Türkiye sizinle gurur duyuyor! Alman çift Antalya'yı ihya etti

05.03.2022 - 08:55 | Son Güncellenme: 05.03.2022 - 18:07

6 Mart'ta 17. kez koşulacak Türkiye’nin en büyük ‘yaşam tarzı’ maratonu Runtalya'nın fikir üreticisi Alman çift Uwe ve Antje Cizinski unutulmadı.

Türkiye sizinle gurur duyuyor! Alman çift Antalya'yı ihya etti

Cüneyt MUHARREMOĞLU-AJANSSPOR

Fraport'un sponsorluğunda Türkiye’nin en büyük ‘yaşam tarzı’ maratonu 6 Mart pazar günü 17. kez koşulacak.  Maratonun fikir annesi ve babası olan Alman çift Uwe ve Antje Cizinski sayesinde mart ayında Antalya turizmi canlandı. Binlerce yarışçı kente akın etti. Otellerde boş yer bulmakta zorlanılırrken hafta sonu için bütün uçaklar doldu.

2022'de Türkiye'nin ilk maratonu

Runtalya'nın lansmanı Antalya'da bulunan Hotel Su’da gerçekleştirildi.  2006 yılından bu yana gerçekleşen ve TURSET Project Management tarafından organize edilen koşu, aynı zamanda 2022'nin Türkiye'de koşulacak ilk maratonu olma özelliğini taşıyor.

Tema: Harekete geç

Runtalya'nın bu yılki teması “Harekete Geç” olarak belirlendi. Organizasyon bu sloganla, teknoloji bağımlılığının  getirdiği hareketsiz yaşamın her yaştan insanda önemli duygusal ve fiziksel sorunları tetiklediğine dikkat çekmeyi  hedefliyor.

Dünyaca ünlü atlet Gabriela Szabo da katıldı

Lansmana, onur konukları olimpiyat ve dünya şampiyonu ünlü atlet Gabriela Szabo ve Türk atletizminin sembol isimlerinden İsmail Akçay katıldı. Üç kez dünya şampiyonu olan ve bir dönem Romanya Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev alan Szabo, 3 bin metre Avrupa rekorunu 17 yıl boyunca elinde bulundurmuştu. Türk atletizminin sembol isimlerinden İsmail Akçay 1968 Meksika Olimpiyat Oyunları'nda maraton koşarak 4. sırayı elde etmişti. Akçay, aynı yıl Tokyo Maratonu'nda da 4. olmayı başarmıştı. 181 kez milli formayı giyen Akçay, dönemin en iyi 10 maratoncusu arasında gösterilmişti.

Uwe ve Antje Cizinski çifti unutulmadı

Lansmanda; Runtalya'nın fikrini 17 yıl önce ortaya atarak gerçekleşmesini sağlayan Alman Uwe ve Antje Cizinski çifti  unutulmadı. Sahneye çıkarak duygu ve düşüncelerini paylaşan Cizinski çiftine plaket verildi. Cizinski çifti sahnede bir taksi sürücüsünün kendilerine maraton nedeniyle yaptığı teşekkürü unutamadığını söyledi. Lansmanda organizyona destek veren herkese plaket verildi.

Binlerce sporcu yarışacak

2006 yılından bu yana gerçekleşen koşu TURSET Project Management tarafından organize ediliyor. Yarışa, 22 ülkeden 1150 yabancı atlet, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere 55 şehirden yaklaşık 7500 sporcu, 86 Sivil Toplum Kuruluşu ve 110 şirket katılacak.

5 yılda hedef en çok tercih edilen 10 yarış arasına girmek

Lansmanda bir konuşma yapan TURSET Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Emeklioğlu, Runtalya’nın 5 yıllık hedefini açıklayarak “Avrupa’nın en çok tercih edilen ilk 10 yarışı arasına girmek istiyoruz” dedi.

"Antalya'nın iklimi ideal yarış ortamı sunuyor"

Özgür Emeklioğlu şöyle konuştu:

“17 yıl önce 800 sporcu ile başlattığımız Runtalya Maratonu,  bugün 20’yi aşkın ülke ve 55 şehirden yaklaşık 10 bin sporcuyu ağırlayan uluslararası bir etkinlik haline geldi.  Antalya’nın iklimi, tesisleri ve ulaşım kolaylığı mart ayında Avrupa ve BDT ülkelerinde yaşayan amatör ve profesyonel koşucular için ideal bir yarış imkanı sunuyor."

Turizm şirketleriyle anlaşma

Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa ülkeleri  ve İngiltere pazarı için turizm şirketleriyle işbirliği başlattıklarını açıklayan Emeklioğlu,  "Katılımcılara uçak, otel, transfer ve yarış kaydını paket halinde sunmak üzere yurtdışı bağlantılarımızı kurduk" dedi.

Maratonun rotası

Runtalya  parkuru şöyle: Cam Piramit önünden başlayacak yarış, Toros  Dağları manzaralı sahil şeridinde devam edecek.  Kaleiçinde yer alan, Selçuklu eserleri, Hadiran Kapısı gib eski Roma dönemine ait  tarihi mirasların içinden geçen parkur katılımcılara bir zaman tünelinde koşuyor hissi yaratacak.

Organizasyonun sponsorları

Bu yıl Fraport TAV isim sponsorluğunda organize edilecek Runtalya’ya, ana sponsorlar Anadolu Hastaneleri, Asics, Sunexpress, Terracity ve Co-Sponsor Decathlon ile su sponsoru Ceysu ve ödül sponsoru Paloma Hotels destek veriyor.

Senin için hazırladığımız haberler