UÇK Eski Başkanı Erkan Kıraç'tan flaş sözler: "Yöneticiler günü kurtarmaya çalışıyor"

15.10.2019 - 17:31 | Son Güncellenme: 15.10.2019 - 14:38

UÇK Eski Başkanı Erkan Kıraç'tan flaş sözler: "Yöneticiler günü kurtarmaya çalışıyor"

Futbolun paydaşlarının sorunlarını kısa sürede çözmesiyle bilinen Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun tek yetkili olma durumu ortadan kalkmıştı. Bundan sonra kulüpler, futbolcular, teknik direktörler ve menajerlerin herhangi bir ihtilaf yaşaması durumunda adresi yerel mahkemeler olacak. Pekiyi bu durum futbola nasıl etki ediyor? Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun pasifize edilmesine işin uzmanları, bilirkişileri nasıl bakıyor? İşte bu sorunun yanıtı ortaya çıktı.

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Eski Başkanı Erkan Kıraç, Radyospor’a özel bir röportaj verdi. Spor Kazanı programında Emrah Karalinç’in canlı yayında sorularını yanıtlayan Erkan Kıraç’ın dikkat çeken açıklamaları şu şekilde:

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun kuruluşu ve yaşanılan süreç

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, 2007’de kuruldu. Dönemler içinde sekteye uğradı. 2007’den 2011’e kadar münhasır yani; tek yetkiliydi. 2011’den 2015’e kadar taraflar başvurursa bakabiliyordu. 2015-2019 yılı arası tekrar tek yetkili olarak dosyalara baktı. Özel yetkili bir mahkeme olarak baktı diyebiliriz. Futbolcular, kulüpler, teknik adamlar, menajerlerin sözleşmelerinden doğan anlaşmazlıklara bakıyordu. Fakat; geçen sene Mart ayı itibarıyla birlikte tek yetkili olma durumu ortadan kalktı. Bu da Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanarak oldu.

Erkan Kıraç: “Kurul görevine devam ediyor ama tek yetkili olarak değil”

Kurul görevine devam ediyor ama münhasır yetkili değil, ihtiyari yetkili olarak. Eğer kurula teknik adam ya futbolcu başvurmuşsa, davalı taraf kurulun yetkisini tanıyorsa kurul dosyaya bakıyor. Yoksa yerel yetkili mahkemelerin görev alanına giriyor.

Erkan Kıraç: “Kulüpler, UÇK’yı yetkili görmüyor. Adres yerel mahkeme oluyor”

Türk vatandaşı olarak adaletin geç tecelli ettiği söylenir. Mahkemeler çok yoğun. Bir dava açıyorsunuz 2-3 sene sürüyor. Süreç de uzayabiliyor. 5-6 seneye varabiliyor. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu futbolun paydaşları açısından avantajlı bir kuruldu. Bize başvurudan itibaren 4 aylık bir süre içinde dosya tamamlanıyordu. Olumlu ya da olumsuz. Tahkim Kurulu’ndan denetimden geçince kesinleşiyordu. Böyle bir avantajı vardı. Şimdi futbolun paydaşları özellikle futbolcular yerel mahkemelerde haklarını aramaya devam edecekler. Eğer kulüpler UÇK’yı yetkili kabul etmezse. Zaten kulüpler de genel olarak UÇK’yı artık yetkili görmüyor. Futbolcuların adresi yerel mahkemeler oluyor böylelikle.

Erkan Kıraç: “Yöneticiler, sözleşmelere dikkat etmiyor. Günü kurtarmaya çalışıyor”

Çokça sözleşmeye baktık. Kulüplerimiz sözleşmeleri yaparken birçok şeye dikkat etmiyor. Uzun ömürlü sözleşme yapma yoluna gidiyorlar. Sözleşmenin daha ilk yılında ücret ödemiyorlar. Teknik adam ya da futbolcular da ellerindeki yetkiyi kullanıyor. Futbolcular da teknik adamlar da tazminat talep ediyor. Kulüpler de biz bu parayı neden ödüyoruz diye soruyorlar. Kulüp yöneticileri kendi kusur ve hatalardan doğan sorunlar sebebiyle şikayet ediyor. Sözleşmeyi yaparken en önemli nokta sözleşmeye gösterecek önemdir. Bu yok.

Erkan Kıraç: “UÇK’nın bu durumunu yöneticiler istedi. Çünkü günü kurtarmaya çalışıyorlar”

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu kaldırılmadı, devam ediyor. Ama yetkileri ihtiyari konuma getirildi. Bu da kulüplerin talebi doğrultusunda oldu. Çünkü; günü kurtarmakla uğraşıyorlar. Ben sorunları halledeyim daha sonraki yönetimler uğraşsın görüşü hakim. UÇK, dosyayı kısa sürede çözüme kavuşturuyordu. Yöneticiler, dava yerel mahkemeye gitsin süreç 3-5 sene uzasın, zaten yönetim de değişir diye düşünüyorlar. Günü kurtarmayı düşünüyorlar, geleceği değil.

Senin için hazırladığımız haberler