UEFA'dan hakemlere yeni görev! Diklenen futbolcular dikkat

11.02.2022 - 23:30 | Son Güncellenme: 11.02.2022 - 23:42

UEFA, gerçekleştirdiği kış seminerinin ardından hakemlere çağrıda bulundu: Size mobbing yapanlara ve aldatmaya çalışanlara taviz vermeyin! İşte detaylar...

UEFA'dan hakemlere yeni görev! Diklenen futbolcular dikkat

Hüseyin ÖZKÖK -AJANSSPOR

81 üst düzey kadın ve erkek hakemin yer aldığı Avrupa Futbol Konfederasyonu (UEFA) Kış Semineri pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. UEFA kadın ve erkeklerde oynanacak önemli UEFA turnuvalarını da kapsayan sezonun zorlu ikinci yarısı ile FIFA Dünya Kupası Avrupa Play-Off müsabakaları ve UEFA Kadınlar Avrupa Şampiyonası öncesinde hakemlere bazı talimatlar verme ve onlardan geri dönüşler alma imkanı buldu.

"Futbolun imajını koruyun"

Seminerin ardından UEFA'nın hakemlere yönelik açıklama internet sitesinde yayınlandı. UEFA,  hakemlere futbolun imajını korumak için üzerlerine düşeni yapmaya ve sahada gelişen olumsuz ve oyuna zarar veren trendleri önlemeye çağırdı.

"Faullere aşırı tepki verenleri cezalandırın"

UEFA’nın Avrupa’nın önde gelen hakemleri ile gerçekleştirdiği kış seminerinde hakemlere oyuncuların basit faullere aşırı tepki vermesine, oyuncuların hakemlere rakiplerine kırmızı veya sarı kart vermesi için baskı yapma girişimlerine, hakemi aldatma çabalarına karşı müdahale etmeleri ve sıkı önlem almaları konusunda bilgilendirme yapıldı.

"Hakemin etrafı sarılıyorsa tepki verin"

Hakemlerden ayrıca mobbing durumlarında ve grup halinde etraflarını saran oyuncu grubunun baskı uygulamasına kararlı bir şekilde tepki vermesi istendi.

Roberto Rosetti'nin görüşlerine yer verildi

Seminer ve hakemlerden istenen şeyler hakkında geniş bilgi veren açıklamada UEFA Hakem Komitesi Başkanı Roberto Rosetti’nin de görüşlerine yer verildi.

Rosetti: Kaygılıyım


Rosetti ise bu gelişen trendler nedeniyle kaygı duyduğunu belirtirken oyunculardan futbolun değerlerine daha güçlü bir şekilde saygı göstermelerini istedi.

"Bunları görmek istemiyoruz"

Rosetti mesajında şunları söyledi: “Kaygılıyız ve bu durumların olmasını istemiyoruz. Bunlar oyuna ve imajına zarar veriyor. Bu tür bir davranış saygısızlıktır. Örneğin oyuncular bir hakemi aldatmaya çalıştığında veya bir rakibe ihtar vermesi ya da atması için hakeme baskı yaptığında bu adil oyun ruhunu göstermez. Bunları görmek istemiyoruz ve kabul edemeyiz."

"Sadece duyduğunuz değil gördüğünüz de önemli"

Rozetti, "Sahada saygı göstermek çok önemli. Sonuç olarak, hakemlerden bu gibi durumlarda dikkatli olmaları ve uygun, sağlam ve tutarlı önlemler almaları istenmektedir. Hakemlerin her zaman duyduklarına değil gördüklerine göre hareket etmeleri özellikle önemlidir" diye konuştu.

"Euro 2020 geride kaldı"

Roberto Rosetti erkek hakemlere yaptığı konuşmada çok başarılı bir EURO 2020 turnuvası geçirdiklerini ve çok sayıda övgü aldıklarını ancak bu övgülerin onları gevşetmemesi gerektiğini ve turnuvanın artık mazide kaldığını belirterek “artık önümüze bakmalıyız ve ortaya konan standartlara hatta daha iyisine ulaşmalıyız” dedi.

VAR’a ince ayar

Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi, seminerin anahtar konularından biri oldu. Sezonun ilk yarısında gerçekleşen olayların video kliplerini inceleyen ve geri bildirimde bulunan 25 video yardımcı hakem kursun önemli bir unsuru oldu. VAR ile ilgili eğitimleri eski hakem ve yeni Hakem Komitesi üyesi Carlos Velasco Carballo yönetti.

"VAR'ın amacı açık ve bariz hatayı önlemek"

Bu konuda da açıklamalar yapan Rosetti, VAR'ın amacının, özellikle açık ve bariz hakem hatalarını önlemek, hakemlerin karar verme süreçlerine katkı sunarak futbola yardımcı olmaya devam etmek olduğunu vurguladı.

"VAR oyun için önemli"

“VAR, oyunumuz için önemli” diyen UEFA Hakem Komitesi Başkanı, “Amaç, sistemi sürekli kullanmak değil. Burada amaç maksimum fayda minimum müdahale. Ve her zaman iyileştirmeler yapılması gerektiğini biliyoruz, bu nedenle ince ayar çalışmaları sürekli yapılıyor” açıklamasında bulundu.

CONMEBOL ile işbirliği

CONMEBOL (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) ile birlikte yapılan ortak çalışmalara da değinen Rosetti, hakem değişimlerinin UEFA ve CONMEBOL tarafından coğrafi bölgelerin ötesinde futbolun gelişimine olan bağlılıklarının bir parçası olarak belirlenen değerler ve hedeflerle uyumlu olduğunu  söyledi.

"Hakemlik ruhunun gelişmesi önemli"

Rozetti şöyle konuştu: "Hakemlik konusunda önemli hedeflerimiz var. CONMEBOL ile birlikte çalışmak çok olumlu çünkü hakemlikte birlik ruhunun gelişmesine yardımcı oluyoruz. Faaliyetlerimiz kapsamında bu karşılıklı işbirliğini daha da geliştireceğiz.”

Kadın hakemlerde hedef EURO 2022

Mart ayındaki Kadınlar Şampiyonlar Ligi finalinin ardından düzenlenecek UEFA Kadınlar EURO 2022 için seçilen aday 23 kadın hakeme de hitap eden Roberto Rosetti, hakemlerden turnuva ekibinde yer almaya layık olduklarını göstermelerini istedi.

"Kadın hakemleri seçmek zor olacak

"Rosetti “Seçim süreci çok zor olacak çünkü mükemmel bir kadın hakem grubumuz var ve bu şimdiye kadarki en iyi Avrupalı hakem grubumuz. Bize turnuvaya katılmaya hazır olduklarını göstermelerini istiyoruz" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler