TFF'den tarihi karar: VAR kayıtları açıklanacak

31.01.2024 - 08:29 | Son Güncellenme: 31.01.2024 - 20:01

Türkiye Futbol Federasyonu yıllardır sürekli şikâyet konusu olan gözlemci meselesini çözmek için yeni bir uygulama başlatıyor. Detaylar haberimizde...

TFF'den tarihi karar: VAR kayıtları açıklanacak

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) dün spor televizyonları, radyolar ve bazı gazetelerin temsilcilerine Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yaptı. VAR'da görev yapan Mustafa İlker Coşkun, yaptığı sunumla yeni teknolojiyi basın mensuplarına tanıttı. Bu sunumun ardından yapılan sohbette ise Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, FIFA, UEFA İlişkileri ve Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Eröğüt, çeşitli konularda medya mensuplarını bilgilendirdi.  

Gündem başlıkları

Eröğüt şu konu başlıklarıyla ilgili bilgilendirmeler yaptı:

* 26. Haftadan itibaren uygulanacak yeni gözlemci organizasyonu 

* Hakemlik organizasyonunda Alman modeli

* VAR konuşmalarının eğitim amaçlı yayınlanması

* Elektronik bilet

* Yeni televizyon yayın ihalesi

Yabancı gözlemci dönemi başlıyor

Türkiye Futbol Federasyonu yıllardır sürekli şikâyet konusu olan gözlemci meselesini UEFA’da da görev yapan yabancı gözlemcilerle çözme yoluna gitme kararı aldı. Bununla birlikte yurt dışından anlaşma yapılan 10 yabancı gözlemci, 26. Hafta itibarıyla maçları televizyondan izleyerek hakemlere not verecekler. Bu gözlemcilerin verdiği notun ağırlığı %50 olacak. TFF kendi gözlemcilerini de stadyumlarda görevlendirmeye devam edecek. MHK gözlemcilerinin hakemlerin alacağı puana etkisi % 30 olarak uygulanacak. Hakemlerden oluşan 119 kişinin bir bölümünün anketiyle verilecek notlar, toplam nota % 20’lik oranda etki edecek. Şu andaki mevcut durumda hakemlere verilen notlarda dağılım % 35 maça giden gözlemciler, % 35 TV’de maçları seyreden gözlemciler ve % 30 ankete katılan hakemler şeklinde uygulanıyor. 

Elektronik bilet 

TFF’deki bilgilendirme sohbetinde medya mensuplarına elektronik bilet uygulamasının yasal bir zorunluluk olduğunun altı bir kez daha çizildi. Şu andaki firmanın pandemi dönemindeki zararı nedeniyle sözleşme süresi uzatıldığı için yeni bir firmanın elektronik bilet işine ancak sözleşme sonunda talip olması mümkün olacak. 

TV yayın ihalesi

Mustafa Eröğüt yaptığı bilgilendirmede yeni Süper Lig yayın ihalesi konusunda Kulüpler Birliği ile birlikte çalışıldığını ifade etti. Toplamda alınan 4 dosyanın birinin ise Kulüpler Birliği tarafından satın alındığını biliyoruz. Birliğin dosyayı alma nedeninin büyük ihtimalle finalde tam olarak neler yazılı olduğunu görmek olduğu kanaatindeyim. Kendi yayın platformlarını kurmayı planladıklarını düşünmüyorum. 

Hakemlik organizasyonunda Almanya modeli

Bu konuda 8 Kasım 2023 günü Ajansspor’da “yabancı hakem değil yabancı model geliyor” başlıklı bir yazı yazmış ve yeni modelin nasıl olacağını anlatmıştım. Kısaca tekrarlamak gerekirse;

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) ve Almanya Futbol Ligi (DFL), hakemliği çok daha iyi noktalara getirmek için Almanya’da profesyonel futbolun hakem organizasyonunu yönetim bazında DFB’den ayırarak yepyeni bir model geliştirdiler ve bununla birlikte Hakem A.Ş.’yi kurdular.

Hakem A.Ş. (DFB Schiri GmbH) DFB'nin yüzde 51 DFL'nin ise yüzde 49'una sahip olduğu bir A.Ş. olarak hayata geçirildi. Yönetim kurulunda DFB’den 3 DFL’den 2 kişinin yer aldığı şirket, Bundesliga 1, Bundesliga 2 ile DFB’nin uhdesindeki 3. Lig ve Almanya Kupası için tüm hakem hizmetlerini organize ediyor.

Yeni şirket kadın-erkek yaklaşık 160 hakemle, ulusal düzeyde bir sezonda oynanan 1.000 civarında karşılaşma için hakem ekipleri sağlıyor. DFB mensubu olan kadın ve erkek hakemler uluslararası alanda FIFA ve UEFA müsabakalarının yanı sıra yabancı federasyonlar ve liglerine, milli maçlara ve uluslararası kulüp müsabakalarına da hakem sağlıyor. Şirketin üstlendiği görevler arasında hakemlik alanındaki faaliyetlerin yanı sıra kadın ve erkek hakemlerin seçimi, geliştirilmeleri ve profesyonel futbolda hakem hizmetlerine yönelik profesyonel çerçeve koşullarının düzenlenmesi de bulunuyor.

Hakem atamalarını uzmanlar yapıyor

DFB Schiri GmbH, ayrıca VAR ve Gol Çizgisi Teknolojisi gibi hakemlik teknolojileri çalışmalarını koordine edip futboldaki paydaşlarla iş birliği içinde Almanya’daki hakemliği daha da geliştirmeyi amaçlıyor. 1 Ocak 2022'de kurulan DFB Schiri GmbH iki iş alanında faaliyet gösteriyor. Daha önce elit hakemlerin sportif direktörlüğünü yapan Lutz Michael Fröhlich, “Spor ve İletişim” yönetiminden sorumlu kişi. Florian Götte ise bu iş bölümünde “Yönetim ve Organizasyon” departmanının genel müdürlüğü görevini yürütüyor. Şunu da eklemek lazım ki, DFB içinde bulunan hakem komitesi görevini sürdürüyor. 4. Lig’den itibaren kadın, erkek, genç ve çocuk takımlarının maçları için tüm organizasyonu DFB yapmaya devam ediyor. 

Tüm liglerdeki hakem atamalarını ise DFB bünyesindeki uzmanlar yapıyor.

TFF'den 3, Kulüpler Birliği'nden iki temsili olacak

İşte TFF’de şimdi Hakem A.Ş’ye benzer bir yapı oluşturacak. TFF bu yapıya 3 kişi atarken Kulüpler Birliği de kulüplerle organik bir bağı olmayan 2 temsilciyi bu yapıda görevlendirecek. 

VAR konuşmalarının eğitim amaçlı yayınlanması

Futbol kurallarını belirlemede veya değiştirmede tek yetkili kurum olan IFAB, VAR konuşmalarının eğitim amaçlı olarak maçlardan sonra yayınlanmalarına izin veriyor. İlk olarak Hollanda’da başlayan bu uygulama şu anda başta İspanya olmak üzere çeşitli ülkelerde uygulanıyor. Ancak bu konuşmalar yalnızca VAR müdahalesi ile sonuca ulaşmış pozisyonlar sonrasında yayınlanacak. VAR’a gitmeyen herhangi bir pozisyondaki konuşmaların yayınlanması ise söz konusu değil. TFF de şu anda bu konuda bir çalışma yürütüyor ve eğitim amaçlı konuşmaların Süper Lig’de de yayınlanması için testlerini sürdürüyor. 

Senin için hazırladığımız haberler