Üç sezonda üç şampiyon süpürdüler

25.04.2017 - 23:50 | Son Güncellenme: 25.04.2017 - 23:50

Üç sezonda üç şampiyon süpürdüler!

Fenerbahçe, basketbolda ezber bozmaya devam ediyor. Son 3 sezonda, 3 kuvvetli hatta 3 şampiyon takımı süpürmek üstelik Panathinaikos gibi bir takımı kendi evinde 2 kez üst üste mağlup etmek muazzam bir iş diyebiliriz. Kısaca Fenerbahçe, büyük bir mucizeye imza atıyor, bunun için bir basketbol sever olarak yazımın başında teşekkürlerimi iletiyorum.

Fenerbahçe, basketbolda çok ciddi bir bütçe ile var oluyor, ama başarıyı yüksek bütçe getirmedi. Bütçe belirli bir seviyeye kadar kesinlikle önemli ama burada aslan payı bence çok farklı. Hafızamızı zorlayalım, Aydın Örs, Tanjevic, Spahija, Piannigiani gibi isimlere Fenerbahçe düşük bütçeli takımlar teslim etmemişti, o kadrolarda çok büyük paralarla kurulmuştu ama bu koçlar başarılı olamadılar.

İsterseniz bana göre size başarının sebeplerini sıralayayım.

1- Kendi salonunu yapmak: İlk başta biraz lüks olarak görüyordum salon olayını fakat Fenerbahçe bize gösterdiki kendine ait bir salonun olması çok önemli. Kendi evinde oynama duygusu, taraftarının orayı benimsemesi, akıllı bir organizasyonla maddi manevi desteğin maksimum seviyede arkanda olması başarının ana sebeplerinden biriydi bence.

2- Aziz Yıldırım faktörü: Aziz Yıldırım'ı despot tavırları, nefret söylemleri ve uzlaşmadan uzak olması nedeniyle çok eleştiren biriyim,  fakat futbol dışı branşlarda hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Fikret Orman ve Dursun Özbek'e göre basketbola en çok önem başkan olması, başarının nedenleri arasında kesinlikle görülmeli. Ben kendi adıma onun basketbola verdiği önemi başarıyı getiren maddeler arasında 2. sıraya koyuyorum.

3- Obradovic - Gherardini işbirliği: Fenerbahçe, Obradovic ve Gherardini hamlesini yaptığı gün aslında basketbolda orta çağı kapatıp kendi yeni çağını açmıştı. Bu basketbolun ciğerini bilen 2 isime verilen imkanlar ve yetkilerin başarıyı getireceği aşikardı. Obradovic, parkeyi hallederken, Gherardini mutfağı toparladı, az hata ile Fenerbahçe'yi yönettiler.

4- Son olarak yabancı kuralı: Bu da mutlaka sayılması gereken nedenlerden biri olmalı. 6+2 kuralıyla beraber basketbolda başarının gelmesi arasında doğrudan bir ilişki var. Takımlar fazla yabancı alma imkanı bulunca, bu hem rekabet ortamını arttırdı hem de oyun kalitemizi yukarıya çekti. Fenerbahçe, doğru yabancı tercihleriyle bu başarıya giden yolu kolaylaştırdı.

Fenerbahçe'yi bu büyük başarısından dolayı tebrik ederim. Darısı Anadolu Efes ve Darüşşafaka Doğuş'un başına.

AJANSSPOR ÖZEL YORUM / EYÜP YILDIZ

KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ

Senin için hazırladığımız haberler