Tur yapılan ülkeyi dekor olarak kullanan spor: Bisiklet

21.04.2024 - 13:09 | Son Güncellenme: 21.04.2024 - 15:12

Ajansspor yazarlarından Hüseyin Özkök, 2024 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (TUR 2024) ile ilgili bir yazı kaleme aldı... İşte detaylar...

Tur yapılan ülkeyi dekor olarak kullanan spor: Bisiklet

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Dünyada yürümeye başlayan her çocuğun sahip olmak istediği tek araç vardır. Bisiklet. Çünkü bisiklet küçücük yaşlarda bile öyle bir duygu verir ki, çok şeyin farkında olmayan çocuk bisikletin hızlı bir şekilde kendisini başka yerlere götüreceğinin farkındadır. Üzerine binip hızlandıkça artık inmek istemez. Çünkü bambaşka bir duygu verir içini bir heyecan kaplar. Yaşı büyüdükçe de ustalaşır mesafeler uzar. İşte mesafelerin uzamaya başladığı nokta aslında bisiklet sporunun tam da başladığı yerdir.

Biz çocukluğumuzda bisiklete binmeye her çocuk gibi bayılırdık. Ama o yıllarda kısıtlı televizyon yayınları nedeniyle bisikletin bir spor olduğunun farkında değildik. Tabii ki bu devrin çocukları çok daha şanslı. Televizyonlarda özellikle yaz aylarında çok sayıda dünyaca ünlü bisiklet turunun günlerce süren yayını var. Bisiklet sevgisinin bisiklete binen çocuklara aşılanması artık çok daha kolay. Bisiklet yol yarışları sporcuları amansız mücadelesinin yanı sıra televizyon seyircisine görsel coğrafi bir şölen de sunuyor. Yani bisiklet tur yapılan ülkelerin coğrafyasını, doğasını adeta bir sahne dekoru olarak da kullanıyor. Böylece dünyadaki bisiklet severler belki de bir sonraki tatil yapacakları yerlerin kararını veriyorlar. 

İşte bu bağlamda tam 59 yıldır gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu da hem Türk çocuklarına, gençlerine bisiklet sporunu aşılıyor hem de dünyanın en güzel turizm destinasyonlarından biri olan Türkiye’nin turizm tanıtımına katkıda bulunuyor. Geçen yıl deprem nedeniyle sonbaharda organize edilen Tour of Türkiye, bu yıl yine ilk bahar takvimine geri döndü. Antalya şehir içi etabıyla 21 Nisan Pazar günü başlayan tur, 28 Nisan Pazar günü İstanbul şehir içi etabıyla son bulacak. Geçtiğimiz yıllarda yapılan turlar etap ismi olarak aynı olsa da bazı güzergah değişiklikleriyle daha cazip hale geldi. 

Bisiklet evet televizyondan izlemesi zevkli bir spor. Çünkü hem müthiş bir mücadele var hem de görsel şölen var. Ama bisikletlerin geçtiği yerlerde yol kenarlarında bekleyen bisiklet severler için de Tur bir o kadar izlemesi zevkli. Ben Tur’un geçtiği bütün yerleşim yerlerindeki insanlarımızı yollara çıkma ve o heyecanı yakından hissetme tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Özellikle de bir Kadıköylü olarak son gün Bağdat Caddesi ile Sahil Yolu’nda 5 tur atacak bisiklet sporcularını herhalde on binlerce insan yakından izleyecektir. 

Haydi o zaman hep beraber Tur of Türkiye izlemeye.

Senin için hazırladığımız haberler