Trabzonspor'un CAS'ta şansı var mı? Daha önce...

04.06.2020 - 10:56 | Son Güncellenme: 04.06.2020 - 10:58

Trabzonspor, UEFA'nın verdiği men cezasıyla büyük bir şok yaşadı. Peki bu kararın CAS'tan dönme ihtimali var mı? Daha önce hiç FFP dolayısıyla verilen bir men cezası CAS'tan döndü mü? Milan örneğinde neler yaşanmıştı? İşte detaylar...

Trabzonspor'un CAS'ta şansı var mı? Daha önce...

UEFA, Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Trabzonspor’a Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası verdi. Bordo mavili ekip konuyu Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) götüreceğini açıkladı. Peki daha önce hiç Avrupa kupalarından men cezası CAS’tan dönmüş müydü? İşte detaylar…

Mert ELAM / AJANSSPOR

UEFA, kulüplerin mali anlamda düzene sokmak için 2011 yılında Finansal Fair Play kurallarını getirdi ve 2012 yılından itibaren de uygulamaya başladı. Burada amaç kulüplerin gelirlerinden daha fazla harcamalarının önüne geçmekti. Buna uymayan kulüplere ise çeşitli cezalar verildi. Bunlar en önemlisi tartışması Avrupa kupalarına katılamama cezası.

Dün yapılan açıklamaya göre Trabzonspor, 2016’da UEFA ile yapılan uzlaşma anlaşmasının şartlarına uymadı ve UEFA’dan men cezası aldı.

Bordo mavililer KAP’a yapılan açıklamayla UEFA’nın kararını 10 gün içerisinde CAS’a taşıyacaklarını bildirdi. Peki bu konuda Trabzonspor’un bir şansı var mı? Daha önce men kararı CAS’tan dönen bir takım var mı?

Milan örneği!

UEFA, 28 Haziran 2018’de yaptığı açıklamayla Milan’ı FFP kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupa kupalarından bir yıl boyunca men etmişti. Milan birçok takım gibi kararı hemen CAS’a taşıdı.

CAS, yaklaşık üç haftalık değerlendirmenin ardından 20 Temmuz 2018’de konuyla ilgili kararını açıkladı. CAS, Milan’ın cezasını onaylamadı ancak UEFA’nın konuyu bir kez daha incelemesini talep etti. Böylelikle Milan 2018-19 sezonunda Avrupa kupalarına katılım hakkı elde etti.

CAS neden men cezasını onaylamadı?

CAS’ın açıklamasında UEFA’nın, Milan’ın denk bütçeyi tutturamadığı konusunda haklı olduğu ancak bazı önemli şartların düzgün incelenmediği veya incelenemediğine hükmedildi. Milan’a daha orantılı bir disiplin cezası verilmesi tavsiye verildi.

Ceza ancak 1 yıl ertelenebildi!

Ancak takvimler 28 Haziran 2019’u gösterdiğinde UEFA nihai kararını açıkladı ve Milan’a üst üste 3 sezon denk bütçeyi tutturamadığı gerekçesiyle Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası verdi. CAS da bu kararı onadı.

Daha önce örneği yok!

UEFA’nın FFP nedeniyle verdiği men cezasını CAS’a götürüp burada başarılı olabilen bir takım bulunmuyor. (Milan sadece cezayı bir yıl erteletebildi) Türkiye'de Galatasaray, Beşiktaş, Bursaspor, Kardemir Karabükspor ve Gaziantepspor FFP nedeniyle men cezaları almış, bu cezalar CAS tarafından onanmıştı.

Trabzonspor cephesi ise kendinden emin. CAS’a yapılacak savunmayla birlikte bu cezanın kaldırılacağını düşünüyorlar. Eğer bu gerçekleşirse FFP tarihinde bir ilke imza atılmış olacak.

UEFA son olarak Milan ve Manchester City’i Avrupa kupalarından men etmişti. Manchester City kararı şubat ayında CAS’a götürmüştü. Onunla ilgili görüşmeler 8-10 Haziran tarihleri arasında yapılacak ve nihai sonuç yeni sezon başlamadan önce resmen açıklanacak. İngiliz ekibi iki yıl men cezası almıştı.

Senin için hazırladığımız haberler