Türkiye'yi Vuran Depremi 1 Hafta Önce Duyurdular

06.02.2023 - 14:39 | Son Güncellenme: 06.02.2023 - 16:26

Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin 1 hafta önce tahmin edildiği ortaya çıktı. Hollandalı uzman büyüklüğünü de bildi.

Türkiye'yi Vuran Depremi 1 Hafta Önce Duyurdular

AJANSSPOR-HABER

Türkiye'yi vuran 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli deprem artçılarla ne yazık ki devam ediyor. Türkiye'den 10 ille Suriye'yi de etkileyen depreme dair gerek yabancı gerekse yerli uzmanların uyarılarının olduğu ortaya çıktı.

Kahramanmaraş depremini 30 Ocak'ta haritayla verdi

Hollanda merkezli SSGEOS isimli enstitü Türkiye'yi sarsan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremini 30 Ocak 2023 tarihinde yaptığı paylaşımlarda tahmin etti. Gök cisimleriyle sismik aktiviteler arasındaki ilişkiler konusunda çalışan enstitütünün söz konusu paylaşımında dünya haritası üzerinde olası deprem kuşağı mor renkle belirtildi. Bu bölge içinde bugün deprem yaşadığımız bölgeler de yer aldı.

1 ila 6 gün içinde deprem olabilir

Paylaşımda söz konusu mor kuşakta 1-6 gün arasında güçlü sismik aktivite potansiyeli olduğuna dikkat çekildi. Paylaşımda yapılan tespitin bir tahmin olduğu da vurgulandı. Ne yazık ki söz konusu tahmin doğru çıktı ve Türkiye 7.7 büyüklüğünde depremle sarsıldı.

Hollandalı uzman büyüklüğü de bildi

SSGEOS'un çalışanlarından Frank Hoogerbeets da 3 Şubat 2023 tarihinde yaptığı paylaşımda Türkiye'deki depremi büyüklüğüyle bile bildi. Frank Hoogerbeets, "Er ya da geç, Güney Türkiye, Ürdün, Suriye ve Lübnan'da 7.5 büyüklüğünde deprem olabilir" diye yazdı.

Tahminden 3 gün sonra deprem oldu


Maalesef Hollandalı uzmanın gerçekleştirdiği bu tahminden sadece üç gün sonra ülkemizi sarsan deprem oldu. İlk etapta 7.4 olarak açıklanan deprem büyüklüğü daha sonra 7.7 olarak revize edildi. Hollandalı uzman da yaptığı tahminde  haklı çıkmış oldu.

Profesör Naci Görür de uyarmıştı

Türkiye'nin önde gelen deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür de çok daha önceki açıklamalarında bugün deprem yaşanan bölgeye dikkat çekmişti. Görür, "Kahramanmaraş yöresine dikkatli bakmak lazım. Burası depreme gebe bir yer. Şimdiden zarar azaltıcı önlemlere başvurulması lazım" diyere uyarmıştı. 

Görür, Adana ve Hatay için uyardı


Profesör Naci Görür, depremin meydana gelmesinden sonra bugün yaptığı paylaşımda da yine vatandaşları ve yetkikileri uyardı. Görer, sosyal medye hesabından geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra, "Bu depremden sonra Adana ve Hatay’a dikkat edilmeli. Yerel yöneticiler uyanık olmalı" dedi. 

Profesör Ercan'dan büyük endişe

Türkiye'nin önde gelen bir diğer deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da "M7,7'lik depremden sonra olan M7,6lık deprem irkitilmiş bir depremdir(induced earthquakes). Olağanüstü bir durum yaşanıyor. Tüm yeryüzünde böyle bir deprem işleyişi görülmedi. Tüm yer yukarıdaki kırıklar gıcırdıyor" dedi. Ercan, bir kaygısını da şu şekilde dile getirdi: "2400 yapının yıkıldığı deprem bölgesinde ölü sayısı 1014 olamaz ne yazık ki. Umarım yanılırım."

Senin için hazırladığımız haberler