üç kulüp var: Real Madrid, Barcelona ve Juventus... Bu üç kulüp bir yandan yeni danışmanlık firmalarıyla yeni bir projeyi tekrar kamuoyuna mal etmeye çalışırken, diğer yandan da mahkeme yoluyla UEFA’ya karşı savaş açmış durumdalar. 

Gözler Avrupa Adalet Divanı'nda

İspanya'nın başkenti Madrid’de başvurdukları ilk mahkeme olayı Avrupa Adalet Divanı’na havale etti. Mahkeme savcısı duruşma öncesi Adalet Divanı’na UEFA'dan yana bir görüş bildirdi. Karar ise Mart ayında verilecek. Diğer yandan Süper Lig kulüpleri Madrid’de bir başka mahkemeye başvurarak, UEFA’nın ve FIFA’nın bu üç kulübe hiçbir ceza vermeyeceği ve çalışmalarına engel olamayacağı kararı çıkartırdılar. Ancak bu mahkemenin kararı sadece İspanya’yı bağlıyor. Esas karar Avrupa Adalet Divanı tarafından verilecek. 

Yeni Avrupa Süper Ligi böyle olacak

UEFA Şampiyonlar Ligi'ni tehdit eden A22 şirketi yeni projesinden neler var? İşte temel öneriler:
-Avrupa Süper Ligi'nde kalıcı takımlar olmayacak.
-Organizasyon küme düşmeli ve küme çıkmalı birkaç ligin olacağı 60-80 arasında takımlı olacak.
-Her kulüp garanti 14 maç oynayacak. 
-Takımlar eski projenin aksine kendi liglerinde mücadele edecek.
-Finansal kontrol UEFA’ya göre çok daha sıkı olacak.

İlgini Çekebilir
Juventus'a verilen 15 puan silme cezasının gerekçeli kararı açıklandı
Habere Git

Yeni projeye de sert tepki geldi

Buna karşın takımların Avrupa Süper Ligi organizasyonuna nasıl katılacağı ve organizasyonun ne şekilde yapılacağı A22 tarafından şimdilik açıklanmadı. A22’nin bu açıklamasının ardından Avrupa Kulüpler Ligi ECA ile Avrupa Ligler Birliği sert açıklamalar yaparak yeni projeyi eleştirdiler. Söz konusu kurumlar daha önce de bu lige karşı çıkmıştı.

Önce Nisan 2021'de 12 takım açıkladı

19 Nisan 2021'de 12 takım Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını ilan etti. Söz konusu takımlar şunlardı:

Arsenal
Liverpool
Manchester United
Chelsea
Manchester City
Tottenham
Milan
Inter
Juventus
Atletico Madrid
Real Madrid
Barcelona

FIFA ve UEFA tepkisi kısa sürde dağıttı ama..

Fakat FIFA ve UEFA. Avrupa Süper Lig projesine sert tepki gösterdi. İki kurum bu ligi tanımayacağını ve katılan kulüplere sert yaptırım uygulanacağını bildirdi. Siyasi açıdan da Avrupa Birliği ligi desteklemedi. Alman kulüpleri de yerel rekabetten kendilerini mahrum bırakacak bu lige katılmayacağını açıkladı. Lig bu yüzden başlamadan dağıltı. Ama bugün yeniden inşası için harekete geçildi.  

Süper Lig'ci Agnelli Juve'yi rezil ediyor

Avrupa Süper Ligi Başkanlığı'nı en büyük savunucusu Real Madrid Başkanı Florentino Perez yapıyor. Bir diğer ihtiraslı savunucu ise Juventus'un sahibi ile ilgili görsel sonucu Andrea Agnelli. Kasım 2022'ye kadar kulübün başkanı da olan Angelli'nin yaptığı mali yolsuzluklar nedeniyle Juventusun bu sezon Serie A'da 15 puanı silindi. Kulüp 2006'da da şike yaptığı gerekçesiyle küme düşürülmüştü. 

Senin için hazırladığımız haberler