Hıncal Uluç hayatını kaybetti

21.11.2022 - 00:38 | Son Güncellenme: 21.11.2022 - 15:28

Faik Çetiner duayen gazeteci Hıncal Uluç'un hayatını kaybettiğini açıkladı. Çetiner "Hıncal Uluç vefat etti. Uluç ailesinin başı sağ olsun." sözleriyle duyurdu.

Hıncal Uluç hayatını kaybetti

Türkiye medyasının duayen ismi gazeteci Hıncal Uluç, 83 yaşında hayata veda etti. Uluç'un vefat haberini gazeteci Faik Çetiner, "Hıncal Uluç vefat etti. Uluç ailesinin başı sağ olsun" sözleriyle duyurdu. 
Siyasetten  toplumsal hayata,  spordan magazine kadar bir çok alanda yazan; TV programları yapan ve kitaplar yazan Hıncal Uluç, yaşamı boyunca mesleğinde gündem yaratmayı başardı. Günümüz tabiriyle o gerçek bir fenomendi. 1990'dan itibaren Sabah gazetesinde yazan Uluç, 70 küsur yıllık gazetecilik hayatında futbol dışında özellikle atletzim de büyük ilgi duydu.

Gelişim Spor ile reform yaptı

Sivri çıkışlarıyla tanınan Uluç, Türkiye'nin futbolda esamesinin okunmadığı 80'lerde Doğan Koloğlu ile birlikte hücum futbolunun destekçisi oldu. Bu çerçevede Mustafa Denizli'nin Galatasaray ve Milli Takım'daki en büyük destekçisi oldu. Yayınladığı Gelişim Spor dergisi, Türkiye'de spordaki vizyon değişikliğinde büyük etki yaratırken, bir çok gazetecinin de yetişmesinde katkı sağladı.

Sarı kırmızılı kaşkolla köşe yazdı

Uluç, köşesine sarı kırmızılı kaşkollu fotoğrafını koyarak spor yazıları yazmaya karar verdiğinde meslektaşlarının büyük tepkisini çekti. Gazetecinin tarafsızlığına hale getirdiği gerekçesiyle eleştirilen Uluç, buna karşın kendisini taraftarlığını gizlemenin bir anlamı olmadığını belirterek, mühim olanan objektif davranmak olduğunu dile getirdi. Günümüzde bir çok gazeteci de Uluç ile aynı noktaya gelmiş durumda.

Yavuz Donat son durumunu paylaşmıştı

Hınaal Uluç, yaşlılığa bağlı olarak yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 9 Temmuz 2022'de hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alındı. Uzun süre hastanede kaldıktan sonra taburcu edilen Uluç evine döndü.

Yavuz Donat, Uluç'un son durumunu yazmıştı

Uluç'a dair yakın dönemde en taze bilgileri yılların gazetecisi Yavuz Donat vermişti. Sabah yazarı Donat 7 Kasım'daki köşesinde şöyle yazmıştı: "İhmal... Dikkatsizlik... Hatalar zinciri... Kader... Ne desek boş.Hıncal Uluç... Kalp ameliyatı... 3 damar değişti. Sonra... Kalça kırığı operasyonu... Protez. Yoğun bakım... Ve normal odaya çıkış. Sonra... Eve erken dönüş... İşte birinci yanlış. Bir hafta sonra... Yeniden hastane... Derin uyku... Yoğun bakım.  Ve iyileşme süreci... Uyanış... Tekrar normal hastane odası. Bu defa da... Yoğun ziyaretçi akını... Gelen, gitmek bilmiyor... İkinci yanlış. Beyin ve vücut yorgun düştü... Bu arada enfeksiyon... Hastane mikrobu.  Hıncal... 1 aydır yine yoğun bakımda... Yine uykuda... Direniyor... Yanına kimse yaklaştırılmıyor. Diren Hıncal... Herkes iyileşmeni bekliyor." 

Hıncal Uluç kimdir, gazeteciliğe ne zaman başladı?

Hıncal Uluç, 1 Kasım 1939 tarihinde Kilis'te dünyaya geldi. İlkokula Bandırma'da başlasa da Uluç, 1950'de memleketinde mezun oldu. 1952'de Antakya'da orta okul hayatı başlayan Uluç, daha sonra Ankara'da Kurtuluş lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne giren Hıncal Uluç, bir süre sonra karar değiştirdi ve  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdi. Yenigün gazetesinde spor sayfası hazırlamaya başlayan Uluç, gelecekte büyük izler bırakacağı gazeteciliğe böylece ilk adımını attı. 

Ankara Mamak'ta 2 yıl askerlik yaptı

1967'de Mamak Muhabere Okulu'nda 2 yıl askerlik görevini yaptı. Uluç, askerlik dönüşü sonrası dönemin etkin dergilerinden olan ve Mehmet Taner Kışlalı'nın çıkardığı Yankı'da çalışmaya başladı. Uluç, sporla da dirsek teması kurmayı sürdürdü. Cumhuriyet gazetesine haftada iki gün spor yazıları yazmaya başladı. Uluç, ABD'li Holly Hartquist ile 977 yılında evlendi. Evlilikleri 1983 yılında sona erdi ama Uluç, Holly'ye olan aşkını yıllarca yazı ve kitaplarına yansıttı. 

Gelişim Spor ile çığır açtı

Uluç, 9 Ağustos 1988'de Türkiye spor gazeteciliğinde çığır açın bir dergiyi hayata geçirdi. Derginin adı Gelişim Spor'du. Ercan Arıklı'nın sahibi olduğu derginin kadrosunda Attila Gökçe, gibi bilenen isimlerin yanı sıra ileride basın da önemli noktalara gelecek olan Fatih Altaylı, Yiğiter Uluğ gibi gençler de bulunuyordu. 

Uluç topuğundan vuruldu Çakıcı yargılandı

Hıncal Uluç, 1990 yılından itibaren Sabah gazetesinde köşe yazmaya başladı ve hayatın sonuna kadar da burada kaldı. Uluç, neredeyse tam sayfalık bir alanda yazarken, toplumsal konularda mizaha, spordan siyaset, sanat ve magazine kadar bir çok alanda kalem oynattı. Sert üslubuyla çoğu zaman bir çok kişiyle karşı karşıya geldi. 1994 yılında silahlı saldırısına uğradı. Topuğundan vurulan Uluç'a adeta "Ayağını denk al" mesajı verildi. Uluç'a saldırıyı azmettirmekten ötürü Alaatin Çakıcı yargılandı. Dava zaman aşımından düştü. Uluç, 2004'teyse  Antalya Valisi Alaaddin Yüksel hakkında yazdığı bir yazıdan dolayı 2008 senesinde 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Uluç, televizyonların da yıldızıydı

Hıncal Uluç, yazılı basının olduğu kadar televizyonun da yıldızları arasındaydı. TRT'de yıllarca spor magazin içerikli programlar yaptı. Özel kanalların açılmasından sonra da yıllarca ekranlarda yer aldı. Erman Toroğlu ile birlikte Atv'de yaptığı Kale Arkası programı çok popüler olurken, eski hakem Toroğlu'nun da şöhrete giden yolunun başlangıcı oldu. NTV'de Kenan Onuk ve Haşmet Babaoğlu ile yaptığı 90 Dakika programı da uzun yıllar büyük ilgiyle izlenen klasiklerden biri oldu. Ünlü gazeteci son olarak Aspor'da 'Hıncal Uluç ile Baş Başa' programında haftayı yorumluyordu. 

Uluç, çok sayıda kitap yazdı

83 yaşında aramızdan ayrılan Hıncal Uluç'un yayınlanmış çok sayıda kitabı da bulunuyor. Paşa Dayımın Kirazları, Kapıyı Anahtarla Açmak, Bir Aşk Hikayesi, İnsanım Kafi Değil Mi, Sarı Kırmızılı Kaşkol, Pazar Neşesi, Arkadaş Dost Sevgili, Kendi Yıldızını Bulmak, Her Şeye Rağmen Sevgi, Herkes İçin Biraz Mutluluk, Canın Yanınca Elim Sık, Dünyadan 1-2: Hıncal'ın Gördükleri...

Sezen Aksu ile şarkı da yazdı

Sanat dünyasıyla da hep iç içen olan Hıncal Uluç, müzik, tiyatro, sinema ve resim üzerine de yazılar kaleme aldı. Uluç, bir dönem Türk popunun divası Sezen Aksu ile çok büyük dostluk yaşadı. Öyle ki Sezen Aksu'nun Özdemir Erdoğan ile düet yaptığı Küçük Bir Aşk Masalı şarkısının sözlerine katkıda da bulundu. İkili yıllar sonraysa ayrı düştü. Hatta Aksu'nun sağlık sıkıntılarını görmezden gelerek yaptığı eleştiri nedeniyle Uluç'a büyük tepki duyğu ve bunu da "Perişanım Şimdi" şarkısıyla dile getirdiği öne sürüldü.

Defne Joy Foster yorumu büyük tepki çekti

 Hıncal Uluç'un yazarlık hayatında belki de tüm Türkiye'nin en çok tepkisini çeken konu oyuncu Defne Joy Foster'ın ölümü sonrası yazdığı yazı oldu. Ünlü yazar Ahmet Altan'ın oğlu Kerem Altan'ın evinde hayata veda eden Foster'ın ardından bir yazı kaleme alan Uluç, "Su testisi su yolunda kırılır" ifadesi nedeniyle başta kadın örgütleri olmak üzere toplumun geniş kesiminden büyük tepki almıştı.

Hıncal Uluç spor medyasına yön verdi

83 yıllık ömrüne büyük izler bırakarak ve özellikle spor medyasına çok derinden etkileyen Hıncal Uluç artık aramızda değil. Sadece futbol değil, olimpik branşları da yakından takip eden Uluç, medyanın bu branşlara yeteri kadar yer vermemesini de hep eleştirdi. Spor dünyasında genel olarak akıntıya karşı kürek çekmeyi tercih eden ve bu yüzden de büyük tartışmalar yaratan Uluç'un yeri kolay kolay dolmayacaktır. O her daim yazıları ve yorumlarıyla spor medyasına öyle veya böyle yön vermesini bildi. Ajansspor olarak Uluç'a rahmet dilerken, ailesi ve sevenlerine de başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Hıncal Uluç'un cenaze programı belli oldu

Hıncal Uluç'un cenazesi 22 Kasım 2022 Salı günü saat 11.15'de çalıştığı Sabah Gazetesi önüne getirilecek. Törenden sonra öğle namazinin ardından Zincirlikuyu Camisi'nden alınarak Zincirlikuyu Mezarlıgı'nda toprağa verilecek.

Senin için hazırladığımız haberler