UEFA'dan Kjaer ve sağlık görevlilerine büyük onur

24.08.2021 - 17:32 | Son Güncellenme: 24.08.2021 - 18:16

Son dakika haberleri... UEFA (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) 2021 Başkanlık Ödülleri'nin sahiplerini açıkladı. Listede, Simon Kjaer de var. İşte detaylar...

UEFA'dan Kjaer ve sağlık görevlilerine büyük onur

AJANSSPOR - DIŞ HABER

 

UEFA, 2021 Başkanlık Ödülleri'nin sahiplerini açıkladı. EURO 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, takım arkadaşı Christian Eriksen'e ilk müdahaleyi yapan Simon Kjaer ve Danimarka Milli Takımı'nın sağlık görevlileri bu ödüle layık görüldü. Ayrıca, o an müdahalede bulunan UEFA sağlık personelleriyle, Parken Stadyumu'nun görevlilerine de ödül verileceği duyuruldu. B Grubu'nun ilk maçını Finlandiya ile oynayan Danimarka'da, Christian Eriksen Parken Stadyumu'nun çimlerine yığılmış; uzun süre yerden kalkamamıştı. 

"Olağanüstü liderlik..."

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, bu yılki Başkanlık Ödülleri'nin Danimarka Milli Takımı'nın kaptanına, milli takımın sağlık görevlilerine ve Parken Stadyumu ile UEFA'nın sağlık çalışanlarına verileceğini duyurdu. Kjaer için ek parantez açan yönetim, oyuncuyu "olağanüstü liderlik nitelikleri" başlığında değerlendirdi. İşte, UEFA 2021 Başkanlık Ödülleri'nin sahipleri:

 

Parken Stadyumu'nun ekipleri

  • Mogens Kreutzfeldt (Baş sağlık görevlisi)
  • Frederik Flensted (Stadyum sağlık müdürü)
  • Anders Boesen (Sağlık görevlisi)
  • Peder Ersgaard (Sağlık görevlisi)

UEFA'nın sağlık görevlileri

  • Jens Kleinefeld
  • Valentin Velikov

Danimarka Milli Takımı

  • Morten Skjoldager (Fizyoterapist)
  • Morten Boesen (Takım doktoru)
  • Simon Kjær (Takım kaptanı)

Eriksen: "Teşekkür ederim..."

Futbol kariyerine devam edip etmeyeceği merak edilen Christian Eriksen, Inter'in tesislerinden hayatını kurtaran kişilere yönelik teşekkür mesajı yayınlandı. Eriksen: "Morten Skjoldager, Morten Boesen ve 12 Haziran'da hayatımı kurtaran tüm görevlilere teşekkür ederim. Harika bir iş çıkardınız" dedi. 

"Arkadaşım ve kaptanım Simon..."

Eriksen sözlerinin devamında Danimarka Milli Takım kaptanı Simon Kjaer'e, takım arkadaşlarına ve hayranlarına seslenerek şunları söyledi:

 

"Ayrıca, arkadaşım ve kaptanım Simon Kjaer ile milli takımdan arkadaşlarıma 12 Haziran'da ve sonrasında verdikleri destekten ötürü minnettarım. Bana ve aileme mesaj gönderen tüm hayranlarıma teşekkür ederim. Bu bize güç veriyor."

Aleksander Ceferin: "Futboldan da öte..."

2021 Başkanlık Ödülleri hakkında konuşan Aleksander Ceferin: "Bu yılki Başkanlık Ödülleri futboldan da öte. Hayatın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. İyileşmeye devam eden Christian Eriksen ve ailesine sevgilerimi gönderiyorum" dedi. 

Kjaer: "O mutlu olduğu sürece ben de mutluyum..."

Christian Eriksen'e ilk müdahalede bulunan Simon Kjaer, olaya ilişkin: "Hayatımızın geri kalanında unutamayacağımız bir anı olarak kalacak. O gün takım olarak hareket ettik. Christian'ı yıllardır tanırım. Harika bir ailesi var. Onun için en iyisini isteyen takım arkadaşları var. O mutlu olduğu sürece ben de mutluyum." diye konuştu. 

Olay nasıl gelişti ve Eriksen nasıl kurtarıldı?

Danimarka - Finlandiya maçının 42. dakikasında Christian Eriksen hareketsiz biçimde yere düştü. Maçın hakemi ve futbolcular, sağlık ekiplerini müdahalede bulunabilmeleri için sahaya davet etti. Devam eden uzun süreçte gergin anlar başladı. Sağlık ekiplerinin müdahalesi esnasında Danimarka Milli Takım oyuncuları görüntü alınmaması için barikat çekip arkalarını döndü. Görüntü alınmaması için daha hassas davranan sağlık ekipleri, Eriksen'in etrafına perde çekti. O anda çoğu futbolcu gözyaşlarına hakim olamadı. 

Olayın akabinde Eriksen, beyaz perde yardımıyla Parken Stadyumu'ndan çıkarılıp en yakın hastaneye ulaştırıldı. Futbol kamuoyu ise, kalp krizi geçiren Danimarkalı futbolcunun nasıl hayata döndürüldüğünü; o an hangi cihazın kullanıldığını araştırdı. Sağlıkçılar, Eriksen'in CPR (Kardiyopulmoner resüsitasyon) tekniğiyle hayata döndürüldüğünü yazdı. Peki, CPR tekniği nedir? Dahası ne işe yarar? 

CPR nedir? 

CPR veya kardiyopulmoner resüsitasyon, kalbi duran kişilere öncelikli olarak yapılan bir tıbbi tekniktir. Vücuda ve beyne kan göndermeyi durduran; yani biyolojik ölümü başlayan bireylere uygulanır. Tıpçılar, bu durumu 'klinik ölüm' olarak yorumlar. CPR'yi uygulayan kişi; hastaya belirli aralıklarla nefes verir ve göğsüne baskı uygular. Bu sayede, hastada kan akışının ve oksijenin tekrar sağlanması amaçlanır. 

CPR nasıl yapılır?

İngiliz Kalp Vakfı, acil durumlarda hiçbir şey yapmamaktansa; hastayı ölüme terk etmektense, CPR tekniğinin uygulanmasını öğütlüyor. CPR tekniği şu şekilde uygulanır:

 

  1. Avucunuzu, hastanın göğüs kemiğine yerleştirin. Diğer elinizi, baskı uygulayacağınız elin üstüne koyun.
  2. Omuzlarınızı el hizasına getirin.
  3. Sadece kol gücünüzle değil, vücut ağırlınızla hastanın göğsüne 5-6 santim baskı uygulayın.
  4. Ambulans gelene kadar bu hareketi dakikada 100-120 kez tekrarlayın. 
Senin için hazırladığımız haberler