UEFA'nın beklenmeyen talebi neyi amaçlıyor?

18.03.2021 - 20:05 | Son Güncellenme: 18.03.2021 - 23:12

Yaklaşan Avrupa Futbol Şampiyonası’na doğru UEFA Başkanı Ceferin, ev sahipliğini üstlenecek 12 ülkeden de seyirci garantisi istedi. Ancak pandemi koşullarında ülkeler arası farklılıkların dışında Almanya’da olduğu gibi eyaletler arasındaki kural ayrılıkları bile bu isteğin karşılanmasını zora sokuyor. İşte detaylar...

UEFA'nın beklenmeyen talebi neyi amaçlıyor?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, son günlerde verdiği iki röportajla önümüzdeki aylarda yapılması planlanan Avrupa Futbol Şampiyonası seyirci tartışmalarını bir başka boyuta taşıdı. Önce İngiliz Sky Sports'a konuşan Ceferin, turnuvanın seyircisiz oynanma seçeneğinin tamamen masadan kalktığını söyledi. Bunun hemen ardından Hırvatistan gazetesi Sportske Novosti'ye yaptığı açıklamada ise “İdeal olan turnuvanın 12 ülkede oynanması ama eğer şartlarımız yerine getirilmezse 10 veya 11 ülkede oynanması da mümkün” dedi.

 

Ev sahiplerinde şaşkınlık yarattı

UEFA Başkanı'nın yaptığı bu keskin açıklamalar düzenleyici 12 ülkede şaşkınlık yaratırken bu şehirler üzerindeki baskı daha da arttı. Örneğin pandemi döneminde eyaletler bazında çok katı kurallar uygulayan Almanya, şampiyonaya 3 grup 1 de çeyrek final karşılaşmasının oynatılmasının planlandığı Münih şehri ile katılıyor. Ancak Münih'in bağlı olduğu Bavyera eyaletinin UEFA'ya seyirci garantisi vermesi mümkün değil. 

Münih devre dışı kalabilir

Ceferin'in demecinin ardından Bavyera Radyosu'na bir açıklama yapan Münih Valisi Dieter Reiter, “Geleceği görebilmeyi dilerdim ama bunu ne yazık ki yapamam. Şu anda o dönem için pandeminin seyircinin statlara girişine imkan verip vermeyeceğini bilmem mümkün değil. Kesin olan şu ki, bu tür seyircili organizasyonların şu anda uygulanan kurallara göre yapılmasına izin yok” dedi.
Kısaca, Münih'te seyircili organizasyonlara izin verme yetkisine sahip tek kurum olan Münih İl Sağlık Dairesi, maçların ancak oynanacağı tarihlerde stada seyirci alınıp alınmayacağına karar verebilir. Bu uygulamadan geriye dönüş ise kesinlikle düşünülmüyor. Bu da Münih'in Avrupa Şampiyonası'nda devre dışı kalması ihtimalini arttırıyor.  

 

Son tarih 20 Nisan

İşte Ceferin de anlaşılan o ki tam olarak bu durumun önüne geçmek istiyor. Turnuvanın bir bölümünde seyirci statlara girebilirken, diğer yanda bazı şehirlerde statların boş kalmasını istemiyor ve bu bağlamda 12 ülkeden seyirci garantisi talep ediyor. Bunun için bildirim yapılacak son tarih 20 Nisan. UEFA daha önce ülkelerden seyirci ile ilgili kararlarını 5 Mart'a kadar vermelerini istemişti. Bunu daha sonra 7 Nisan'a uzattı. Ancak Başkan Ceferin, Hırvat gazetesindeki açıklamasında planların 20 Nisan'da İsviçre'nin Montrö şehrinde yapılacak UEFA Kongresi'ne kadar değişebileceğini de ifade etti.

Seyircisiz maç ihtimali kalmadı

UEFA, seyircili bir turnuva düzenlemek için uzun süredir masada çok sayıda alternatif plan tutuyor. Bunlar, 12’den başlayarak şehir sayısının azaltıldığı alternatif planların yanında statların tam kapasite, yüzde 50, yüzde 30 ve seyircisiz oynanması ihtimallerini de içeriyordu. Ancak Ceferin'in bu son açıklamasıyla seyircisiz maç opsiyonu devreden çıkartılmış gözüküyor. Buna karşılık statlara seyircilerin hangi kıstaslara göre ve hangi oranda alınacağı ise henüz kesinlik kazanmış değil.

 

Turnuva İngiltere’ye taşınabilir

Avrupa Şampiyonası'nda devre dışı kalacak tek şehir Münih olmayabilir. Pandeminin hala çok yüksek saylarla seyrettiği Glasgow, Dublin, Bilbao ve Bakü'nün durumları henüz şüpheli. Düşünülen seçenekler arasında İngiltere'de maçların tamamının oynanması veya çok sayıda karşılaşmanın Londra'da Wembley Stadı merkezli oynatılması da var. Rusya da daha önce St. Petersburg'un yanında ülkedeki diğer statları da kullanıma açabileceğini UEFA'ya bildirmişti.

İstanbul finaline seyirci alınacak mı?

UEFA Başkanı, Avrupa Şampiyonası odaklı yaptığı açıklamalarda 29 Mayıs 2021 Cumartesi günü İstanbul'da oynanacak olan Şampiyonlar Ligi finali konusunda ise bir açıklama yapmadı. Ancak bu açıklamalar ışığında İstanbul'daki finalden 13 gün sonra başlayacak Avrupa Şampiyonası'nı seyircili düzenleyip, öncesindeki dev finalin seyircisiz olması pek akla yatkın gözükmüyor. İstanbul'daki finalin en az yüzde 30 kapasite ile hepsi test edilmiş ve birçoğu aşılı şartı olsa da seyirci önünde gerçekleşmesi yüksek ihtimal.

Senin için hazırladığımız haberler